Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzikál Ať žije Rokenrol již brzy v Divadle Broadway

31. 08. 2010 | Kultura

Muzikál AŤ ŽIJE ROKENROL! nás vrátí na přelom 50. a 60. let, kdy svět zachvátila horečka zvaná rokenrol, avšak do tehdejšího Československa si tahle podmanivá muzika hledala cestu jen těžko. I tak si u nás našla mnoho příznivců.


Bigbítové skupiny vznikaly jak houby po dešti, i u nás při jejich koncertech zachvacovalo mladé publikum doslova šílenství. Jednou z prvních rokenrolových hvězd se stal i hlavní hrdina muzikálu Ronny (vlastním jménem Rudolf Konopásek). Líbí se mu tahle muzika a líbí se mu i Yvetta, mladá svazačka z jejich žižkovského činžáku. Její tatínek, stranický funkcionář Radimecký, orientuje svou dceru k Východu, Ronny bezmezně obdivuje všechno ze Západu.


at-zije-rokenrolTím si působí nekonečný řetěz problémů, jak s Yvettou, tak s rokenrolem. Zatímco mladá dívka, protože se do Ronnyho zamilovala, je postupem času jeho pohledu na svět stále přístupnější, s rokenrolem to jde ztěžka. Oficiální kultura v Československu preferovala českou dechovku a ruské častušky. Rokenrol byl dle názoru strany a vlády ideologickou hrozbou. Ronny však svůj boj za rokenrol nevzdává.


A režim se s ním nemazlí. Tak se vcelku nevinně ocitne jednou na záchytce, pak je dokonce hospitalizován na psychiatrické klinice... Když se chce vyhnout vojně, před odvodovou komisí předstírá šílenství. Potýká se s naivní stupiditou mladých příslušníků SNB, na druhou stranu sklízí obdiv fanynek. Často propadá depresím, které se snaží eliminovat alkoholem i drogami. Tím rmoutí svou maminku, žijí spolu sami a ona, zklamaná životem i láskou, neví si s Ronnym rady. Ten se časem ocitne v pasti, která ho přivede až do vězení.


Z dnešního pohledu je tenhle boj o rokenrol úsměvný, avšak v mnohém podložen skutečnými zážitky jeho tehdejších českých průkopníků.
Autoři muzikálu Karel Šíp a Petr Janda jsou pamětníky těch časů, Petr Janda se svým Olympicem byl dokonce v tomhle boji za bigbít v první linii.


Jejich příběh se bude dnešnímu mladému publiku zdát možná až groteskně neskutečný, ale nepochybně jim tahle muzikálová komedie plasticky přiblíží dobu, kdy jejich dědové a babičky navlíkli pašované džínsy a vyrazili do klubu šílet při kytarovém běsnění svých idolů...


at-zije-rokenrolPřestože je tématem muzikálu rokenrol, samotných rokenrolových písní tu mnoho není. Písničky jsou stylově velice rozmanité a nabízejí pozoruhodnou škálu nálad, od Ronnyho fantasmagorického blouznění pod vlivem drogy, melancholické blues z pankrácké věznice až po milostné kňourání mladých policajtů v roztomilém valčíčku.


Muzikál AŤ ŽIJE ROKENROL je nepochybně na české muzikálové scéně v mnoha směrech novátorský. Nevrací se do dávné historie romantických rytířů, nevychází z motivů již dříve napsaného románu či filmu. Tenhle příběh je zcela původní a autoři byli vedeni jedinou snahou: zpracovat své autentické vzpomínky do muzikálového tvaru a ve výsledku notně pošimrat bránice diváků.Starší si zavzpomínají, mladí budou v údivu zírat. A všichni dohromady se budou zcela jistě skvěle bavit.


 AŤ ŽIJE ROKENROL se v premiéře představí svým divákům 20. 10. 2010.


Zdroj: Ať žije rokenrol muzikál.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík na ten musim jít Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě je sympatická Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nějak tu martu Jandovou nemusím....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles