Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty a fakta o pšenici

24. 09. 2020 | Péče o tělo
Někteří odborníci i zastánci moderních stravovacích systémů pšeničné výrobky naprosto odepsali. Jenže pšenice není zdaleka tak špatná, jak si o ní dnes myslíme. Někdy totiž zaměňujeme pšenici a bílou mouku. Je dobré naučit se spolehlivě rozpoznávat, která pšenice je zdraví prospěšná a které se raději vyhnout.

Co je pšenice

Pšenice je jedna z nejtradičnějších obilovin a surovin pro výrobu pokrmů. Dnes také často zmiňovaná na seznamu potravin, kterým se lidé vyhýbají, když se snaží zhubnout nebo žít zdravě. Do této pozice se ale dostala částečně neprávem a bohužel také neznalostí. Pšenice má vysokou energetickou hodnotu a je zdrojem pro výrobu nejen často odmítaného pečiva, těstovin, ale i škrobu nebo lihovin a piva.

chlébKde přišla ke své špatné pověsti?

Pšenici je často vytýkán vysoký obsah lepku, který je pro lidské trávení obtížný na zpracování. Zároveň se objevuje stále více lidí s diagnostikovanou nesnášenlivostí lepku (tzv. celiakií) a několikanásobně víc lidí se mu vyhýbá preventivně z přesvědčení. V takovém případě si musí lidé odpustit velkou část tradiční české kuchyně i středoevropský styl stravování, které jsou bohaté na pečivo, knedlíky, těstoviny nebo domácí buchty a koláče. V tomto případě se sice většinou bavíme o výrobcích z pšenice, ale současně z bílé mouky. Ta se rychle tráví, takže po ní brzy přichází pocit hladu, obsahuje málo vlákniny a minerálů, a naopak příliš mnoho již zmiňovaného lepku.

Omezení výrobků z bílé mouky je odborníky obecně považováno za prospěšné. Pokud vás ale netrápí žádné zdravotní komplikace, není třeba ho eliminovat úplně.

Pšeničné, ale přesto zdravé

Pšenice je surovinou, ze které se vyrábí mnoho potravin, u kterých jste to asi ani netušili. Patří sem třeba bulgur, špalda, kamut nebo kuskus. Pšeničná je samozřejmě i běžná celozrnná mouka. Hlavní výhodou, která všechny tyto suroviny spojuje, je nižší obsah lepku a naopak vyšší obsah vlákniny.  Obecně jsou tedy pro naše tělo prospěšnější a méně zatěžují trávicí ústrojí.

Proto pokud toužíte po obměně jídelníčku a snažíte se konzumovat méně lepku, těmto potravinám se vyhýbat nemusíte, naopak vám mohou obohatit obvyklou stravu.

Bulgur z celozrnné pšenice
Bulgur se vyrábí z celozrnné pšenice, u níž dochází k předvaření a následnému drcení. Má zajímavou oříškovou příchuť a oblíbíte si ho zejména pro jeho snadnou a rychlou přípravu. Navíc má velmi nízký obsah tuku – jen 1,5 gramy na 100 gramů, takže je ideální při snaze o redukci příjmu tuků ve stravě.

Kuskus
Kuskus je spařená pšenice tvarovaná do kuliček. Jeho příprava je velmi jednoduchá, protože se nevaří, ale zalévá vroucí vodou, nebo vařícím pokrmem.  A díky novým varným sáčkům je příprava ještě jednodušší. Obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny (obzvláště B a E) a také minerální látky. Rozhodně patří do zdravého jídelníčku, podporuje trávení a má minimum tuku.


Zdroj: Menu Gold



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !