Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myrta - keřík, který oživí zahradu

20. 06. 2011 | Zahrádka
Tento stálezelený listnatý keřík u nás dosahuje výšky 1 m. V létě bohatě vykvétá bílými květy. Vyžaduje teplé a slunečné místo, neboť pochází ze  Středomoří. Naši zimu by keřík nepřečkal, proto se vysazuje do zahradních nádob nebo kbelíku, které v létě umístíme na slunné místo v chráněné poloze.

V zimě tento keř chráníme před mrazem. Můžeme ho dát na zimu do skleníku, nebo umístit  do místnosti, kde je dostatek světla. Je velmi aromatický, dříve se dával do svatebních kytic. O myrtě se říká, že má magickou sílu. Je symbolem mladosti a krásy. Myrta zdobí klopy všech svatebčanů. Přináší novomanželům štěstí, lásku a plodnost.

Extrakty z listů se dříve používaly na čištění a osvěžení pokožky. Ničil také choroboplodné zárodky. Při pěstování vyžaduje opatrné zacházení. Měl by být umístěn na světlém a slunečném místě. Myrta má ráda čerstvý vzduch, v létě ji dáváme ven na slunné místo, ale chráníme rostlinku před přímým slunečným žárem. Můžeme ji mít na zahrádce, balkóně nebo terase. Rostlinku v létě rosíme vodou.

V zimě se udržuje při teplotě do 10°C. Rozmnožuje se na jaře nebo v létě semeny nebo řízky. Tyto větévky se sázejí do směsi, která se připraví z písku a kompostu. Ve stejném poměru. Než nám řízky zakoření, tak se hodně zalévají. Myrta potřebuje k životu dostatek světla, proto ji i doma dáváme na nejsvětlejší místo. Od jara do podzimu rostlinku zaléváme dostatečně, přes zimu jen tolik, aby nám rostlinka neuschla. Keřík přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny. Mladé keříky se přesazují každý rok, dospělé po 3 letech.

Myrta je krásný aromatický keř, který slouží k oživení zahrádek, balkónů a zahradních teras. Je také pěknou ozdobou interiéru.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Letos jsem si Myrtu koupila ,mám ji na parapetu za oknem a mám z ní velikou radost -kvete.Několikrát už mi zašla ,tak doufám ,že tahle s námi pobude.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles