Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty a skutečnosti o infarktu

27. 09. 2014 | Nemoci
Nemoci srdce a cév patří ve skupině tzv. civilizačních chorob mezi nejzávažnější. Již několik let se totiž řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí nejen v České republice. Výskyt kardiovaskulárních onemocnění je dán přítomností rizikových faktorů. Některé faktory ovlivnit nelze, jako například věk, pohlaví nebo výskyt nemoci v rodin. Ostatní rizikové činitele - zvýšenou hladinu cholesterolu, cukrovku, vysoký krevní tlak, obezitu, návyk kouření nebo nízkou pohybovou aktivitu však ovlivnit lze.

Mezi nejčastější mýty, které jsou zdrojem chyb a omylů jak v diagnostice, tak i v léčbě kardiovaskulárních onemocnění patří:

Mýtus: Infarkt musí bolet u srdce

Pravda: Typický infarkt myokardu je provázen svíravou bolestí na hrudi, která se šíří do levé horní končetiny. Nicméně u některých pacientů (zejména s cukrovkou nebo u žen) se může infarkt projevit např. pocitem nedostatku vzduchu, pocením, potřebou zvracení, úzkostí nebo proběhnout bez jakýchkoli obtíží. V případě pochybností volejte zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155.

Mýty a skutečnosti o infarktuMýtus: Po infarktu se musím šetřit

Pravda: Pohybová aktivita by naopak měla být zahájena co nejdříve. Při nekomplikovaném infarktu myokardu začínají pacienti cvičit již první den na lůžku, po týdnu již mohou absolvovat zátěžové vyšetření do svého maxima. Pacienti, kteří začnou pravidelně cvičit, mají významně nižší riziko opakování infarktu a významněse u nich snižuje úmrtnost.

Mýtus: Při vysokém krevním tlaku nesmím posilovat
Pravda: Pravidelná pohybová aktivita (posilování dokonce více než aerobní trénink) má přinejmenším stejnou účinnost jako užíváníjednoho léku na hypertenzi. Pohyb dovede snížit systolický krevní tlak až o 8 mmHg, má minimum nežádoucíchúčinků a ovlivňuje organismus komplexně.

Mýtus: Když mám dobrý tlak/cholesterol, nemusím brát léky

Pravda: Vysazení léků na vysoký krevní tlak nebo zvýšený cholesterolvede opět k navrácení problému. Užívání léků představuje v těchto případech pro většinu pacientů celoživotní záležitost.

Mýtus: Dušnost při námaze znamená onemocnění srdce nebo plic

Pravda: Dušnost je přirozený příznak zvýšeného dechového úsilí. Začíná se projevovat při zvyšujícíse intenzitě zátěže, a to v závislosti na trénovanosti. U pacientů s onemocněním srdce či plic, nebo u netrénovaných lidí při nižších intenzitách zátěže (např. pomalá chůze), u trénovaných při vyšších intenzitách (např. rychlém běhu). Pravidelnou pohybovou aktivitou se intenzita zátěže, při které pacienti pociťují dušnost, dá zvyšovat, což platí i u pacientů s chronickým srdečním selháním.

Mýtus: Resuscitovat má jenom profesionál

Pravda: Při srdeční zástavě se na každou minutu, kdy není pacient resuscitován, tj. není mu poskytnuta nepřímá srdeční masáž, se jeho šance na přežití snižuje o 10 %. Laická resuscitace je velmi snadná. Stačí stlačovat hrudník frekvencí 100 stlačení za minutu (odpovídá téměř dvěma stlačením za sekundu).



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pravdive!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles