Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavu

16. 10. 2013 | Technika
Moderní technologie nás obklopují prakticky na každém kroku a nejinak je tomu i u našich dětí. Ty s nimi mnohdy umí více než my. Hitem posledních dvou let jsou tablety, kříženci mezi smartphony a notebooky. Jsou lehké, snadno ovladatelné a umí nás nejen zabavit, ale zvládnou i hodně práce. Jak se ale na využívání těchto moderních technologií dívá dětská psycholožka?

Jsou tablety pro děti jenom zdrojem zábavy, nebo mohou mít využití například při výuce?
PhDr. Jana Zapletalová je psycholožka, předsedkyně Asociace školní psychologie a dlouholetá ředitelka Institutu pedagogicko-psychologického poradenství. Aktuálně se zabývá i vlivem moderních technologií na výuku.

„Výhodou tabletů je z pohledu dnešních dětí zejména jejich atraktivita a možnost rychle získávat informace. Tablety pro děti jsou jim navíc uzpůsobené a snadno se v nich orientují pomocí symbolů a zvuků.  Takže jsou určeny i pro děti, které ještě neumí číst, zároveň je ale pohánějí v touze naučit se číst co nejrychleji, aby se mohly ještě více věnovat hrám nebo získávání dalších informací,“ vysvětluje Zapletalová a dodává: „Mnohé děti baví i vlastní pohybování se v médiu, tápání a objevování nových možností.“

Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavuNajít vhodnou věkovou hranici, od kdy jsou tablety pro děti vhodné je ale podle psycholožky složitější. Jsou totiž děti, které moderní technologie baví již od dvou let, kdy jsou obvykle využívány nejprve s pomocí rodičů k edukačním hrám: poznáváme ovoce, zvířátka, barvy, čísla nebo třeba učíme dítě orientovat se v prostoru. S věkem dítěte je možné přidávat další úkoly, konstrukční hry, výuku cizích slov, focení a úpravu fotek apod.

Ukazuje se, že čím dříve začne dítě pracovat s novými médii, tím rychleji si osvojí způsoby jak s nimi pracovat. Určitě se jedná o zručnost, která může posilovat gramotnost dítěte.  Dětem se také rychleji zvyšuje čtenářská gramotnost a některé dovednosti spojené se střídáním činností. Například psychomotorická obratnost a ve vyšším věku i analytické myšlení.

Moderní technologie mohou mít i negativní dopad. Pokud se z pomůcky pro hru a učení stane jediný prostředek k zábavě a komunikaci a nahradí další činnosti, které jsou pro děti důležité, například pohyb a sociální interakaci s kamarády, nastává problém. Tady je důležitá úloha rodičů, aby dohlédli na to, aby dítě mělo svůj volný čas vyvážený. Rodiče by měli učit svoje děti zacházet s tabletem jako s pomocníkem a nedělali z něj středobod jejich každodenního života. Tam, kde se to neděje a dítě získá tablet nebo počítač právě proto, aby byl od něho „klid“, pak jsme na nejlepší cestě jak vytvořit závislost na tomto médiu.

V poslední době si tablety začínají nacházet svoje místo i ve školách v rámci běžné výuky. Zatím nejoblíbenější je tento pedagogický nástroj v USA, ale postupně se rozšiřuje i do dalších zemí včetně rozvojových. Jedná se o školy, kde si uvědomili, že toto nové médium má řadu zajímavých výhod, které mohou směřovat k podpoře výuky. Dokonce nejen u běžných žáků, ale také u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami nebo u žáků, kteří neumí dobře místní jazyk. Bohužel u nás toto běžné zatím není, existovalo pouze několik pilotních projektů.

Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavuTablety a další moderní technologie mají přes wifi přístup k internetu, který je v posledních letech hodně diskutovaný z hlediska bezpečnosti pro děti a mladistvé. Doktorka Zapletalová oceňuje u tabletů tzv. rodičovské zámky, které dokáží zamezit přístupu dětí k pro ně nevhodným informacím. Zde opět záleží na věku dítěte a na postoji rodičů, aby byli schopni zvážit možná rizika. Obecně lze říci, že nevhodné jsou stránky, které se věnují sexualitě, násilí, agresivitě, xenofobním náladám apod.. Jsou to ale často také nepřesné nebo dokonce lživé informace, chaty a komunikační kanály, kde je pravděpodobně největší riziko manipulace s dětmi a to ve všech možných oblastech včetně případného zneužívání dětí. Rodiče by měli s dětmi o těchto rizicích mluvit a pravidelně kontrolovat, co děti na internetu dělají.  

„Myslím, že velmi důležité je, aby s každou technickou novinkou rodiče dokázali uplatňovat zdravý rozum. Vždy je to tak, že děti mají zájem o nové věci a pokud toho zájmu využijeme, můžeme jej podchytit pro dobro věci a děti někam posunout. Nikdy nespojovat tyto záležitosti s velkými očekáváními, že se stane zázrak a například se naše dítě naučí anglicky mnohem rychleji. Učení je proces se svými pevnými pravidly, takže vždy vyžaduje naše velké úsilí o zapamatování si a v tom tato média mohou pomoci,“ vysvětluje PhDr. Zapletalová.

Když toto budou rodiče respektovat, tak se nemohou výběrem tabletu zklamat. Také se ukazuje, že pokud s něčím vyrůstáte, mají to děti zažité a snáze se s moderními technologiemi naučí zacházet.  

Zdroj, foto: Lexibook Lexitab



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavu:

Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavu
Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavu
Moderní technologie pro děti, vhodné nejen pro zábavu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsem ráda, že jsme po večerech hráli s kluky postupně všechno až k šachům. Přestali jsme, když už jsem neměla šanci. Bylo to při zprávách v TV kdy se manžel díval. Ale byli jsme spolu. Jediná technika, která manžela ,,odstrčila,, Jinak co to šlo, tak výlety, v létě vodáctví, v zimě hory a všechno společně. Jak rostli přidávali se jejich kamarádi. Dnes si každý s technikou ,,zaleze.. Koníčky rodiče řeší odsunutím na kroužky a společných zážitků je moc málo. Dnes na to vzpomínám, jsme s manželem už sami a pro mě tam pořád kluci chybí.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle