Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje rodná víska Vlčková

3. 04. 2010 | Česká republika

Narodila jsem se sice v porodnici ve Zlíně, ale celý můj život je svázán s malou vesničkou, kde lišky dávají dobrou noc a na mapě České republiky další se stejným názvem nenajdete.

 

Nachází se v malebném údolíčku v Hostýnských horách v povodí potoka Kameňák, žádné významné pamětihodnosti ani význačné osobnosti se tu nevyskytují, ale ta nádherná horská příroda se nedá zaplatit žádnými penězi světa… Vlastně ano, jedinou památkou je u kapličky vyrobený neznámým místním umělcem dřevěný vyřezávaný kříž, ale je to pouze napodobenina, originál je v depozitáři na Ploštině.

 

Dědinka je tak málo obydlená stálými obyvateli, že chataři začínají být v převaze. Pokud příroda štědře dovolí, je zde pravý houbařský ráj, to se tu pohybuje velké množství cizích lidí a krásné prostředí přitahuje návštěvníky k procházkám po lesích v chráněné krajinné oblasti Bzová a Ondřejovsko, odkud je za pěkné viditelnosti vidět sv. Hostýn.

 

Ačkoli polovinu života žiji o kousek dále, není snad jediný víkend, který bych zde nestrávila, zapustila jsem zde kořeny a ty se nedají ničím ošidit, budu se zde vracet po celé své žití.

 

Kdo má rád přírodu, nefalšovanou valašskou krajinu, turistiku, či jízdu na kole, měl by si najít čas a navštívit nás, kdo zde zabloudil, již se stále vrací.

 

Z Vlčkové je velmi krásná procházka lesem na zříceninu hradu Lukova a Králky, kde je kus historie, vždyť o hradě je zmínka i v životopise Karla IV.

Samotná obec je jistě starší než od roku 1373, kdy je dochovaný písemný záznam o její existenci. Ve znaku má naše víska vlka unášející ovečku, což je pravděpodobný symbol názvu vesničky, i když jsou ve znaku hvězdy, které zdobí erb Štenberků, kterým hrad a přilehlé okolí patřívalo a z té doby se traduje romantická pověst o názvu naší překrásné dědinky, je o tom zmínka i v místní kronice, že při vyjížďce na koních byla skupina jezdců napadena hladovými vlky, kteří ostře doráželi na mladého pána. Jediný z jeho doprovodu prokázal velkou dávku odvahy a svého mladičkého pána zachránil, panoš se jmenoval Vlček a za odměnu obdržel údolíčko s tvrzí, která obdržela jeho jméno. Co je na této pověsti pravdy, se již dnes těžko dopátráme, ale hezky se o tom povídá. Tvrz již dnes není a jsou pouze dohady, kde se pravděpodobně nacházela, místní soudí, že pod nejvyšším kopcem v okolí Kuželkem, který také patří do chráněné památné oblasti.

 

Z Lukova není daleko do známé zoologické zahrady Lešná se zámečkem, kam se panstvo z hradu přesunulo, aby měli pohodlnější život, která je poměrně rozlehlá a velmi dobře udržovaná, dá se zde strávit celý den, pokud chcete všechno projít a vidět.

 

Další pěkný výlet po vlastních nohou se dá udělat do známé rekreační oblasti Rusava, kde je v létě příjemné koupání.

 

V zimních měsících - sněhu tu bývá požehnaně, si těchto výletů užívají milovníci běžek, to si mohou přidat ještě kopec Humenec a svištět do vesničky Držková, tam již mohou mířit na Troják a Tesák, popřípadě na Hostýn.

 

Je škoda, že obyvatelstvo stárne a postupně vymírá, po druhé světové válce hodně lidí odešlo do pohraničí a mladá generace zde nemá téměř žádné pracovní uplatnění a tak jich zůstává doma jen velmi málo, ale vracejí se všichni, na místo svého zrodu se nezapomíná.

 

Jen je škoda, že dnes již není zde škola ani školka a děti musí do sousední vesnice Kašavy, kde je také kostel a hřbitov, takže místní to nemají moc pohodlné, protože i ten obchůdek je tak málo zásoben, že kdo nemá vlastní auto, to nemá právě snadné.

 

Pověstné jsou zejména dodržování tradiční masopustní vodění medvěda a následující večerní „Pochovávání basy", které přitahuje mnoho cizích návštěvníků, také hasičský sbor pořádá oslavy, zejména s obecním zastupitelstvem, kdy se sjíždějí místní rodáci a často při nich vystupuje rodák „Železný Zekon“ Zdeněk Knedla, pochopitelně bez nároku na honorář, protože obec je poměrně chudá a těžko by si ho mohla dovolit zaplatit.

 

V letních prázdninových měsících se tu sjíždějí milovníci zábavy a recese, to se zde koná pověstná „Vlčkovská lávka“, po níž na kolech přejíždějí odvážlivci, většinou patřičně namaškaření, místní hasičskou nádrž, bývá kolem toho spousta legrace, někdy bohužel pár odřenin i rozbitých hlav, ale pořadatelé se poučili a konají bezpečnostní opatření, aby těch úrazů bylo co nejméně. Všechno doprovází tombola, občerstvení a vrcholí taneční zábavou, jejichž zlatým hřebem bývá báječný ohňostroj.

 

Nezapomíná se ani na malé děti a tak se pořádá „Pohádkový les“, dětičky za doprovodu dospělých musí absolvovat trasu, kde jim známé postavy z pohádek přidělují úkoly, za každý splněný dostanou bonbon a to celé skončí opékáním kabanosu, který doma nikdy tak fantasticky nechutná a při závěrečné diskotéce se mladí pěkně vydovádí.

 

V posledních letech si vymyslel starosta pro děti lampiónový průvod, koná se vždy při ukončení letního času, tolik malých dětí tu určitě nežije, kolik se ho účastní, na konci každý dostane lentilky, podívají se na malý ohňostroj, to bývá radosti.

 

Naši vesnici také dobře znají příznivci automobilového sportu, protože se zde jezdí náročné rychlostní zkoušky Barum rallye a Valašské zimy.

 

Ti, kteří mají rádi písničky Pepy Nose, který zde má chaloupku, zase nevynechají „Nosovu kolibu“!

 

Takže vážení a milí, pokud se budete pohybovat v našem kraji, nasměrujte své kroky taky k nám, jistě nebudete litovat, vždyť se tu dá krásně odpočinout a oběd Vám prodají v „Hospůdce pod Raglánů“! A nedejte se zmát dopravní značkou „Slepá ulice“!!!

 

Zdenka 58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Moje rodná víska Vlčková:

Moje rodná víska Vlčková
Moje rodná víska Vlčková
Moje rodná víska Vlčková
Moje rodná víska Vlčková
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
skoro každý týden jsme v sousedním Lukově.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek. Já teď bydlím take vísce,kde dávaj lišky dobrou noc, je asi menší než ta tvoje,je také pod hradem/Hazmburk/ a pomalu zapouštím kořeny, které mám v matiččce Praze.Tak ať se ti daří a díky za pěkné počteníčko.
Obrázek uživatelky
profil
ta víska má tak krásné jméno, čím to asi bude? Jo aha má stejné jméno jako já mám příjmení Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
úžasně krásně napsaný článek a hodně obsažný!!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nie je to veľmi krásny článok, a pekne napísaný.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles