Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Můj okamžik prozření

22. 01. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Můj okamžik prozření
Autor: Jill Bolteová Taylorová
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s., Ikar
Rok vydání: 2011
Rozměry: 134 x 207 mm
Počet stran: 240 str.
Cena: 214 Kč

Jedno prosincové ráno se Jill probudila a pod okem ucítila ostrou bolest, vstala a připadala si nějak podivně, ale stále se domnívala, že nejde o nic vážného. Šla si zacvičit,  nachystala si oblečení, vlezla do sprchy – celou dobu se pohybovala jako loutka v podivném snu.


muj-okamzik-prozrenimuj-Postupně pozoruje, jak se jí zhoršuje koordinace a rozmlžuje myšlení, snáší se na ni podivné ticho, jako kdyby s ní mozek přestával komunikovat. Nakonec ztratí cit v pravé ruce, a když si konečně uvědomí, že jde opravdu do tuhého, má už tak nekoordinované myšlení, že si ani nedokáže vzpomenout na číslo na pohotovost, sedí před telefonem a zoufale se snaží něco zorganizovat. Po krátkém jasnozřivém záblesku si vybaví telefon do práce a po několika usilovných pokusech i vytočí číslo – vzápětí však zjistí, že už se nedokáže ani srozumitelně vyjádřit. Nicméně kolega se dovtípí, přijde k ní a odveze ji do nemocnice.
Autorka pokračuje v líčení, co se s ní dělo potom, jak ji lékaři stabilizovali, jak probíhala operace, chronologicky popisuje, s čím se musela vyrovnávat a jak pokračovala rehabilitace. Postupně se učila znovu vstřebávat nové informace, nějaký ten rok nedokázala dělat více věcí najednou a každá akce vyžadovala její plnou pozornost. Popisuje také, jak její osobnost i charakter ovlivnila skutečnost, že měla vyřazenou z provozu levou hemisféru, a právě problematikou hemisfér a jejich odlišných funkcí se v knize podrobněji zabývá.
Nesmírně zajímavá kniha přináší fascinující vhled do pocitů člověka postiženého krvácením do mozku a zároveň ukazuje, že mozek je schopen až zázračné regenerace.

Ukázka z knihy Můj okamžik prozření:

Jill a její ïivot pfied mrtvicí

Vystudovala jsem neuroanatomii a v tomto oboru také pracuji a publikuji. Dûtství a ãást mládí jsem proïila ve států Indiana, ve městě Terre Haute. Jednomu z mých bratrů, tomu,který je o pouhých osmnáct měsíců starší než já, diagnostikovali lékaři vážnou duševní poruchu, schizofrenii. Oficiálně  byla tato diagnóza stanovena v době, kdy mu bylo jedenatfiicet let, jasné příznaky psychózy se však u něj objevovaly už mnoho let předtím. Už když jsme byli děti, vnímal realitu odlišně a reagoval na ni úplně jinak nežï já.
Nemoc mého bratra způsobila, že mě začal už jako dítě fascinovat lidský mozek. Vrtalo mi hlavou, jak je možné, že já i můj bratr sdílíme jeden zážitek, a přitom onu situaci, tedy to, co se právě stalo, interpretujeme každý úplně jinak. Tyhle odlišnosti ve vnímání, zpracovávání informací a následných reakcích mě motivovaly k tomu, abych se začala zabývat studiem mozku.
Moje vysokoškolská dráha začala koncem 70. let v Bloomingtonu ve státû Indiana na Indianské univerzitě. Zkušenosti s bratrem ve mně vyvolaly touhu pochopit, co je z neurologického hlediska „normální“. Tou dobou bylo
zkoumání nervového systému natolik mladým oborem, že se na Indianské univerzitû ještě ani nevypisovalo jako oficiální specializace. Abych se toho o lidském mozku naučila co nejvíc, studovala jsem fyziologickou psychologii a biologii člověka. Z mojí první skutečné práce v oboru medicíny se vyklubala obrovská výhra pro můj další život. Získala jsem místo laborantky v centru pro lékařské vzdělání Terre Haute Center for Medical Education (THCME), což je pobočka Lékařské fakulty při Indianské univerzitě působící v univerzitním areálu Indiánské státní univerzity (ISU).

O autorce:

Jill Bolteová Taylorová, PhD., (nar. 1959) se věnuje neuroanatomii, přednáší na Indiana University School of Medicine a je mluvčí střediska Harvard Brain Tissue Resource Center. Ve svých 37 letech  prodělala mozkovou mrtvici s krvácením do levé hemisféry a o své zkušenosti napsala unikátní knihu, která vzbudila velký ohlas, získala řadu ocenění  a byla přeložená do více než třiceti jazyků. Americký časopis Time zvolil autorku mezi 100 nejvlivnějších lidí roku 2008.


Tuto knihu Můj okamžik prozření koupíte v Knižním klubu, v knihkupectví a na internetových stránkách Knižního klubu.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé a poučené čtivo.
Jenom nevím, v čem je ten článek napsaný, že je tam problém s diakritikou...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles