Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Musí se za děti platit regulační poplatek na pohotovosti?

9. 09. 2017 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:

Vztahuje se opravdu i na děti regulační poplatek na pohotovosti? Jsem samoživitelka, už několikrát jsem musela s dítětem na pohotovost a i těch 90 korun je v mém rozpočtu znát. Řekli mi, že regulační poplatky neplatí jen ten, kdo je v hmotné nouzi. Jak se hmotná nouze prokazuje?

ODPOVĚĎ:

V současné době se platí regulační poplatek 90 Kč za využití lékařské pohotovostní služby nebo pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. Pojištěnec, resp. jeho zákonný zástupce ho neplatí, jestliže v rámci pohotovostní služby ošetřující lékař shledal, že stav pojištěnce vyžaduje hospitalizaci.

Děti od tohoto poplatku nejsou osvobozeny (nevztahuje se jen např. na pojištěnce umístěné v dětských domovech pro děti do 3 let věku, ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy nebo umístěné v domovech pro osoby se zdravotním postižením, na pojištěnce svěřené do pěstounské či poručnické péče apod.).


Musí se za děti platit regulační poplatek na pohotovosti?Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění neplatí regulační poplatky pojištěnec, který se prokáže rozhodnutím, oznámením nebo potvrzením vydaným orgánem pomoci v hmotné nouzi o dávce, která je mu poskytována podle příslušného právního předpisu. Tím je zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Dávkami v systému pomoci v hmotné nouzi jsou příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Orgánem pomoci v hmotné nouzi pak je Úřad práce České republiky (krajské pobočky a pobočka pro Prahu) a také ministerstvo práce a sociálních věcí.

Pozor ale: pokud bude potvrzení o hmotné nouzi vydáno, má pro účely zproštění od regulačních poplatků platnost 30 dnů.

Posuzování hmotné nouze podle zmiňovaného zákona není jednoduchou záležitostí, kterou by bylo možno stručně popsat, navíc orgány pomoci v hmotné nouzi mají určitou volnost v rozhodování. Například podle zákona není v hmotné nouzi ten, kdo prokazatelně neprojevuje dostatečnou snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním, ani osoba, která není v pracovním nebo obdobném vztahu ani nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání (nebo je v ní vedena a bez vážných důvodů odmítá vykonávat krátkodobé zaměstnání nebo účastnit se v cíleném programu k řešení zaměstnanosti).

Orgán pomoci v hmotné nouzi však může v odůvodněných případech určit, že dotyčného bude považovat za osobu v hmotné nouzi. Naopak může určit, že osobou v hmotné nouzi není člověk, jehož celkové sociální a majetkové poměry jsou takové, že mu mohou i po úhradě odůvodněných nákladů na bydlení zaručit dostatečné zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb. Nejlepší je tedy kontaktovat přímo úřad práce a informovat se o možnostech v konkrétní situaci.


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !