Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje toulky českou krajinou

15. 05. 2011 | Vaše tipy
Cestování má pro mě něco magického, co mě stále láká a zároveň ve mně vyvolává lehkou nervozitu.

Už jako malá jsem s rodiči často jezdila na výlety nebo letní dovolené. V té době to bylo převážně po Česku. Téměř každý víkend jsme se vypravili na nějaký hrad, zámek, či jinou pamětihodnost a k tomu ušli i pár kilometrů. V létě, o prázdninách, jsme potom jeli na dovolenou na nějaké příjemné místo u nás a odtamtud opět vyráželi na výlety.

Tehdy mi to přišlo samozřejmé stejně jako třeba sobotní úklid…,
ale i dnes si ráda sbalím batoh, přidám do něj svačinu, nazuji dobré, ťapací boty a… vyrazím. Jen dnes už nejsem já to malé dítě, které se nemusí starat o nic jiného, než jakou oblíbenou hračku či bonbóny si vzít. Teď jsem to já, kdo musí plánovat, vymýšlet a připravovat. Ale stále mě to baví.
Jako malé, ale později už i odrostlejší dítě jsme s rodiči jezdili na výlety převážně vlakem nebo autobusem. Mělo to výhodu, že jsme se nemuseli většinou nikdy vracet na stejné místo a také nemusel domů řídit nikdo unavený. Dnes spíše na výlety vyrážíme vlastním autem, ovšem já stále domů většinou řídit nemusím, ale pospávat moc také ne. Dnes jsem to já, kdo musí zabavit unavenou drobotinu a případně navigovat, abychom se vrátili zpět do našeho domova.

Možná jsme jen trochu pozměnili cíl našich cest. Dříve jsme opravdu vyráželi převážně za nějakým cílem z oblasti kultury a vzdělání – tedy na hrad, zámek, zříceninu, do muzea, apod. V současné době volíme spíše cíl někde v přírodě nebo nějakou slavnost, jarmark či výstavu. Asi je to také tím, že děti jsou ještě malé, takže nechceme obtěžovat ostatní výletníky jejich rušením při prohlídkách, a také nechceme dětem výlety zprotivit a nudit je jimi. Zatím by je to asi moc nebavilo a je pro ně lepší, když vyrazíme do přírody, kde se mohou vyřádit a volně pohybovat a pak si zalézt do kočáru nebo krosny na záda, když už je jejich nožičky neunesou.

Je ale pravda, že jako malá jsem navštívila velké množství hradů a zámků, prohlédla si mnoho měst a prošla se po hodně turistických trasách. Také je ale pravda, že dnes už bych asi moc dobře a přesně nevěděla, co jsem kde viděla a co bylo pro které místo jedinečné. Takže budu mít opět důvod se na všechna ta dříve známá místa podívat znova, jen co nám ta drobotina doma trochu povyroste.
Snad je to bude bavit stejně jako kdysi mne a bude jim to připadat samozřejmé, že tak trávíme společný volný čas. Já si zatím doma pročítám knižní i internetové průvodce, prohlížím turistické mapy a listuji ve starých fotoalbech.


               

Uhliska - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ta fotka na mostě je z Německa, kousek od našich hranic, došli jsme tam od chaty na Jedlové hoře v severních Čechách.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za pochvaly článku i fotek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Cestování je také můj největší koníček, proto mám spoustu cestovních knih a některé jsou i se vstupenkami, dost se na nich ušetří a člověk se dostane na zajímavá místa.Smajlík
Jen bych se chtěla zeptat, ta fotka na mostě, je z jakého místa?
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počteníčko. Cestování je moc pěkný koníček. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš to hezky napsané a fotečky jsou taky moc hezkéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles