Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na běžkách v pohodě a i dětmi!

17. 01. 2015 | Fitness
Výlet na běžkách s celou rodinou bude rozhodně jedním z nejhezčích zážitků této zimy. Zasněžená krajina, uklidňující ticho – ano ticho, protože i vaše ratolesti se nějak zázračně zklidní. A jak na to? Rozhodně zvolte přiměřenou trasu a vyberte vhodné vybavení.

Základní pravidlo je toto: čím větší dítě a běžky, tím větší je jejich výběr. Délka dětských běžek začíná na sto centimetrech a v této délce jsou k dostání prakticky pouze univerzální rekreační modely. Šíře nabídky pak roste úměrně s délkou lyží pro větší a technicky zdatnější děti.

Pokud vaše dítko bude stát na běžkách poprvé, doporučujeme rozhodně vybírat z rekreačních modelů, které jsou širší a dítěti tak poskytují více stability. Jsou měkké, a tak umožňují snazší odraz a ovladatelnost. Pro nejmenší děti, začátečníky a děti rodičů, kteří nevědí, jak na mazání lyží, jsou vhodné běžky s protismykem, neboli se šupinami v odrazové zóně. Ty zabraňují prokluzování lyže směrem vzad a umožňují odraz i bez nanesení stoupacího vosku.

Na běžkách v pohodě a i dětmi!Nejmenší děti by měly mít běžky přibližně o pět až deset centimetrů delší, než je výška jejich postavy. Pro větší děti pak volíme lyže v délce o patnáct až pětadvacet cm delší, než jsou samy. Při výběru lyží pro větší děti volte délku také podle toho, pro který běžecký styl jsou lyže určeny.  Lyže na klasiku tak vybereme delší než lyže na bruslení.

A pozor na systém vázání, který musí být kompatibilní s lyžařskou botou! V současné době vedle sebe existují dva systémy vázání, Salomon SNS a Rottefella NNN, které se liší počtem vodících lišt. Systém SNS má jednu, systém Rottefella dvě. Právě počtu lišt musí odpovídat počet vodících drážek v podrážce boty. Pokud pořizujete novou kompletní výbavu, vyberte nejprve boty, které musí dobře sedět, a podle jejich typu následně vybírejte vázání.

Ještě ovšem zůstaneme u bot: velice důležité je vybrat správnou velikost. Musí sedět natěsno aniž by ale tlačily. V žádném případě nekupujte dítěti boty větší, aby do nich dorostlo! Hůře by pak ovládalo lyže, a navíc by se noha v botě mohla hýbat a odírat se. Pokud dítě z bot vyroste, rozhodně nebudete mít problém prodat boty v bazaru.  A ještě jedna rada: Boty na běžky vybírejte nepromokavé a dostatečně zateplené. Malé děti totiž nevydrží tak dlouho vyvíjet intenzivnější fyzickou aktivitu a samy se tak méně zahřejí.

Stejně jako v případě lyží, také při výběru holí je třeba se zaměřit na správnou délku.
Nejmenším běžkařům vybereme hole o 35 cm kratší, než sami měří, úplní začátečníci zpočátku mohou vystačit i se sjezdovými holemi. Čím pokročilejší dítě je, tím delší hole bude potřebovat.

Co se týče materiálů, na výběr je mezi hliníkem, kompozitem a karbonem. Hliníkové jsou levnější a méně se lámou, kompozitové a karbonové jsou mnohem lehčí, lépe vyváženě, zato jsou o hodně dražší a snáze se lámou.

Zdroj, foto: Skibi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na běžkách v pohodě a i dětmi!:

Na běžkách v pohodě a i dětmi!
Na běžkách v pohodě a i dětmi!
Na běžkách v pohodě a i dětmi!
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !