Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.10. 2017
Dnes má svátek Brigita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Mýty a polopravdy na téma zdravější Vánoce

23. 12. 2014 | Péče o tělo
Téměř všichni máme ještě měsíc před Vánocemi dobré předsevzetí, že v tomto roce pojmeme rodinný jídelníček zdravěji, tak, abychom hned v prvním lednovém týdnu nemuseli urgentně vyhledávat dietologa nebo snad dokonce držet krutou redukční dietu.

Jenže pak se to na nás začne valit: kromě záplavy receptů na nejčokoládovější cukroví a nejšlehačkovitější vánoční dorty se setkáváme i s radami ze skupiny „osvícených“. Jsou to návody na to, jak tentokrát o vánocích nepřibrat a neskončit s podrážděným žlučníkem. Většinou se týkají cukroví, často i řízků a bramborového salátu. Posviťme si tedy na ně:

Cukr v cukroví nahraďte zdravějším medem, po kterém se netloustne
Tento mýtus je jedním z nejrozšířenějších. Je pravda, že med je oproti cukru chutnější, zdravější, obsahuje řadu enzymů a antioxidantů, nicméně v organismu působí stejně jako cukr. Totéž se týká nejrůznějších sirupů, které se prodávají v prodejnách zdravé výživy (rýžový sirup, kukuřičný sirup apod) a fruktózy.  

Mýty a polopravdy na téma zdravější VánoceMouku při pečení cukroví nahraďte celozrnnou variantou
Tímto počinem sice zvýšíme obsah vlákniny v pečivu, snížíme glykemický index, ale energetická hodnota zůstane beze změn. Podle doktorky Kunové pak otázkou, jestli to vůbec stojí za snahu, protože cukrovím tak jako tak celodenní potřebu vlákniny nepokryjeme.

Jediným způsobem, jímž snížíme energetickou hodnotu cukroví, je použití náhradního sladidla. Na pečení je vhodné sladidlo na bázi sukralózy, které má nejlepší chuť, vysoká teplota ho nemění a je nejbezpečnější. I tak ale v řadě případů značně utrpí chuť pečiva. Opět je tedy otázkou, zda není lépe si dopřát v součtu za den tři nebo čtyři kousky opravdu kvalitního cukroví podle klasické receptury než celý talířek dietních. Ať už bychom tedy zvolili jakoukoli variantu zdravějšího cukroví, dá nám to falešný pocit bezpečí, že ho můžeme jíst více a váha půjde zcela jistě nahoru.

Místo cukroví mlsejte sušené ovoce
Ovoce má „nálepku“ zdravé potraviny. Je pravda, že tuku obsahuje zanedbatelné množství, ale o to více je bohaté na cukr. 100 g sušeného ovoce nevypadá jako nijak závratně velká porce, ale má průměrně 1 000 kJ. Nechceme-li po jeho snědení dostat brzy hlad a chuť na něco dalšího, měli bychom jej vyvážit bílkovinami. Podle nutriční specialistky je tedy spíše dobré přidat malé množství sušeného ovoce do jogurtu či tvarohu.

Majonézu v salátu nahraďte jogurtem
Často doporučovaná varianta s jogurtem mnoho úspěchů nesklidí. A ani různé light majonézy nejsou tím nejlepším řešením. Obsahují místo tuku modifikované škroby, takže ze srovnání energetických hodnot vyjdou příznivěji, ale nikoli už chuťově. Mnohem lepší je použít klasickou majonézu a obyčejný bílý jogurt a obojí namíchat dohromady.

Řízky připravujte přírodní, nikoli smažené

Podle nutriční poradkyně je na nás, jak se rozhodneme. Ale měli bychom vědět něco o samotných výchozích surovinách. Jestliže kuřecí nebo krůtí prsa mají průměrně 1 g tuku na 100 g, vepřová kýta – i velice libová – má tuku minimálně 10 g. Chceme-li ušetřit tuk při přípravě řízků, stačí, použijeme-li kuřecí nebo krůtí maso místo vepřového. Smažený kuřecí řízek pak bude mít tuku stejně jako přírodní vepřový. A sníme jeden, nikoli tři.

Zdroj: Nutricare

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Raději klasické cukroví v menším množství než náhrady...
Obrázek uživatelky
profil
noo jednou v roce na vánoce se zhřešit může a s těmi náhražkami to dobrý moc není..takže v roce zdravě,ale na svátky prostě klasika Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den,
mezi zdravější alterativy k běžnému cukru se kromě medu dá zařadit i třeba maltitol více zde: http://maltitol.cz/ který se vyrábí ze škrobu. Má o polovinu nižší glykemický index než běžný cukr a také má méně kalorií (240 kcal/100g) Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles