Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Módní okénko...

14. 06. 2015 | Vaše příběhy
K dnešnímu rozjímání jsem se dostal celkem prozaicky. Moje město dostalo nějaké peníze z Evropské unie a jalo se je utratit za opravu silniční sítě, tedy spíše na asfaltování ulic, opravu chodníku atp. Rozsah prací daleko překročil únosnost využití místní dopravy, objížďky dosáhly nevídané míry a jízdní řády se dostaly do sféry sci-fi literatury.

Tím pádem se čekání na náhodně přijíždějící autobus stalo dílem otravnou ztrátou času, dílem možností k pozorování okolí a různým úvahám. Kam jsem došel, vysvětlím později, nyní zpátky k titulku, tedy k módě. Nikdy jsem této vrtošivé dámě příliš nepodléhal. Tedy pominu-li pochopitelný obdiv, stejně v mládí, jako i věku zralejším k mini-, v šedesátých letech k plavkám BIKINI /proč tento název ostrova, kde se zkoušela atomová... už to mám, bylo to vlastně módní BOMBA, že áno, pánové?
                                                                                                                                       módní okenkoZdárně jsem se vyhnul kalhotám - trubkám, botám s podezdívkou, tzv.„maďarům“, dokonce i sako s osmdesáti knoflíky jsem si na Silvestra po svých osmnáctinách - tedy v měnovém roce třiapadesátém, pouze vypůjčil od svého staršího kamaráda. Bylo mu k ničemu, aktivní fotbalista se po zranění kolena dostal postupně až na 130 kg a do saka se už nevešel. Na vojně o dva roky později jsem dodržoval „ústrojní kázeň“, neformoval si vojenskou čepici - lodičku na nepovoleného „študebakra“. Co to bylo, rádi Vám sdělí vaši dědečkové v  rámci vzpomínek „starých zbrojnošů“. Po vojně jsem se stal usedlým otcem rodiny, posléze dědečkem, ba pradědečkem a z módy mi zbyly - ano, uhádli, uhádly jste - nesmrtelné DŽÍNY, JEANSY, TEXASKY - oblečení zlatokopů, kovbojů, mládeže a dospěláků obého pohlaví, považte, to vše už více než stošedesát let.  

Cimrmanovský úkrok  stranou a návrat k té původní úvaze. Jak tak sedím a čekám na ten autobus, vyrojí se vysokoškoláci z blízké fakulty, budoucí zdravotní sestřičky a nějací bratří ze „zdravky“ za mnou, přišourá se několik důchodců a důchodkyň z obchoďáku a zírám, počítám. 

Nejméně polovina má na sobě kalhoty z materiálu, který byl prý určen na stany a kryté vozy při kalifornské zlaté horečce a patentován - snad panem Levi Strausem, v roce 1853. Pro jistotu kouknu na sebe, mám je taky. Tedy díky tomu, že jsem před lety prozřetelně odložil tři kusy, do kterých jsem se nevešel s tím, že se snad do nich zase jednou vejdu. Trvalo to asi dvacet let a osmnáct kilo, ale jako  bych našel, že áno? Tomu říkám trvalost módy, moje zlaté, moji drazí. A víte, že bych měl těchto artefaktů víc? Ty první, byly za bony v TUZEXU /pamětníci znají, ostatní se poptejte/, jsem v době, dávno minulé, směnil za rublíky s „děžurnou“ hotelu v Novgorodě,  nebo to byl Leningrad? Byl to v tehdejší době artikl vyhledávaný, oboustranně výhodný. Kurs deset korun za rubl se až nápadně podobal protektorátnímu deset korun za marku, vyhovoval těm, kdož měli tu silnější měnu. Nechme ekonomických úvah. Směnil jsem dobře, přidal jsem i jednu malovanou bundu, říkalo se jí „papírová“, měla na zádech zlatě vyvedené slunce. Za rublíky jsme se poměli, dal jsem večer do placu „severnoje sijánije“ - nebo tak nějak, byl to drink z poloviny dobrého šampaňského a ještě lepší druhé poloviny gruzínského koňaku.

Takže, milí přátelé, přítelkyně, nevím jak vy, ale na ty, různě zvané, dnes už ne vždy jen modré součástky UNI oblečení, nedám dopustit. Máte je také někde v šatníku? A vzpomenete si na ně, třeba, když jsou v TV pro pamětníky „Starci na chmelu“? Víte to - jak chodili spolu z čisté lásky... A vůbec - co Vy a móda?

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Som na chate a na net sa dostanem len vtedy, keď príde sused za zapne wi-fi, takže tvoj zaujímavý článok som si prečítala až teraz.
Zaujalo ma, že "zádrhel" v doprave vedie vnímavého pozorovateľa okrem iného aj k tomu, aby sledoval, čo kto nosí oblečené.
Ale rifle si snáď nemožno nevšimnúť, lebo dnes ich nosí naozaj každý bez rozdielu pohlavia či veku.

Ja sa priznám, že som prvé rifla mala až vtedy, keď som si na ne sama zarobila, lebo moja mamina (vyučená krajčírka) nerada na mne videla nohavice (ona sama ich nosila veľmi zriedkavo, pokiaľ si spomínam mala asi len jedny) - tvrdila, že dievča má nosiť šaty a sukne, takže odmietla dať mi peniaze na bony, aby som si mohla riflové "gate" kúpiť a v tej dobe ešte asi sukne z toho materiálu neboli, alebo boli veľmi zriedkavé.

Ale o nič som neprišla, časom som to dobehla a aj teraz mám v skrini viac kúskov riflového oblečenia a nosím túto novodobú uniformu rada.


Obrázek uživatelky
profil
rifle kupuji a nosím již půlSmajlíkstoletí
Obrázek uživatelky
profil
Hurá- džíny z Tuzexu 3 kačky za 1 BON-otevřu skříň,je k prasknutí,najdou se tam troje džíny,jedny kratasy,ještě třičtvrtáky s bundičkou i ta sukně.Přesto nemám kačice a Marci nic na sebeSmajlíkPěkná vzpomínka na tu dobu a ještě jednu perličku,nové džíny tenkrát za hodně peněz,ve vaně jsem je drhla půlcihlou,čím víc odřené,tím více IN,maminka byla na mrtvici.Hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Viď, to jsem ráda, že nejsem sama. Nedávno jsem se stěhovala a dosud jsem myslela, že toho moc nemám. Při stěhování mi ale bylo vyčteno: Mami, ty máš věcí!!! Jsem se divila, moc? Jak moc? Smajlík Tak jsem s těžkým srdcem polovinu vyházela, ale musela jsem se hodně držet, když pomocníci odjeli, abych se k popelnicím nevrátila. No a ráno byly pytle s oblečením fuč. Snad posloužilo tomu, kdo neměl co na sebe Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
že mám džíny a ne jedny : dlouhé, kraťasy, tříčtvrťáky, bundičku do pasu, sukni, ale když je vedro, ráda sáhnu po lehké sukničce!Smajlík
Ale tak, jako kačice, také nemám co na sebe!Smajlík

Za článek: SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles