Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po Ardenách

22. 02. 2017 | Televizní tipy
Na cestě po Ardenách s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do lesa, kde dodnes pomáhají ardenští koně, do muzea za mušketami, které používali Francouzi i Američané, za smečkou vlků do Bilstain, na festival polévek a na místa, která připomínají příběhy 2. světové války.

Název Ardeny vznikl pravděpodobně z keltského slova ard, tedy vysoký. Zdejší pahorkatina výškou neohromí, zato překvapí drsným klimatem. Naráží tu do sebe přímořské a kontinentální počasí. Krom léta není o plískanice a nízké teploty nouze. S rozlohou více než jeden milion hektarů převážně zalesněné plochy zasahuje do tří zemí. Je to neúrodný kraj, kde se usazovali jen pastevci, těžaři rudy a dřevorubci.

Na cestěPři těžbě dřeva dodnes pomáhají ardenští koně. Místní plemeno, které pro pracovitost chválil už Julius Caesar. Do Arden přicházeli i zbrojaři. Zlákal je sem pobídkou daňových úlev Ludvík XIV. Ve francouzském městě Charleville (dnes Charleville-Mézieres) se kdysi vyráběly muškety. Slavné charlevillské muškety používala francouzská armáda i Američané bojující za nezávislost proti Britům. Zbraně si lze prohlédnout ve zdejším muzeu. Místní tradice zbrojařství je pozoruhodná. Obzvlášť uvážíme-li, že se rozvinula v kraji, který je pro vojenské operace problematický. Každý generál by se raději pokusil přejít po vodní hladině, než by vstoupil do zdejších nekonečně neprostupných lesů.

Přesto má pomyslná kronika ardenských válečných vřav mnoho kapitol. Nejznámější bitva se začala psát v prosinci 1944.  Svízelné boje, často v obležení a proti přesile, nakonec Spojenci proměnili ve vítězství. Skutečná místa bojů i muzea s tématikou bitvy o Ardeny lákají příznivce vojenské historie. Ti nejčastěji zavítají do historických center v Bastogne a Baugnez, zastaví se u památníku Mardasson, projdou cestu od Malmedy, kudy Němci vedli zajatce, nebo navštíví hřbitov Henri-Chapelle.    

Je vlastně s podivem, že v tak málo osídlené a hustě zalesněné krajině nežijí vlci. Jediné místo, kde se s těmito šelmami lze setkat, je belgický Bilstain na okraji Arden. Ve Vlčím centru o ně pečuje pan Peter. S vlky se doslova mazlí. Opravdu nevídané. Chovatel prozradil, že v minulosti v Ardenách žili vlci. A prý se vracejí. Jedna smečka z východu od Karpat a druhá z jihu, z Pyrenejí. Nad ardenskými hvozdy se tedy možná opět rozhostí vlčí vytí.

Na cestě po Ardenách můžete sledovat 22. 2. 2017 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto:Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po Ardenách:

Na cestě po Ardenách
Na cestě po Ardenách
Na cestě po Ardenách
Na cestě po Ardenách
Na cestě po Ardenách
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !