Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Můj blízký má rakovinu

10. 10. 2008 | Nemoci

Donedávna jsem si myslela: vážná nemoc musí být hrozná. Naštěstí k nim nemáme rodinné dispozice… Říkáte si to také? Klidně můžete, ale nepřestávejte se přitom držet hesla: VŽDY PŘIPRAVEN.

 

Před nedávnem vážně onemocněl můj velice blízký člověk. Člověk, který ještě před týdnem sekal dříví a každé dobré jídlo s požitkem snědl. Diagnóza? Rakovina jícnu. Člověk, který celý život jedl vyvážená jídla, nepil alkohol a kouřil všeho všudy pár let (nerozvážnost mládí). Nepochopitelné? Pro nás, jako jeho blízké, určitě. A co teď? Co je na místě? Jak se má člověk chovat? Má dělat, jakoby nic? Má postiženého litovat?

 

Toto jsou otázky, nad kterými člověk neuvažuje, dokud jej podobný problém nepotká. Pro ty z vás, kterým onemocněl rakovinou někdo blízký, někdo známý, někdo,na kom vám záleží a vy te´d najednou nevíte, jaké stanovisko k němu zachovat, mám pár drobných rad. Rad nikterak odborných, nikterak medicínsky zaměřených. Spíše takových, které alespoň trochu pohladí psychiku vaší i nemocného.

 

Můj blízký má rakovinu1. NEPROJEVUJTE STRACH

Máte dobrou kamarádku, které se můžete se vším svěřit? Potom ať je to ona, kdo poslouchá o vašich obavách! Nikdy jimi však nezatěžujte nemocného ani jeho nejbližší rodinu. Člověk, který prodělává vážnou chorobu, je tím posledním, kdo by chtěl vidět vaši ustrašenou tvář a slyšet, byť jen náznakem, že jeho boj snad má být bojem bez výhry.

 

2. NEPANIKAŘTE

Vážné nemoci provázejí vážné příznaky. Víte o nich vy i člověk, který nemoc prodělává. A věřte, ten o nich ví nejlépe. Dobře se na všechny možné příznaky a nevolnosti, doprovázející tuto nemoc, informujte, abyste, až nastanou, věděli, co dělat a nelámali jen bezmocně rukama. Zároveň není dobré přesvědčovat nemocného o tom, že jej tyto příznaky určitě nepotkají! V drtivé většině případů to tak zkrátka je. Jestliže se k tomuto tématu dostanete, povězte mu, že o příznacích nemoci víte a že jste se informovala o tom, co máte dělat, pokud nastanou. Říkejte to v klidu a nezveličujte!

 

3. ANI TABU, ANI DENNÍ CHLÉB

Jak často se o nemoci s dotyčným bavit? Jak často se ho ptát, jak mu je? Kolikrát za den toto téma rozebírat? V tomto případě jasně platí, že všeho moc škodí. Uvědomte si, že nemocný  v první řadě nesmí ztratit chuť k životu a tu mu tím, že budete neustále rozebírat jeho léčbu, chorobu a šance na uzdravení, rozhodně nepřidáte. Máte tedy toto téma prohlásit za tabu? To by byla druhá chyba! Bavte se o tom pouze, je-li to nutné (před plánovanou chemoterapií, s ohledem na činnosti, které jsou nemocnému zakázány nebo strava, která je mu doporučována), anebo pokud o to dotyčný bude přímo stát. V tom druhém případě to však nijak nepřehánějte s povídáním. Je na vás, abyste nemocnému odpověděla na jeho dotaz krátce, výstižně a přitom ho uklidnila.

 

4. NEPŘESTÁVEJTE ŽÍT

Chtěli jste jet na výstavu, ale nepřipadá vám to v momentální situaci jako dobrý nápad? Nebo vás chtěli přijet navštívit vaši známí, ale vy s ohledem na nemoc vašeho blízkého, chcete všechna setkání zrušit? Proč? Cítí-li se dotyčný dobře, nerozhodujte za něj! Jistěže ho chcete uchránit případných dotazů vašich známých nebo mu chcete ušetřit práci při sekání trávníku na zahrádce… Ale pokud se nemocný cítí po fyzické i psychické stránce dobře a hlavně pokud má chuť něco dělat, nebraňte mu v tom! Místo zákazů a výčitek mu raději nabídněte pomoc – bude rád.

 

5. NEVZDÁVEJTE TO

Jistě přijdou chvilky, kdy se váš blízký bude cítit mizerně, možná bude chtít všechno vzdát. Bude mrzutý až zuřivý a bude na vás vrčet při každém slovu či při každé sklence vody, kterou mu podáte. Připravte se na to. A až takové stavy přijdou, nepolevte. A ačkoli jste třeba vždy bývala mírná, hodná a milá, teď buďte přísná a neústupná. Nechce se dotyčnému pít, přestože má vypít čtyři litry vody denně? Nadává, že bude zvracet a vám říká, abyste mu už konečně dala pokoj? Nedejte se zlomit a stůjte si za svým. Vše, co děláte, je pro jeho dobro a on to dobře ví. Akorát pocítil jakousi beznaděj z toho, že léčba trvá příliš dlouho (a dlouho možná ještě trvat bude) a nic se neděje. Vysvětlete mu, že to, co děláte, děláte právě proto, aby léčba měla smysl.

 

 

Přečtěte si pár situací a možnost, jak na ně reagovat:

 

Váš  blízký se dozvěděl, že má rakovinu:

Neplačte mu na rameno a neříkejte, že vás to mrzí. Buďte pohotová a ukažte mu, že o této nemoci něco víte a že s vaší pomocí jí dáte co proto!

 

Váš blízký je psychicky na dně:

Platí to, co v první situaci. Pokud nemocný nemá zatím dost síly se s chorobou vyrovnat, musí mít ve své blízkosti někoho, kdo touto sílou oplývá extrémně! Usmívejte se, musí z vás cítit život! Dávejte mu pocit, že nic není ztraceno! Dostal doporučení, že má hodně pít? Potom pijte společně s ním! Musí více jíst? Vařte si společně s ním to, na co má chuť. Neměl by se fyzicky vysilovat? Náročné úkoly udělejte za něj a jemu dejte nějaký lehký, hlavně, ať také něco dělá. A pokud s ním zrovna nemůžete být, zaúkolujte ho i tak: nadiktujte mu, co bude dělat, jíst, kolik toho vypije… . a večer mu zavolejte a zeptejte se ho, zda svůj denní plán splnil a na oplátku vy splňte ten svůj (a sdělte mu to). Bude-li v rozumné míře zaměstnaný, nebude mít tolik prostoru probírat neustále svou nemoc.

 

Je mu zle:

Dohlédněte na to, aby si vzal prášek a dostatečně odpočíval. Odpočívání mu zpříjemněte dobrou hudbou, filmem, knihou.. tím,co má při této činnosti rád. Nemůžete-li být s ním, podporujte ho alespoň prostřednictvím sms (volání je fajn, ale pokud je nemocnému zle, asi nemá chuť se s vámi vybavovat): napište mu něco povzbudivého, pište mu o svých úspěších, pište mu zajímavosti, které jste se dozvěděla a vždy mezi řádky zapojte nějakou jiskru povzbuzení a naděje.

 

Stav se zhoršuje:

Nepanikařte a neupadejte do splínů a depresí! Přenesete to tím na vašeho blízkého, pro kterého je celá tato situace tisíckrát horší než pro vás. Vaším úkolem je dělat prostě vše, jako jste to dělala doteď. Možná pouze s větší intenzitou. V takových chvílích si uvědomíte, co je v životě důležité a jaký význam má pro nás čas. A proto se neobracejte k celé situaci zády, ale využijte každou vteřinu v životě vašem i vašeho blízkého.

 

Toto není návod na to, jak vyléčit tak závažnou nemoc, jakou je právě rakovina. Je to inspirace pro každého, kdo neví, jak se zachovat. Pro každého, kdo chce nemocnému pomoci, přestože není lékař.



 

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
poznám tie situácie veľmi dobre
Obrázek uživatelky
profil
Ach jo !!!!!Ano je to přesně tak, moc těžké pro všechny kdo se s touto nemocí potkal.Bohužel jsem si tím také prošla díky bohu né jako pacient.Nejvíc mě štvala ta bezmocnost,radši nevzpomínat.Přeji všem hodně moc sil moc optimismu a nevzdávat se.......
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka