Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Montánní krajina Krušnohoří

11. 11. 2020 | Česká republika
Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na tzv. „seznam světového dědictví“.

V této souvislosti si obvykle v první řadě představíme centra historických měst, věže a klenby katedrál či národní parky a přírodní krásy, nad kterými se tají dech.
Je vhodné zmínit, že tyto památky se dělí na hmotné a nehmotné a mezi ty druhé patří v Česku např. slovácký lidový tanec verbuňk, jízda králů, loutkářství či modrotisk.

Není to dlouho (v roce 2019), co byla na seznam světového dědictví připsána montánní krajina Krušnohoří, a to na české i německé straně hranice, pod názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Splňuje potřebná kritéria právě svou unikátností. Vždyť více než 800letá báňská historie měla zásadní dopad na zdejší krajinu i společnost. 

Montánní krajina KrušnohoříNebudeme však hovořit o mistrovských uměleckých dílech a architektonických skvostech, tuhle krajinu nepřetvořili lidé aby lahodila oku a dávala možnost pohlížet četnými průhledy na romantické stavby a přírodní scenérie, jako je tomu např. v Lednicko-Valtickém areálu. 
Tady na každém kroku narážíme na šachty a štoly, haldy a pinky, bývalé hutě, vodní příkopy. Téměř každý kámen, každá hrouda tu byly vyrvány zemi, použity, využity, odhozeny. Dá se říci, že tady nezůstal na kameni kámen. Když ke staletím dřiny připočteme války, poválečný odsun obyvatel a vězeňské pracovní tábory, je to dobrý důvod věnovat tomuto svébytnému prostředí více pozornosti.

Dochované památky dokládají společný vývoj hornických regionů v Čechách i Sasku, my pro začátek zůstaneme doma a podíváme se do bývalých báňských revírů mezi městečky Horní Blatná - Abertamy – Boží Dar.
Boží Dar láká návštěvníky především na NS Božídarské rašeliniště, která vede po povalových chodnících a má 12 zastavení. Seznamuje také se zdejší faunou i florou, z hlediska historie těžby jsou nejzajímavější pahorky podle potůčku. Jde o kopečky hlušiny, tzv. sejpy, které jsou dokladem středověkého rýžování cínové rudy.
Z potoka Černá západně od Božího Daru vychází Blatenský příkop, vybudovaný v letech 1540-4 stavitelem Štěpánem Lenkem za účelem přívodu dostatku vody k četným důlním dílům v Horní Blatné. Na délce 11,665 km má převýšení 32 metrů, což činí v průměru podélný sklon 3 ‰ (promile).

Nepřehlédnutelné jsou rozsáhlé pozůstatky po povrchové a částečně i hlubinné těžbě - propadliny, tzv. pinky. Odtěžením bohaté žíly cínovce na Blatenském vrchu a pozdějším zřícením stropů podzemních komor a skalních stěn vznikly nejznámější - Vlčí jáma a Ledová jáma u Horní Blatné. Ty jsou sice nejnavštěvovanější a nejfotografovanější, ale skutečně velkolepé pinky najdeme u osady Hřebečná. Navíc je zde výrazně klidněji. Hřebečná leží na červené turistické značce spojující Boží Dar s Horní Blatnou.

Propadlina dolu Rote Grube (Červená jáma) má délku 230 metrů, šířku kolem 30 metrů a hloubku přes 20 metrů, na tuto pinku navazuje další o délce cca 120 metrů. 
Zastavíme se i u Schneppovy pinky, nazvané podle Schneppova hostince, který stával nedaleko ní. Vlastně celý kopec je zde protkán štolami a šachticemi, štola Tagstrecke, Weiße Taube (Bílá holubice), Festenberská štola, Blasius, Dionýz, Georg, Eustach, Kreuzstolln (Křížová štola) a další. Horníci zde vyrubali obrovské podzemní komory, největší byly přes 10 metrů široké a více než 200 metrů dlouhé. Používali přitom i v té době obvyklou těžební metodu - tzv. sázení ohněm - žárem rozpukaná hornina byla snáze dobyvatelná. V důsledku tíhy naloží nebo vyrubáním pilířů mezi komorami pak docházelo často ke katastrofálním propadům.
Pinky jsou dnes oplocené, ale vlivem eroze dochází k borcení stěn, takže vstup do jejich blízkosti je nebezpečný. Opatrnost je na místě i při pohybu volným terénem, zvláště v zimě.
Pokud se chcete blíže seznámit s báňskou činností v oblasti Hřebečné, můžete od května do září navštívit jednu z nejstarších štol, štolu Kryštof (podrobnosti naleznete na webových stránkách Důl Mauritius).

Při toulkách kolem Hřebečné určitě nevynechejte ještě jeden pozůstatek lidské činnosti v krajině - lom Hřebečná, jižně od Rýžovny. Do poloviny 20. století se zde těžil kámen pro cestářské potřeby. Těžba odkryla, jak to v podobných případech bývá, sloupcovité šesti až osmiboké hranoly, vzniklé ve třetihorách tuhnutím vyvřelého žhavého magmatu.  Naštěstí se od 60. let lom již nevyužívá a tak můžeme obdivovat monumentální kamenné varhany. Místo je dnes přírodní rezervací.

Člověk zdejší krajinu zásadně změnil, staré odvaly (haldy horninového odpadu) už vidíme jako malé zarostlé kopečky, ty z uranového období přehlédnout nelze. Mnohdy vytvořily zcela odlišné prostředí, ale i to příroda dokáže osídlit. Má na to, na rozdíl od lidí, dostatek času.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Montánní krajina Krušnohoří:

Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
Montánní krajina Krušnohoří
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Obrázek uživatelky
profil
Díky..ráda jsem si přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
počtení o hornictví v Krušnohoří a jeho stopách v krajině.
Ráda jsem si článek přečetla, protože tuto oblast trochu znám a dověděla se o ní hodně zajímavého.SmajlíkSmajlíkSmajlík Děkuji moc.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle