Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mungo, zelený poklad Indů

11. 05. 2018 | Péče o tělo
Mungo, menší zelené fazole, si svou oblibu získaly hlavně v naklíčené podobě, a to pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jejich použití je rozmanité – od polévek a salátů až po nejrůznější zeleninové směsi a kaše. Velmi oblíbené jsou pro vysoký obsah vitaminů a minerálů, které nám dodají ochranu před civilizačními chorobami.

Přišly k nám až z daleké Indie, kde rostou na jednoleté rostlině jménem vigna zlatá. Vzhledem i chutí lehce připomínají hrášek. V jedné dávce Mungo fazolí můžeme získat 100 % doporučené denní dávky folátu, což je aktivní forma kyseliny listové. Jde o vitamin zodpovědný za syntézu DNA, hormonální rovnováhu, kognitivní funkci, plodnost a růst tkání a buněk. Zanedbatelný není ani zdroj ostatních živin. Díky velkému množství manganu, draslíku a hořčíku mohou působit na snížení špatného cholesterolu, chránit proti srdečním onemocněním nebo být prevencí diabetu 2. typu.

V naklíčeném stavu se pozitivní vliv fazolí na naše zdraví mnohonásobně zvyšuje. Klíček je nabitý enzymy, minerály a vitamíny, které ochrání naše tělo a posílí imunitu.

fazole mungoKonzumovat je můžeme vařené, poslední dobou se ale velmi oblíbenou možností stalo právě klíčení. Obzvláště chutné jsou vyklíčené mungo fazole, které lze použít do salátů či pomazánek nebo je lze promíchat s přílohou. Například s rýží nebo quinoou. Vyklíčená semena jsou výborným zdrojem energie po výkonu, právě jako součást salátů v kombinaci s libovým masem nebo upečenou čerstvou rybou.

Klíčení zvládnete i sami doma – fazole přes noc namočte a ráno odkapané vložte do PET lahve, které jste předtím seřízli horní okraj s víčkem a ve dně vytvořili malé otvory pro odtok přebytečné vody. Fazole pak pravidelně (minimálně 2x denně) proplachujte a čekejte, až se objeví bílé klíčky. Jde o jednoduchou a levnou variantu k nákupu již hotových klíčků.

Tyto malé zelené fazolky jsou podstatným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a vitamínu B. Často se s nimi setkáváme i v naklíčené, kdy se jejich hodnoty mnohonásobně zvyšují. Dají se však také konzumovat tepelně upravené, jako ostatní luštěniny, a to například v polévce, salátech či jako příloha. Zařazení luštěnin pravidelně do našeho jídelníčku, slouží jako prevence před civilizačními chorobami.


Zdroj: Menu Gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Naklíčené jsou moc dobré a není s tím moc práce Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
už jsme dlouho tyto fazolky neměli..dělávala jsem naklíčené do salátůSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles