Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mýtus o dietě: Nesmím vůbec nic sladkého

1. 09. 2015 | Diety

Obezita je genetická

Naše genetická výbava ze 40 -70% určuje, zda budeme nebo nebudeme obézní.
Svým životním stylem ale jsme schopni geny takzvaně zapnout nebo naopak vypnout. Říká se tomu exprese genů, tedy to, jak geny vyjádří, jak se genotyp projeví na našem fenotypu (vzhledu).

Má-li někdo genetickou predispozici k obezitě, může být ve výsledku obézní, ale není to pravidlem. Na druhou stranu mnoho lidí, kteří jsou obézní, žádnou skutečnou geneticky danou predispozici nemají. U lidí s BMI nad 30 (35) je vyšší pravděpodobnost silného genetického vlivu.

Kde je riziko?

Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala čtyři rizikové živiny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Mimo jiné i obezity. Mezi tyto živiny patří:
-    trans mastné kyseliny
-    nasycené mastné kyseliny
-    cukr
-    sůl

Nadměrnou konzumací těchto potravin vystavujeme organizmus riziku vzniku nejen obezity, ale také kardiovaskulárních chorob, cukrovky a dalších civilizačních chorob.

Mýtus o dietě: Nesmím vůbec nic sladkéhoNesmím vůbec nic sladkého

Žádné tabu v jídle neexistuje. Jezte pestrou vyváženou stravu, která bude přiměřená věku, pohlaví, pohybové aktivitě a zdravotnímu stavu a bez výčitek si dopřejte svou oblíbenou sladkost. Nemusíte sníst celou čokoládu na posezení, stačí jedna nebo dvě kostičky po obědě. Nezapomínejte, že neexistují zdravé a nezdravé potraviny, jen zdravá a nezdravá množství jednotlivých živin.

Neházejme sami sobě klacky pod nohy. Pokud budeme v neustálém pracovním stresu, budeme-li málo spát a málo odpočívat, chuť na sladké zvládneme jen stěží. Hladiny hormonů leptinu a ghrelinu převládnou nad naší vůlí. Ghrelin  se nazývá hormonem hladu. Leptin uvolňuje tukové buňky a informuje tak mozek o tom, kdy je čas přestat jíst. Ghrelin je hormonem zodpovědným za pocit hladu.

Půsty, detoxikační kúry a extrémně nízkosacharidové (ketogenní) diety nejdou dohromady se snahou omezovat příjem cukru. Totéž platí pro sacharidové vlny a diety 5:2. Jakékoli striktní omezení, byť krátkodobé, se může vrátit jako bumerang v podobě přejídání a doslova nájezdy na vše, co obsahuje cukr.

Snažte se mít vybalancovanou hladinu cukru v krvi po celý den. Co dělat, aby vaše glykemická křivka byla po celý den bez větších výkyvů, a vy jste tak snadněji udrželi své chutě na uzdě:
-    Jezte po 3 hodinách
-    Do každého jídla zakomponujte některou z potravin bohatých na bílkoviny
-    Jezte hodně zeleniny, čerstvé i tepelně upravené

Vaše glykemická křivka tak bude po celý den bez větších výkyvů, a vy tak snadněji udržíte své chutě na uzdě. 

Autorka: MUDr. Václava Kunová
Zdroj: Vím, co jím


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
skvělý článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles