Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moli v bytě? Už nikdy!

22. 06. 2008 | Domácnost
Znáte to jako své boty. Otevřeli jste cukřenku u kávy a z ní vyletěl malý černý motýlek. A ze skříně zase stříbrný. Přitom jste tak pečlivě uklidila. Jenže na ochranu před moli jste jaksi pozapomněla. Přitom moderních ochranných prostředků na to máme dost.

Jak se vlastně tihle škůdci do našeho bytu dostanou? „Potravinoví moli si většinou přineseme domů s nákupem,“ říká MUDr. Jaroslava Zelenková, vedoucí referent pro státní správu Hygienické stanice hlavního města Prahy. „A nebo jsou tito škůdci už v našem domě. Ve světlících, ve stoupačkách, v záhybech tapet. A velmi často k nám prostě tihle nezvaní hosté vletí do bytu oknem. Podobnou cestou se do našich skříní dostanou i moli šatní.“

Detail molaŠatní moli najdeme pochopitelně ve skříni. A ty potravinové samozřejmě ve spíži, hlavně v mouce, rýži, ovesných vločkách či luštěninách. Housenky můžeme najít také v čokoládě, sušenkách i v sušených houbách nebo strouhance. Pokud tam tyhle potvůrky najdeme, nezbývá nic jiného, než tyhle potraviny prostě vyhodit. Hned a navždy.

Přitom k tomu vůbec nemuselo dojít. Obrana proti potravinovým molům je totiž v podstatě velmi jednoduchá. Stačí jen pravidelně používat moderní prostředky a nástrahy. Jejich výběr není nijak složitý. V podstatě musíme dát pozor jen na to, zda tito pomocníci obsahují látku, která přivábí samčí moly. Ti se přilepí na papírový proužek s lepem a jejich smrt tak jednoduše přeruší reprodukční cyklus molů v našem bytě. A samozřejmě dbát na to, aby tyto prostředky neobsahovaly insekticidy. A protože jde o ochranu potravin, tak je důležité, aby byly  bez jakékoliv vůně, jako tomu je například u výrobku Raid proti potravinovým molům.

Nejlepší prevencí před moli, je uchování suchých potraviny v dobře uzavřených nádobách. A pochopitelně používat pravidelně moderní prostředky a nástrahy které jsou vysoce účinné a dlouho působící. Například výrobky proti šatním molům působí až čtyři měsíce, proti potravinovým molům až šest týdnů.

V případě ochrany před šatními moli použijeme přípravky proti molům v podobě účinných gelů či sáčků a celoročních prostředků zvaných 4 roční doby. Oděvy pochopitelně musíme také pravidelně větrat a proklepávat, stejně jako koberce a přikrývky.

A jak se bránit tomu, aby se tito škůdci do našeho bytu vůbec nedostali? „Je to docela složité,“ říká dále doktorka Zelenková. „Vedle těsnosti oken je pochopitelně důležité správné uskladnění potravin do vhodných uzavíratelných nádob či obalů."



dr. Jaromír Pohan
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nějak jsem z tohoto článku nevyčetla, co jsem očekávala. Proti molům je nejlepší sušená levandule.
Obrázek uživatelky
profil
Pár kaštanu a máte klid od šatních molu,upozorněni na připravky je možnost jak prodát neprodejné zbožíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
viem, že im prekáža levandula
Obrázek uživatelky
profil
Přečetla jsem si článek, ale byla jsem zklamaná. Přijde mi to, jako reklama na prodávané přípravky. Taky se mi stalo, že jsem si tyto nemilé spolubydlící přinesla např. v mouce z obchodu.
Obrázek uživatelky
profil
Se zájmem jsem si přečetl článek Moli v bytě. Doporučované používání "moderních" pseudolikvidátorů molů v domácnostech je jen placenou propagací výrobců těchto prostředků. Jako jediný účinný prostředek se jeví razantní zásah do "soukromého podnikání": pavidelně, nejméně dvakrát ročně, provádět totální desinsekci ve zpracovatelských firmách, mlýnech, balírnách a velkoobchodních skladech. V mém věku 62 leccos pamatuji, ale nepamatuji si, že by i moje babička za dob hluboké totality měla s moly či jinou havětí potíže. Ale to se pokud je mi známo, nejméně dvakrát do roka objekt zavřel na celý týden, zalepila se okna, dveře a zaplynovalo. Pak vyvětrat a na další období byl pokoj. Jako v těch domech po švábech z nepřizpůsobivých bytů.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles