Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na bolestivou menstruaci pomůže mateří kašička nebo čerstvé ovoce

13. 03. 2015 | Péče o tělo
Průměrná žena menstruuje během svého života 3 500 dní. Přestože jsou si ženy nezbytné úlohy menstruace vědomy, období jejího průběhu obvykle nepatří mezi nejoblíbenější části měsíce. Důvodů je hned několik. Kromě zvýšené potřeby hlídat sebe samu se s menstruací mohou pojit nepříjemné potíže.

Perioda nemusí být pravidelná, menstruování může být bolestivé nebo v kombinaci s dalšími neduhy příliš dlouhé. V tomto článku přinášíme rady, jak nepříjemné průvodní jevy menstruace potlačit, a to zcela přírodní cestou.

TIP 1: Mateří kašička

Mateří kašička je vynikající věc. Produkt žláz mladých včel, dělnic, který drží včelí larvy první dny při životě, může pomoci s grácií překonat menstruaci především díky velkému obsahu vitamínu B. Jeho zvýšená koncentrace v těle je totiž výborným spolubojovníkem proti bolestem. Výhodou mateří kašičky jsou také antivirové a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají omezit vznik bakterií v rodidlech.

ovoceMateří kašička obsahuje celý komplex vitaminu B a také vitaminy C, A, D a E. Patrně je také jediným přírodním zdrojem neuropřenašeče cholinacetátu. Také je v kašičce přítomna kyselina nukleová, která podporuje regeneraci buněk.

Produkty s mateří kašičkou by ženy měly užívat ve zvýšené míře především v chladnějších měsících, jelikož studie ukazují, že právě v zimním období je menstruace zpravidla silnější a delší. U žen mateří kašička především napomáhá vyrovnávat hladinu hormonů v krvi, čímž se stává vhodnou látkou jak pro ženy plodné, tedy menstruující, tak pro ženy v klimakteriu. Doprovodným účinkem dlouhodobého užívání přírodní kašičky je navíc podpora správné hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

TIP 2: Čerstvé ovoce

Až 81 % žen uvádí, že během menstruace zažívá bolestivé křeče. Lékaři dodávají, že akutní formu pak prožívá 15 % žen, jejichž potíže je třeba léčit. Vznik nepříjemných potíží je spojen s nedostatečnou nebo nadměrnou hladinou skupiny hormonů prostaglandinů, které vyvolávají stahy dělohy a břišní stěny. To může vést taktéž k velmi silnému krvácení. Účinnou látkou pro stabilizaci hladiny prostaglandinů jsou rostlinné fenoly zvané flavonoidy.

Flavonoidy najdete v našich zeměpisných podmínkách snadno. Jsou obsaženy v jablcích, borůvkách nebo třeba švestkách. Spolu s dávkou antioxidantů v tomto ovoci přispíváte k okysličování krve, a tím i k ovlivnění bolestivých menstruačních křečí. Potravin s flavonoidy se však musí zkonzumovat značné množství, aby byl efekt citelný. Další možností je volba doplňků stravy, které zajistí pokrytí dostatečné denní dávky.

TIP 3: Sója

Zajímavou alternativou při boji proti menstruačním bolestem a výkyvům nálad pramenícím z premenstruačního syndromu je sója. Jako zdroj esenciálních aminokyselin, minerálů i vitamínů je vhodná pro udržování těla v rovnováze. Esenciální aminokyseliny napomáhají tvorbě bílkovin a celkové detoxikaci organismu, která je v období menstruace kritická. Stejně jako mateří kašička má protizánětlivé vlastnosti a zabraňuje vzniku mykóz. Zároveň je v sóji vysoká koncentrace vitamínů B, především B2, B6 a B12. Vitamíny B podporují psychickou činnost, jsou tedy správným prostředkem v boji s únavou a depresí. Také podporují imunitní systém a zároveň tvorbu červených krvinek. Jsou tedy jakýmsi regulátorem hormonální aktivity v těle.

TIP 4: Brusinky

V období menstruace jsou značně prospěšným ovocem brusinky, například v sušené variantě. Ty jsou ideálním doplňkem stravy zejména tehdy, pokud žena trpí zvýšenou plynatostí. Hořčík obsažený v brusinkách totiž povzbuzuje látkovou výměnu, čímž má pozitivní dopad na trávení. Produkty z brusinek doporučují gynekologové zařadit do jídelníčku i jako prevenci proti zánětům močového měchýře, močových cest, a na bolesti hlavy. Pokud ženu nadýmání trápí i mimo menstruaci, měla by do jídelníčku zařadit sušené ovoce pravidelně. Vedle sušených brusinek může sáhnout také po meruňkách a fících či ořeších.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle