Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Můj táta

3. 07. 2014 | Vaše příběhy

Obdivuji svého otce celý život. Narodil se ve válce, v roce 1940. Žil s rodiči a bratrem na vesnici a od útlého věku se staral o zvířata, pracoval na poli a vůbec neměl jednoduchý život.

Když pak potkal mou mamku a vzali se, chtěli mít byt, auto, peníze a nás, děti. A tak šel taťka na šachtu. Dřel na šachtě přes dvacet let. Celý život byl dárcem krve. Jeho krev zachránila mnoho životů a já se jako malá chlubila odznáčkem s kapkou krve, kterou nám táta přinesl z odběru.

Dnes je v důchodu, má zaprášené plíce, hůř slyší, to ten hluk na dole, má vazoneurózu (opět nemoc z povolání) a už obě kolena železná (následek artrózy, kdy mu byly klouby vyměněny). A přesto… Sebere kolo a vyjíždí do okolních měst vzdálených 20 kilometrů i více. Proč? Jen tak, aby se nenudil. Nemá žádné výmluvy, ráno vstane, mrkne z okna, že neprší, sedne a jede. Naši se rozvedli, když jsem skládala zkoušku dospělosti, maturitu. Taťku to dost zlomilo, přesto se upnul na pohyb. A je to moc dobře. Roky měl zahrádku, o kterou se staral. Když ji před dvěma lety prodal, protože se už o ni nedokázal starat kvůli endoprotéze kolenních kloubů, kterou právě podstupoval, zdálo se, že se taťka utrápí. Sedával v kuchyni u okna a věděl, kdy kdo projde kolem domu, kdo bude venčit jakého psa a co se bude dít na scéně před domem.

můj tátaA letos mě můj táta opět překvapil. Koupil si jízdenku na vlak pro seniory nad sedmdesát let, a to rovnou na tři roky. S ní může jezdit po celé republice všemi osobními vlaky bez omezení.

Od této chvíle taťku nezastihnu doma. Ráno se mrkne z okna, vezme batůžek, a jede. Kam? Nastoupí na vlak a jede do světa. Kde se mu líbí, vystoupí. Projde si město, náměstí, prohlédne památky. Pravidelně si jezdí také do Teplic nad Bečvou pro „zdravou vodu“, jak říká místní minerální vodě. Načepuje si do několika plastových lahví vodu, vloží do batohu a se zátěží několika kil se vrací domů. Vaří si z vody kávu a přiváží ji i mně. Káva z této vody je znamenitá. Pěkně pění, je jemnější, a taťka má pocit, že dělá něco pro zdraví své i nás ostatních. Minulý týden měl taťka 74. narozeniny, ale mládne před očima. Našel smysl života. Minule, když jsem ho náhodou zastihla doma, asi proto, že pršelo, mi vyprávěl, jak se vypravil až do Hodonína. Často překvapí i mou sestru, která se odstěhovala mimo naše město, do vesničky u Kopřivnice. Přijede, popovídá si se sestrou, s jejími dětmi, a už zase pokračuje dál. Na svých cestách se setkává s lidmi, popovídá si, pozná historii i současnost měst.

A já si myslím, že našel lék na stáří. S každým jeho kilometrem mládne. Zjišťuji, že mít své zájmy není důležité jen pro mladé a zdravé lidi, ale obohacuje také seniory.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Můj táta:

Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
Můj táta
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, krásně napsaný článek. A Tvému tatínkovi patří můj velký obdiv. Je to super, že nesedí doma a netrápí se, že je sám. A venku je tolik toho k vidění! Super! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné vyprávění o tatínkovi,Smajlík asi ho máš hodně ráda
Přeji Tvému tatínkovi hodně zdraví a elánuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
z tvého článku pociťuji, že máš tatínka moc ráda a to je dobře. Starší člověk musí mít nějakého koníčka, jinak ztrácí smysl života. Přeji tatínkovi, aby mu cestování dlouho vydrželo.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
příspěvky, taťkovi pozdrav vyřídím Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
TVÉHO TATÍNKA OBDIVUJI,ŽE NAŠEL SMYSL ŽIVOTA a nezahodil nad sebou hůl.MŮJ TATÍ MĚL TAKY ZAPRÁŠENÉ PLÍCE ZE SLEVÁRNY,ALE BYL NA TOM PODSTATNĚ HŮŘ.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles