Obezita je genetická
Naše genetická výbava ze 40 -70% určuje, zda budeme nebo nebudeme obézní.Svým životním stylem ale jsme schopni geny takzvaně zapnout nebo naopak vypnout. Říká se tomu exprese genů, tedy to, jak geny vyjádří, jak se genotyp projeví na našem fenotypu (vzhledu).
Má-li někdo genetickou predispozici k obezitě, může být ve výsledku obézní, ale není to pravidlem. Na druhou stranu mnoho lidí, kteří jsou obézní, žádnou skutečnou geneticky danou predispozici nemají. U lidí s BMI nad 30 (35) je vyšší pravděpodobnost silného genetického vlivu.
Kde je riziko?
Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala čtyři rizikové živiny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Mimo jiné i obezity. Mezi tyto živiny patří:- trans mastné kyseliny
- nasycené mastné kyseliny
- cukr
- sůl
Nadměrnou konzumací těchto potravin vystavujeme organizmus riziku vzniku nejen obezity, ale také kardiovaskulárních chorob, cukrovky a dalších civilizačních chorob.
Nesmím vůbec nic sladkého
Žádné tabu v jídle neexistuje. Jezte pestrou vyváženou stravu, která bude přiměřená věku, pohlaví, pohybové aktivitě a zdravotnímu stavu a bez výčitek si dopřejte svou oblíbenou sladkost. Nemusíte sníst celou čokoládu na posezení, stačí jedna nebo dvě kostičky po obědě. Nezapomínejte, že neexistují zdravé a nezdravé potraviny, jen zdravá a nezdravá množství jednotlivých živin.Neházejme sami sobě klacky pod nohy. Pokud budeme v neustálém pracovním stresu, budeme-li málo spát a málo odpočívat, chuť na sladké zvládneme jen stěží. Hladiny hormonů leptinu a ghrelinu převládnou nad naší vůlí. Ghrelin se nazývá hormonem hladu. Leptin uvolňuje tukové buňky a informuje tak mozek o tom, kdy je čas přestat jíst. Ghrelin je hormonem zodpovědným za pocit hladu.
Půsty, detoxikační kúry a extrémně nízkosacharidové (ketogenní) diety nejdou dohromady se snahou omezovat příjem cukru. Totéž platí pro sacharidové vlny a diety 5:2. Jakékoli striktní omezení, byť krátkodobé, se může vrátit jako bumerang v podobě přejídání a doslova nájezdy na vše, co obsahuje cukr.
Snažte se mít vybalancovanou hladinu cukru v krvi po celý den. Co dělat, aby vaše glykemická křivka byla po celý den bez větších výkyvů, a vy jste tak snadněji udrželi své chutě na uzdě:
- Jezte po 3 hodinách
- Do každého jídla zakomponujte některou z potravin bohatých na bílkoviny
- Jezte hodně zeleniny, čerstvé i tepelně upravené
Vaše glykemická křivka tak bude po celý den bez větších výkyvů, a vy tak snadněji udržíte své chutě na uzdě.
Autorka: MUDr. Václava Kunová
Zdroj: Vím, co jím
Zdroj: Vím, co jím