Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Most leží pod vrchem Hněvín

6. 04. 2010 | Česká republika

Městem, ve kterém jsem se narodila a ve kterém také v současnosti žiji, je Most. Jedná se o statutární město ležící na severu Čech v tzv. mostecké uhelné pánvi mezi Krušnými horami (na jejich úpatí) a Středočeskou vrchovinou. V současnosti zde žije cca 70 tisíc obyvatel.

Přestože je stále ještě Most v povědomí většiny Čechů zapsán jako „vyrabované město“, „komunistická konzerva“ či „cikánov“ atd. a jeho okolí nejčastěji jako „měsíční krajina“, dovolím si tvrdit, že tyto výroky už jsou přežité a Most dnes vypadá úplně jinak. Jistě, jako většina měst zde na severu se potýkáme s problémy s nepřizpůsobivými občany, ale rozhodně to není charakteristika našeho města!!! Díky dlouholetým rekonstrukcím a rekultivacím můžeme žít ve městě se vzhlednými, opravenými, většinou barevnými domy a relaxovat můžeme v parcích, kterých je v samotném Mostě opravdu hodně. Také o krajině se dávno nedá říct, že by připomínala povrch měsíce, z bývalých lomů jsou jezera a výsypky již dávno zarostly lesy. Dnes je město známo svými „dromy“, o nichž budu psát níže.

 

Trocha historie:

            První písemná zmínka o městě pod vrchem Hněvín pochází z 11. století a našli bychom ji v Kosmově kronice. Město, které založil Hněva z rodu Hrabišiců, leželo na tehdejší obchodní cestě z Prahy do Saska. Protože se v blízkosti nacházelo rozlehlé Komořanské jezero, byla půda kolem podmáčená a bažinatá, a tak zde v 10. a 11. století bylo postaveno množství mostů, které daly městu název Most. Od 12. století již město patřilo Přemyslovcům a brzy, za vlády Václava II., získalo statut královského města a řadu privilegií, díky nimž se stalo jedním z nejbohatších středověkých měst. Vinice, které jsou dnes na svahu Hněvína i jinde na mostecku mají tradici již od 14. století. V následujících stoletích byl několikrát Most zničen požáry. Co se týče jedné z dominant, hradu Hněvín, ten byl několikrát zničen samotnými Mostečany, aby se vyhnuli dobývání a plenění města – stalo se tak například během husitských válek a třicetileté války. Důvod byl prostý – zničený hrad již nestál za dobývání. Během 16. století byl obnoven pozdně gotický kostel, který byl v předešlých letech zničen.

Po druhé světové válce bylo město opět velice poničeno. Brzy však byly v okolí Mostu objevené rozsáhlé zdroje uhlí a město se tak stalo důležitým průmyslovým centrem. Po roce 1948, kdy se moci chopila komunistická strana, bylo rozhodnuto zbourat dokonce i historické město Most a několik blízkých vesnic, aby se mohlo těžit dál. Jediné, co se podařilo z historického města zachránit, byl právě pozdně gotický děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten byl roku 1975 přesunut na nové místo, o téměř jeden kilometr dále.

Nové město Most bylo vystavěno ve stylu 60. a 80. let, tedy v socialistickém realismu, a nabylo tak podoby šedivého panelákového sídliště, které nemělo dokonce ani náměstí (ve starém městě bylo několik náměstí, spousta divadel, kostelů a dalších historických památek a staveb). Ironií je fakt, že celý projekt byl nakonec prodělečný, přestože se tvrdil opak. Náklady na výstavbu nového města a další výdaje byly nakonec daleko vyšší, než co těžba uhlí vynesla. První náměstí současného Mostu bylo vystavěno až roku 1998.

 

Pro turisty:

            Mezi mostecká „nej“ patří jistě čtveřice „Dromů“. Jedná se o Aerodrom, Autodrom, Hipodrom a Aquadrom. Aerodrom nabízí celkem netradiční sportovní vyžití formou rekreačního i sportovního létání a parašutismu. Autodrom patří mezi dva specializované závodní okruhy v Čechách, takže se zde každoročně konají mezinárodní automobilové i motocyklové závody a závody trucků. Zajímavostí mosteckého autodromu je bezpochyby také možnost využít školu smyku. Hipodrom je dostihová dráha, která má světové parametry (patří mezi čtyři závodiště v kategorii „A“ v České republice). Můžete zde tedy navštívit dostihové dny, parkury a další akce. Také se zde můžete učit jízdě na koni nebo si zaplatit rekreační ježdění. Pořádají se zde také dětské dny, koncerty a můžete se zde nechat klidně oddat. Pro příznivce in-line bruslení je zde jedna z nejrovnějších drah. Aquadrom je poměrně nový vodní park, který může nabídnout dva tobogány, divokou řeku, whirlpool, hydromasáže, samozřejmě plavecký bazén, lezeckou síť nad vodou, fontánky, saunu, parní komoru a další služby. V areálu se nachází také minigolf.

            Další možnosti rekreačního sportovního vyžití nabízí vodní nádrže Benedikt a Matylda, kde se můžete nejenom vykoupat a opálit, ale také kolem vodních ploch vedou in-lineové a cyklistické dráhy. Mimo to by roku 2011 mělo být dokončeno napouštění dalšího lomu u Mostu, kde by měla stát velká rekreační plocha s mnoha možnostmi sportovního i kulturního vyžití včetně ubytování pro rekreanty.

            Pro milovníky kulturních památek tu na místě zříceniny stojí replika starého hradu Hněvín. Součástí je restaurace, vyhlídková věž, hvězdárna a park. Každý rok se zde konají slavnosti Magistra Kellyho.

Další dominantou města je Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o pozdně gotický kostel, který musel být přesunut kvůli těžbě uhlí. Nejdůležitějšími věcmi, které se dochovaly z původního zařízení kostela, jsou sedmnáctimetrový barokní oltář a malé a velké varhany. V kostele můžete shlédnout film o přesunu. Uvnitř je stálá expozice gotického a renesančního umění severozápadních Čech. V suterénu se konají různé výstavy Galerie výtvarného umění v Mostě. V blízkosti kostela stojí špitál a kaple sv. Ducha, který je využíván k občasným divadelním představením, výstavám a komorním koncertům.

            Zájemci o historii mohou navštívit mostecké muzeum, které vlastní kromě jiných expozic také pozůstalost po hraběnce Ulrice von Lewetzof (poslední a nejmladší milenka J. W. von Goetha, jeho osudová láska). V blízkém okolí Mostu, v bývalém dole v Kopistech, se nachází Podkrušnohorské technické muzeum, kde je provozován hornický skanzen.

Nedaleko Mostu stojí také zámek Jezeří a zámek Korozluky.   

Nutelka007 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Most leží pod vrchem Hněvín:

Most leží pod vrchem Hněvín
Most leží pod vrchem Hněvín
Most leží pod vrchem Hněvín
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
z Hněvína je pěkný pohled na celý Most Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také já chci poděkovat za článek,který mi připomněl dětská léta.Moje maminka se narodila v Kopistech a já jezdila na prázdniny k její sestře,
která tam žila až do doby, než Kopisty srovnali se zemí. Dodnes maminka vzpomíná,jak tam bylo krásně.
Obrázek uživatelky
profil
Pamatuji... stary Most z let 1963 jezdila jsem z Chomutova denne vlakem do skoly.
Prijemne vzpominky.
Obrázek uživatelky
profil
Krásny článok dobre napísaný pekne super.
Obrázek uživatelky
profil
To je náhoda.Jsem také z Mostu.Přistěhovala jsem se do Mostu z Kladna.A v Mostě bydlím 5 rokem a během těch 5 let se tady toho hodně změnilo.Samozřejmě k lepšímu.První rok jsem si tady nemohla zvyknout,ale teď bych z Mostu nešla.Už se těším,až tu bude napuštěné to jezero kolem jezera bude vybudovaná in-line dráha na brusle.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles