Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Modrá vesnice ve Zlínském kraji

28. 06. 2015 | Česká republika
Když jezdíme do Velehradu, u nás na Slovácku se říká na Velehrad, tak pár metrů před Velehradem je odbočka do obce Modrá. Zprávy o založení této obce jsou z roku 1786. Při vjezdu do Modré vás jistě upoutají dřevěné kůly, které mají připomínat palisády velkomoravského opevnění.

Za těmito kůly se nachází Archeoskanzen Modrá. V areálu se vy i vaše ratolesti můžete za přijatelné vstupné seznámit s bydlením a žitím v dávných dobách. Uvidíte několik malých domečků, Je tam zemnice, domeček s hliněnou podlahou, která je pod úrovní okolního terénu, stěny jsou jen upletené z proutí, uvnitř je pícka na vaření. Takové domy se údajně našly při vykopávkách v obci Sady. Uvidíte i domek z nepálených cihel, nebo domek, který se nazývá kleť, ten je celý z proutí, je podložený kůly, dříve se v takových stavbičkách asi uchovávala sklizeň.

V areálu je i studna vyhloubená v zemi, obložená dřevem, taky v takovém opevnění bývala pekárna, ta sloužila k pečení chleba a placek, kouř z pícek procházel vyplétanou střechou. Na konci areálu je větší srubová stavba. Říkají jí škola. Možná v takové své učení předávali Cyril s Metodějem. Když vystoupáte na dřevěnou věž, která jistě sloužila k obhlídce terénu, jestli se náhodou neblíží k hradišti nějaké nebezpečí, uvidíte rybníček a baziliku ve Velehradu.

Modrá vesniceJak jsem psala, Velehrad a Modrá jsou obce vzdálené pár metrů od sebe. Děti jistě uvítají, že se budou moci z blízka podívat na prasátka, možná budou mít prasnice zrovna malá selátka, jako při naší poslední návštěvě. Po dvorku tam běhají slepičky a na trávě se pasou ovečky. Samozřejmě i kozičky tam mají. A je tam k vidění jistě mnoho dalšího. Pořádají se tam i akce, že si budete úplně připadat, že žijete v 9. století za doby Cyrila a Metoděje, v době Velkomoravské říše.

S areálem skanzenu sousedí Živá voda. Tam se také zajděte podívat. Suchou nohou se tunelem projdete po dně rybníčku. V rybníku můžete vidět spoustu vodních obyvatel. Plavou tam boleni, candáti, hlavatky, uvidíte také cejny, jelce, jesetery a samozřejmě i českého kapra. K vidění jsou ve vodě i štiky, okouni říční, plave zde i sumec, nebo také vyza velká, která se loví pro černý, kvalitní kaviár a byla sem přivezena, protože v dřívějších dobách plavávala v řece Moravě. Expozice zde byla vybudována právě pro připomenutí toho, co vše tady v okolí ve vodách, tůních a mokřadech nebo březích řeky žilo.

Po prohlídce Živé vody zajděte kousek dál k vykopávkám do lokality Na Díle, podívat se na základy zděného kostela, z počátku 9. století, které tady byly objeveny v roce 1911. V roce 2000 byla kousek od základů postavena replika, kostelík sv. Jana. V kostelíku se pořádají výstavy, svatební obřady a různé ekumenické bohoslužby.

Po prohlídce kostelíku se nezapomeňte rozhlédnou po okolí. Uvidíte věže Velehradské baziliky a v dálce naše krásné kopečky. Jeden je Buchlov, s krásným majestátním strážcem, hradem Buchlovem a hned vedle je Barborka s kapličkou. Sejděte dolů k silnici a po modré turistické stezce se zajděte podívat dál, či vlastně výš, protože je to do kopce k dřevěné rozhledně. Stojí taky za to na ni vystoupat, postavili ji  na kraji lesa, mezi vinohrady.
Pokud jste cyklisté, můžete pokračovat dál po cyklostezce ke Královu stolu a dál na Bunč a k rozhledně Brdo. Nebo se můžete pár metrů vrátit a zajet se podívat do obce Salaš k větrnému mlýnu. Je to replika, ale velmi zdařilá. Můžete vše samozřejmě objet i autem. Všechna místa jsou od sebe vzdálena pár kilometrů.

V obci Modrá mají také zajímavou kapličku. Byla mně spoustu let ukrytá. Až jednou se krásně zaleskla kopulka ve slunci, tak jsme ji jeli najít, je ukrytá mezi domy. Skoro obestavěná. My do obce Modrá jezdíme často. Je to z Uherského Hradiště moc hezká projížďka na kole. A když jsme tam byli loni na podzim, tak zrovna na políčku hned vedle archeoskanzenu  pán pálil bramborovou nať. To byla krásná připomínka na naše dětství, když jsme si takto v ohýnku pekly brambory, tahaly je klacíkem ze žhavých uhlíků, to byla dobrota. Kdybyste měli cestu k nám na Slovácko, zajeďte se do obce Modrá podívat. 


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Modrá vesnice ve Zlínském kraji:

Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
Modrá vesnice ve Zlínském kraji
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Když se přijíždí po cyklostezce od Starého Města do Velehradu, objeví se najednou před vámí jedno z nejhezčích panoramat v této zemi: na obzoru hrad Buchlov, pod ním blíž barokní areál velehradského kláštera, úplně nejblíž pak cisterciácké rybníky a po pravé ruce stojí Fanypol zmíněný skanzen Modrá. Srdíčko se mi vždycky zatetelí, když tu krásu vidím.
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek a typ na výlet. Krásné fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenko moc hezky napsané povídání

Všem doporučuji,kdo bude nablízku,tak se v Modré zastavteSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekne napísané - super typ na výletSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles