Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty o mrtvici

8. 03. 2011 | Nemoci

Cévní mozková příhoda (CMP) neboli mozková mrtvice postihuje každý rok asi 30 až 50 tisíc lidí. Dle statistik lékařů se jedná o třetí nejčastější příčinu úmrtí v České republice. Velká část pacientů, kteří přežijí, zůstávají následkem tohoto onemocnění celoživotně postižení.


Mezi lidmi koluje mnoho nepravd a mýtů o cévní mozkové příhodě. Například že mrtvice postihuje pouze starší lidi, přichází bez varování nebo že se jí nedá nijak předcházet. O mrtvici se někdy mluví také v souvislosti s hormonální antikoncepcí. Pokud těmto nepravdám a mýtům budete věřit, můžete svou nevědomostí či dezinformací ohrozit nejen sebe ale i své okolí.


I mladého člověka může „klepnout pepka“


mozekMezi nejrozšířenější mylné domněnky patří, že cévní mozková příhoda se týká pouze seniorů. Pravda je, že v převážné většině případů postihuje osoby starší 65 let. Kvůli nezdravému životnímu stylu a všudypřítomnému stresu dnes nejsou výjimkou lidé mezi 30 až 40 lety, které CMP postihne. Ve velmi výjimečných případech může mrtvice postihnout i velmi mladého člověka.


Malý poslíček velkých problémů


Domněnka, že mrtvice zasáhne člověka bez varování, patří také k těm mylným. Existuje tzv. poslíček mozkové příhody, který se nazývá tranzitorní ischemická ataka (TIA). Krevní sraženina na chvíli ucpe některou z cév v mozku, což vede například k náhlé ztrátě zraku nebo neschopnosti mluvit. Mnoho lidí tomuto drobnému výpadku nevěnuje žádnou pozornost, protože příznaky většinou během několika minut odezní. Avšak za několik hodin, dní nebo týdnů může člověka postihnout CMP s vážnými následky.


Není nad prevenci


Dalším z mýtů je, že neexistuje prevence proti mozkové mrtvici. Není to však pravda, stejně jako ostatním chorobám lze i mrtvici předcházet. Zdravý životní styl, dostatek pohybu, celoživotní nekuřáctví, vyhýbání se stresu a pravidelné prohlídky u lékaře patří k základním zásadám jak se vyvarovat mozkové mrtvice. Obzvláště pozorní by měli být ti, kteří mají ve své rodině nějakou genetickou zátěž nebo se u něj projevily některé z rizikových faktorů, například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.


Lidé by měli dbát na své zdraví, a neměli by podceňovat prevenci. Odborníci doporučují, aby se lidé seznámili s projevy CMP, a tím byli schopni rozpoznat příznaky v prvních okamžicích. Mohou tím zachránit život nejen sobě, ale i někomu ze svého okolí.


Může vás ohrozit antikoncepce?


lekyO mrtvici se také někdy mluví v souvislosti s hormonální antikoncepcí. Ta, která obsahuje estrogeny, zvyšuje riziko vzniku mozkocévních příhod a v kombinaci s rizikovými faktory jako je například kouření, hypertenze, cukrovka, poruchy metabolismu tuků, nemoci srdce, porucha srážlivosti krve a další, zvyšuje nebezpečí mozkové mrtvice.


Největším viníkem CMP je špatná srážlivost krve, která v kombinaci s hormony zvyšuje výskyt krevních sraženin. Ty pak mohou ucpat některou z cév mozku. Pokud se špatná srážlivost krve objevuje ve vaší rodině, určitě je na místě informovat vašeho gynekologa, který na základě vyšetření předepíše vhodný antikoncepční preparát. Dalším rizikovým faktorem v souvislosti s užíváním antikoncepce jsou cigarety.


Cévní mozkovou příhodou jsou více ohroženy mladé ženy – kuřačky, které užívají hormonální antikoncepci. Chemikálie z cigaret poškozují stěny cév a zvyšují riziko výskytu sraženin,“ vysvětluje MUDr. Jan Fiksa z Neurologické kliniky.


O cévní mozkové příhodě (CMP)


Rozpoznáváme dva typy cévních mozkových příhod. Ischemická CMP je způsobena sraženinou nebo vmetkem, který přeruší přívod krve a tedy i kyslíku a živin do příslušné části mozku. Hemoragickou (nebo-li krvácivou) CMP vyvolává prasknutí cévy a následné krvácení do mozku.


Příznaky CMP jsou neobyčejně různorodé. Projevují se náhlou ztrátou citlivosti nebo poruchou hybnosti v oblasti tváře, horních a dolních končetin na jedné polovině těla. V některých případech se objevuje porucha komunikačních schopností.


Pacient působí zmateně, nerozhodně, dezorientovaně. Někdy se CMP projeví poruchou chůze a udržení rovnováhy. U nejtěžších typů může člověk ztratit i vědomí. Někdy se CMP projeví jen prudkou bolestí hlavy.


U ischemických CMP vlivem nedostatku kyslíku a živin odumírají mozkové buňky během několika minut až hodin, proto je důležité jednat rychle. U hemoragických CMP krvácení utlačuje zdravou tkáň mozku a rychle se vyvíjí otok mozkové tkáně.


Pokud se u člověka projeví některý z příznaků, je nutné ihned zavolat záchranku a dispečink informovat o podezření na CMP. Pokud se pacient dostane do specializovaného centra včas, protože každá minuta se počítá, zvýší tím svoji šanci na úspěšnou léčbu. Ta nejen že pacientovi zachrání život, ale výrazně zmírňuje případné doživotní následky.


Zdroj: Boehringer Ingelheim.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
můj táta byl v Hostinném, dost mu tam pomohli, ale je to tam dost drahý, tak tam nemůže být pořád. Říkali, že teď to chce hlavně čas a pravidelně cvičit.
Obrázek uživatelky
profil
človek je z toho až vystrašený
Obrázek uživatelky
profil
žádný účinný prostředek mimo rehabilitace není.
Protože cvičení bolí,(trošičku se to dá přirovnat k přeležené nebo přesezené končetině) je dobré mít známého lékaře a končetinu píchnout proti bolesti a pak rozhýbat.
Bohužel, tyhle mozkové příběhy se vrací.
Obrázek uživatelky
profil
Moje mamina ji také prodělala, zavolala jsem ji záchranku včas, postihlo ji to centrum řeči, nemohla vůbec mluvit, ale naštěstí neochrnula.
Obrázek uživatelky
profil
Jedině rehabilitace, ale ani ta není všemocná. Co já bych za to dala, kdyby měl táta ochrnutou jen tu ruku. Po první CMP mu ochrnula ruka a částečně i noha. Teď má za sebou druhou a stěží se posadí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles