Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mrtvé moře – tajemná léčivá síla

17. 07. 2011 | Péče o tělo
Na území Izraele a Jordánska najdete slané bezodtokové jezero, kam se vlévá pouze jedna řeka – Jordán. Dalšími zdroji jsou četná vádí na východním a západním břehu. Hustota vody je tak vysoká, že se můžete v Mrtvém moři pohodlně usadit, klidně si číst noviny, nebo relaxovat a nechat  se nadnášet.

Horké počasí způsobuje značně vysokou mineralizaci vody se slaností v rozmezí 30 – 35 procent, kde převládají chlorid hořečnatý, chlorid sodný, chlorid draselný a bromid hořečnatý.  Ryby a vodní rostliny zde nenajdete, ale žijí tady nějaké druhy archeí a bakterií. V horách kolem Mrtvého moře samozřejmě život existuje a našli tady domov šakalové, lišky, kozorožci, velbloudi, zajíci i leopardi. Obě strany jezera jsou vyhlášenou přírodní rezervací.

Léčivé schopnosti a bahna dokázali využít již starověcí Římané a jedná se tedy o nejstarší přírodní lázně světa.  Voda obsahuje kromě soli i 21 minerálů. Na kůži působí vyživujícím a uklidňujícím způsobem. Podporuje oběhový systém, uleví revmatickým a kloubním bolestem, pročistí pleť, zklidni nervový systém, zlepší vzhled kůže. Dále pomáhá pří léčení akné, alergií, ekzémů a lupénky.  

Bahno z Mrtvého moře je homogenní směs složená z organických a anorganických prvků a z minerálů. Používá se na zábaly a zbaví vás nervového napětí, stresu a nespavosti. Z dalších léčivých schopností pomáhá při léčení lupénky, artrózy, artritidy, hojení ran, ekzémů, psoriázy, revmatizmu a dalších problémech. Po upravení je bahno vhodné k čištění a zjemnění kůže celého těla.

A na závěr několik faktů: Mrtvé moře má délku 76 km, šířku 17 km, hloubku 350 – 400 m a rozlohu 1050 km². V poslední době hladina jezera trvale klesá a podle vědeckých prognóz  z roku 2009 se v případě, že se nic nezmění, můžeme s Mrtvým mořem rozloučit – prý do roku 2050 úplně vyschne.
Mangovka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktaky bych se tam chtěla jednou podívat a zažít ten pocit ve velmi slané vodě...
Obrázek uživatelky
profil
dúfam, že si tam niekedy zaplávam
Obrázek uživatelky
profil
Mela jsem tu moznost se v Mrtvem mori vykoupat. Je to zlastni,opravdu se da ve vode bez namahy sednout a sedet aniz by clovek delal zbesile pohyby pro udrzeni se na hladine. Je dokonce obtizne, pretocit se z bricha na zada a naopak. A klasicky plavat je temer nemozne. Voda je tak mineralizovana, ze v ni vydrzite jen par minut, pak zacne cele telo stipat a koupel se stane neprijemnou. Jedina zachrana je sprchaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles