Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mohou být sociální sítě příčinou rozpadu našich vztahů?

29. 11. 2014 | Vztahy
Počítač, sociální  sítě, mobilní telefon, to jsou věci, bez kterých si zkrátka dnes  jen těžko dokážeme představit běžný den.„Monitorováním“ druhých trávíme mnohdy více času, než bychom sami chtěli. Málokdo z nás si užale uvědomuje, jak velký vliv může mít na náš mozek vnímání světa a mezilidských vztahů jiných.

„Vychloubání“ jako nový fenomén virtuálního světa?

Na sociálních sítích sdílíme naše názory, pocity, nálady, ale spousta lidí se často jejich prostřednictvím chlubí a dává na odiv vše o čem chce, aby se jiní dozvěděli. To může mítnegativní dopad na naše lidské vztahy. Možná si říkáte, že je to naprostý nesmysl, ale za chvíli vás malinko vyvedeme z omylu.

Myslíte si, že žijete svůj vlastní život a že se vás dění kolem druhých kromě rodiny a nejbližších netýká? Pokud ale patříte mezi aktivní uživatele Facebooku, Twitteru či Instagramu, tak do příběhů druhých vstupujete víc než si vůbec dovedete představit. 

Mohou být sociální sítě příčinou rozpadu našich vztahů?Monika (29)

„S přítelem jsme měli období krize a v ten stejný čas kamarádi kolem nás dávali na facebook zamilované fotky z luxusních dovolených, veřejně informovali o zásnubách a o tom, jak moc jsou šťastní. Nejsem závistivý člověk, ale pokaždé, když jsem něco takového viděla, tak to ve mně vyvolalo vztek a naštvání na mého partnera. Nerozuměla jsem tomu, že ostatní mohou být šťastní a trávit spolu plnohodnotně čas a můj partner neustále pracuje a neudělá si na mě chvilku. Měla jsem srovnání s mými přáteli a řekla si, že je něco v nepořádku. Svoje nálady a emoce jsem začala přenášet na partnera. Hádali jsme se čím dál tím víc. Po nějaké době jsem se dozvěděla, že zasnoubený pár nemá zase až tolik růžový vztah, a že partner byl před zásnubami své přítelkyni nevěrný. Tohle byl krok, kterým chtěl celou situaci zachránit. Díky tomu jsem si uvědomila, že není vždy všechno tak, jak to člověk vidí. Můj názor na celou věc se radikálně změnil. Facebook používám čím dál tím méně a spíše pro komunikaci pracovní,“ popisuje Monika.

Tato situace je názorným příkladem toho, že spousta lidí má potřebu se skrz sociální sítě pouze prezentovat a vytvářet si jejich prostřednictvím život, po kterém touží. Nikoliv ten, který opravdu prožívají. V takovém případě se jedná o klam ve virtuálním světe, který ale některé „slabší“ povahy může dostat do splínů a depresí z toho, že ve srovnání s ostatními nežijí tak pohádkový život.

Kamarádka si založila Instagram a od té doby se s ní už nedá normálně bavit

Petra (32)

„S mojí kamarádkou máme takový rituál. Vzhledem k tomu, že jsme obě hodně pracovně vytížené, tak se vídáme pravidelně každou neděli na snídani. Dřív jsme si povídaly celou dobu a byly jsme skoro k nezastavení. Ale od okamžiku, kdy se zaregistrovala na Instagramu, tak nedělá nic jiného, než jen prohlíží fotky svých přátel. Pravidelně mne informuje o tom, co právě dělá její ex přítel, kterého sleduje. Neděste se, reálně ho nenechává sledovat, pouze ho zařadila na svůj „list přátel“ a díky tomu má možnost vidět jeho příspěvky. Naše setkání se proto v poslední době zvrhla v „instagramový dýchánek“. A protože se mnou kamarádka neustále řeší, co by mohla umístit na instagram, aby to jejího ex přítele vyprovokovalo, tak už pochybuji o jejím zdravém rozumu. Pokud tedy neřešíme jakou strategii na jejího přítele zvolit, tak tráví čas se mnou tím, že fotí jídlo, sebe a nevím co ještě všechno. Kamarádce jsem se to snažila už několikrát naznačit. Nechce o tom slyšet, naopak mi navrhuje, abych si profil založila taky, jelikož dnes ho má přeci každý. Prý můžeme navzájem vidět své fotografie. Já ho nechci za žádnou cenu, protože mi to připadá jako ztráta mého času a soukromí. Jsem přesvědčená, že ona je na něm už závislá,“ postěžovala si Petra.

Ano, i takhle může vypadat schůzka s blízkým člověkem, který si neuvědomuje a za žádnou cenu si nechce připustit, že tráví abnormálně času na sociální síti. A místo toho,aby si s vámi po dlouhé době pořádně popovídal a sdílel s vámi zážitky, tak kouká celou dobu do telefonu a tabletu.

Přes Facebook jsem se snažila odhalit partnerovu nevěru

Marika (36)

„Můj partner trávil spoustu času na facebooku. Z počátku jsem tomu nepřikládala takovou váhu, ale později jsem každý den kontrolovala jeho profil a byla jsem tím doslova posedlá. Řešila jsem každý detail, třeba i to, proč mu nějaká jiná holka dala „like“ k fotce. Moje žárlivost přešla do takové míry, že jsem si udělala profil s falešným jménem. Snažila jsem se partnera otestovat a pozvala ho na rande. I přesto, že jsem se vydávala za někoho jiného, tak celou situaci prokoukl. Můj způsob vyjadřování mne zkrátka prozradil. Měla jsem díky tomu z ostudy kabát, ale můj přítel se zachoval skvěle. Situaci jsme ustáli a já už teď vím, že moje žárlivost byla nesmyslná. Kdyby mi chtěl být nevěrný, tak to mohl udělat kdykoli a nemusel by k tomu využívat sociální sítě,“ směje se dnes Marika.

A co z toho plyne na závěr?

Komunikace přes sociální sítě nemusí být vždy špatná. Někteří jedinci si na základě toho našli dobré zaměstnání, partnera, přátele či získali užitečné kontakty. Je to způsob, pomocí kterého můžeme komunikovat rychle a zdarma i s lidmi, kteří žijí na druhém konci světa. Nic se ale rozhodně nemá přehánět a uznejte sami, že „brouzdání“ na profilech jiných několikrát za den není úplně zdravé a normální. Čas, který trávíme pozorováním jiných lze využít jinak a efektivněji. Pokud se ztotožňujete alespoň s jednou z výše popsaných situací, tak se zkuste zamyslet, zda  s tímto „problémem“ něco neudělat. Nudu cestou do práce a z práce skvěle přečkáte např. s elektronickou čtečkou knih či hudbou ve vašem mp3 přehrávači. A uvidíte, že rázem budete mít mnohem čistší hlavu a nebudete tolik ovlivněni okolním světem.

Zdroj: Euronics


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Bohužel i mě to takhle přepadlo , s mým přítelem navštěvujeme každý jinou školu. Má ve třídě spoustu holek a tak jsem projížděla jejich profily a pokaždé , když jsem si všimla, že nějaké fotce té holky dal můj přítel like cítila jsem hrozbu a byla jsem naštvanáSmajlík Vím jak jsem byla hloupá a dost mě to ovlivnovalo ...opravdu není to nic dobrého ..už nic takového dělat určitě nebudu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Abych pravdu řekla, občas mi to příjde jako zlo Smajlík vidíme to všude.....každý je zabraný ve svém mobilu či na počítači a jakoby zapoměl na to, že se dá dělat i něco jiného a zajímavějšího v reálném světě...vázne komunikace, obkevýjí se zbytečné hádky, atd.....smutné a pravdivé....
Obrázek uživatelky
profil
Určitě, mám zkušenost ze sousedství ... skončilo to nakonec rozvodem!
Obrázek uživatelky
profil
něco na tom bude....
Obrázek uživatelky
profil
Myslim, ze na tom urcite neco bude, vzdyt vsude vidime, jak misto konverzace jsou vsichni na mobilech, uz pomalu ani jinak komunikovat neumime a je to smutne..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles