Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moderní zimbabwské sochařství v botanické zahradě

31. 12. 2010 | Kultura

Botanická zahrada hlavního města Praha v Troji se na dva měsíce stane kulturním centrem moderní umělecké tvorby zimbabwského sochařství v České republice. Od 4. prosince 2010 až do 31. ledna 2011 budou moci všichni návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana obdivovat překrásná umělecká díla od nejznámějších zimbabwských sochařů. A nejen to, vystavené exponáty si budou moci také zakoupit.


Výstavu moderního zimbabwského sochařství pořádá botanická zahrada společně s vystavovatelem Ondřejem Homolkou, který již několik let tyto nádherné skvosty do České republiky dováží.


sochaPravděpodobně nejvýznamnější moderní umělecká forma, která vznikla v Africe," tak americký časopis Newsweek v osmdesátých letech minulého století ocenil moderní zimbabwské sochařství. Když před více než čtyřmi desítkami let začali umění neznalí černí obyvatelé Rhodesie (dnes Zimbabwe) tvořit své první sochy, jistě nečekali, že jejich díla jednou budou vystavována v galeriích od Tokia po New York a že odborníci po celém světě budou o jejich dílech i dílech řady jejich mladších následovníků hovořit s uznáním.


V Jižní Rhodesii a následně v Zimbabwe se postupně zformovaly již čtyři generace sochařů. V současné době se sochařské tvorbě v Zimbabwe věnuje několik tisíc autorů. Nejvýznamnějším místem, kde vznikají zimbabwské sochy, je Tengenenge. Právě zde byla v šedesátých letech minulého století založena výjimečná multikulturní komunita umělců z iniciativy farmáře (ale i dobrodruha a bohéma) Toma Blomefielda.


Prvními místními sochaři, kromě Toma Blomefielda samotného, byli dělníci z jeho tabákové farmy. Dnes zdejší umělce vede světově nejúspěšnější ze zimbabwských sochařů Dominic Benhura. A právě díla autorů z komunity Tengenenge tvoří páteř předvánoční výstavy moderního zimbabwského sochařství v tropickém skleníku Fata Morgana.


Kdy a kde:


Botanická zahrada hl. města Praha v Troji- Praha 7, skleník Fata Morgana
4. 12. 2010 – 31.01. 2011, každé úterý až neděle 9 - 16 h


Zdroj: Botanická.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zvláštny štýl
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles