Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mokré plavky a chladné večery zvyšují riziko uroinfekcí. Jak se jim bránit?

17. 08. 2014 | Péče o tělo
Pálení při močení, bolest v podbřišku, nevolnost a horečky patří mezi hlavní příznaky infekcí močových cest. Tyto problémy přitom postihnou jednou za život až polovinu žen v České republice. Každou třetí ženu, která zánět v minulosti prodělala, navíc trápí onemocnění opakovaně. Kromě nich jsou k uroinfekcím náchylné i děti.

Na prevenci by tak měla dbát celá rodina, a to obzvláště během letních dovolených u moře. Neléčená infekce močových cest totiž může přejít v zánět ledvin, což je vážné onemocnění vyžadující hospitalizaci.

Riziko představují mokré plavky i častý sex

Mezi nejčastější původce zánětu močových cest patří bakterie E. Coli, která se běžně vyskytuje v našem zažívacím traktu. Pokud se však dostane do močové trubice, může dojít k rozvoji onemocnění. Zánět mohou způsobit i další původci, zvláště u osob se sníženou imunitou nebo u těhotných žen. Ačkoliv je zánět močových cest mnohdy spojován hlavně se zimním obdobím, i v létě je riziko onemocnění relativně vysoké. Ideální prostředí pro rozvoj infekce močových cest se vytváří například při dlouhém pobytu v mokrých plavkách během dovolených. V kombinaci s lehkým prochlazením, vzniklým během chladnějšího večera, může onemocnění propuknout v řádu několika hodin a zkazit tak celou dovolenou.

Mokré plavky a chladné večery zvyšují riziko uroinfekcí. Jak se jim bránit?Množení bakterií přispívá i dlouhé cestování a zvýšená sexuální aktivita. Právě během dovolených lidé také zvyšují frekvenci sexuálního styku, který spolu s nedostatečnou hygienou patří k rizikovým faktorům vzniku zánětu. Při dlouhých cestách lidé nemají čas na hygienu a snižují počet zastávek pro využití toalet. Při zadržování moči se bakterie rychleji množí a snadněji se uchytí na stěnách močových cest.

Prevence?

Osvědčuje se jogurt i brusinky

Prevence intimních problémů je přitom jednoduchá a spočívá v dodržování jednoduchých zásad. Zvýšený pitný režim, pravidelné zastávky pro WC a hygiena spolu s ochranou před prochladnutím jsou základní podmínkou pro zdravé močové cesty. Péče o intimní partie na cestách by přitom měla zahrnovat neparfemovaná a nedráždivá mýdla či vlčené ubrousky a vzdušné bavlněné prádlo. Pokud jste v minulosti zánět prodělali či máte pocit, že je pro vás riziko infekce vysoké, můžete pro předcházení problémům konzumovat přípravky s obsahem brusinek. „Účinné látky v brusinkových extraktech hrají roli v prevenci infekcí močových cest tak, že zabraňují přilnutí bakterií na stěny močových cest. Doplňky stravy s brusinkami lze sehnat v lékárnách bez předpisu a zařadit je tak jako první pomoc do cestovních lékárniček,“ upřesňuje Klára Minczinger.

Nestyďte se jít k lékaři

Pokud už prevence selže a pociťujete první příznaky zánětu jako je časté močení, lehký tlak v podbřišku a mírnou bolest při domočování, není nic ztraceno. Podle lékařů lze při včasné detekci potíží zahájit léčbu pomocí doplňků stravy a zvýšeného pitného režimu. Ty mohou odvrátit propuknutí infekce. Samozřejmostí by měl být klidový režim a pobyt v teple. Při trvání potíží déle než tři dny a při výskytu horeček, silných bolestí a nevolností však neotálejte s návštěvou lékaře. Pouze odborný zdravotník posoudí vážnost a typ infekce a dokáže nasadit vhodnou léčbu, nejčastěji ve formě antibiotik a léků proti bolesti.

Zdroj: Generica


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jogurty Hollandia mě pomohli a k tomu ty brusinky,no fajnSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles