Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje poslední cigareta

10. 03. 2017 | Vaše příběhy
Pamatuju si naprosto přesně, kdy jsem vykouřila svoji první cigaretu. Bylo to na vysoké škole po státnici z jednoho povinného neoblíbeného předmětu společného základu (pamětníci budou vědět, jak to chodilo před rokem 1989), na chodbě před posluchárnou. Byla to amerika a nabídl mi ji Japonec.

V dětství mi kouření hrozně vadilo, protože kouřil můj otec a jeho otec zemřel na rakovinu plic.      V té době jsem začala vnímat škodlivost kouření a bála se o otce. Jenže jak jsem dospívala, a pobývala ve společnosti vrstevníků kuřáků, už jsem nemívala tak odtažitý pohled. Naopak, začalo se mi líbit, jak dívky drží v ruce cigaretu, jak s ní gestikulují, připadaly mi s ní sebevědomější a po tom jsem také toužila. V té době ale pouze toužila. Nahlas bych to tehdy nepřiznala, ani za nic.

A zase běžel čas a já se vzdalovala od domova, fyzicky i psychicky. Pak tedy přišel den D na fakultě. Když jsem to zkusila jednou, už mi nepřišlo divné, zkusit to i podruhé. S nejlepší kamarádkou jsme to občas zkoušely dál, ale na místech, kde jsme věděly, že nepotkáme známé, kteří nás měli za nekuřačky. Těmi jsme se ale stále cítily, věděla jsem, že mám kouření pod kontrolou.

Po skončení školy se změnilo hodně věcí. Vdala jsem se za muže, který kouření bytostně nesnášel. Přišly děti, kouřit mě ani nenapadlo. Pak jsem po osmi letech na mateřské nastoupila do práce. Ředitel i spousta kolegů kouřila. Kouřilo se při poradách, společných obědech, stále. Lákalo mě to stále víc a víc, ale ještě několik let (!) jsem odolávala. Pasivní kuřák jsem už ale byla, protože poté, co bylo kuřákům vyhrazeno na pracovišti místo (jen ředitel mohl kouřit všude) jsem v pauzách velmi ráda sdílela chvíle s kolegyní kuřačkou, která vedla velmi zajímavé diskuse. Hrozně moc mě to obohacovalo a nebyla jsem sama. A tak jsem se jednoho dne také vytasila s cigaretou. Přežila jsem překvapené reakce a učila se držet cigaretu správně nonšalantně, šlukovat a doma to tajit. Ostatně manžel si na to, že moje oblečení je cítit kouřem stěžoval dávno před tím, než jsem kouřit opravdu začala. A já jsem nadále byla přesvědčena o tom, že mám kouření pod kontrolou, že mohu kdykoli přestat. Je pravda, že o víkendu ani o dovolené jsem neměla potřebu kouřit, ale jen jsem přišla do práce, byla jsem závislá.

Tak přešlo přibližně deset let. Cigarety stále zdražovaly, já jsem si to mohla ještě dovolit, ale kolegyně ne. Přestala kouřit. Ubývalo diskusí, ne vždy šla s námi na dvoreček.  A pak onemocněl švagr. Rakovinou, jak jinak. Bylo mu padesát. Blížilo se mi také to datum, měla jsem nějaké zdravotní problémy.

A jako si pamatuji svou první cigaretu, pamatuji si den, kdy jsem si řekla dost a od té chvíle si nezapálila. Bylo to v sobotu. Telefonovali jsme švagrovi, ale vzala to jeho žena. Už nemohl mluvit. Do té chvíle existovala pořád nějaká naděje, teď jsme si museli přiznat, že nenávratně odešla. V pondělí jsem si v práci nezapálila, ale večer jsem měla schůzku s kamarádkou, v jejíž přítomnosti jsem také kouřila. Věděla jsem, že bude mít radost, že jsem toho nechala, že mě podpoří. Jenže ona měla zpoždění. Bydlela na jiném konci města a v dopravě byl ten den nějaký kolaps. Dala mi vědět mobilem. Čekala jsem na ni a strašně se mi zachtělo využít čekání s cigaretou. Říkala jsem si, že pro jednou to nevadí, že přestanu hned zítra. Cigarety jsem však s sebou neměla a v místě, kde jsem čekala, nebyla žádná trafika. A tak jsem pokušení odolala. Trvalo mi ještě asi půl roku, než jsem na kouření úplně zapomněla. Ale podařilo se mi to a letos to bude už deset let.

AK - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
za pochvaly. Asi to není úplně jednoduché přestat, ale dnes by mě už ani nenapadlo si zapálit
Obrázek uživatelky
profil
Gratuluji!!!..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
také kouření nesnáším. V celé naší velké rodině nikdo nekouří jen moje švagrová, ale s tím se nedá nic dělat.Smajlík Děti jí několikrát cigarety spálily, ale nepomohlo to.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsi borec,víc netřeba psátSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
JÁ KOUŘENÍ TAKY NESNÁŠÍM ,BRÁCHOVÉ MĚ OBA ZEMŘELI NA RAKOVINU PLIC.VŽDY TO STOJÍ ZA TO S TÍM PŘESTAT,PŘEJI TI ABY JSI VYDRŽELA.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles