Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na cestě po bangladéšské Dháce

12. 06. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po bangladéšské Dháce s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem se vypravíme do města tisíce rikšů, do chaotického přístavu i chudinského slumu, oslavíme bengálský Nový rok a společně se ztratíme v uličkách starého města (Premiéra)

Bangladéš je osmou nejlidnatější zemí světa a hlavní město Dháku a přilehlé oblasti obývá téměř 19 miliónů obyvatel. Původ názvu města není znám, ale říká se, že pochází z bengálského slova 'dhaka', což znamená skrývat či ukrývat. Jasné ale je, že ve městě se jen těžko někde skryjete. Dháka je změtí nových a starých ulic, sbíhajících se k řece Padma, ležící na jednom z ramen veletoku Brahmaputry, která je v Indii známá jako řeka Ghanga.

Každý den se do města stěhuje za prací a kvůli zhoršujícím se životním podmínkám v pobřežních oblastech dva tisíce Bangladéšanů, a tak je Dháka nejrychleji rostoucím městem na světě – a zároveň je i jedním z nejzalidněnějších. Vedle toho se město každým rokem propadá níže a níže, a pokud se vyplní předpovědi klimatologů a hladina světových oceánů stoupne, velké části Na cestěbangladéšské metropole budou rychle zaplaveny.

Dháka z pořadu Na cestě po bangladéšské Dháce je zkrátka chaotické město plné hluku, lidí a neustálého chaosu. Například doprava je v Dháce opravdový zážitek, jelikož krásně barevná rikša (vozítko na kole) zdobí téměř každou ulici. Odhaduje se, že jen v Dháce jich jezdí až 800 000 tisíc. A to všechno skrze staré město, které je spletí uliček přeplněných malými obchůdky, neustále troubícími řidiči a změtí Bangladéšanů. Ve starém přístavu pak kotví obrovské lodě, které vyrážejí na cestu po Bangladéši a mezi nimi se proplétají stovky malých lodí, které převážejí místní z jedné strany řeky na druhou.

Dháku trápí nejenom přelidněnost, ale i špatná ekonomická situace, a proto je snad v každé čtvrti k nalezení slum, který je pro mnoho obyvatel jediným místem k žití. Navštívíme místní školu, ve které se děti ze slumu doučují, aby byly schopné zvládnout výuku v normálních školách, ale i sirotčinec, ve kterém bydlí stovky dětí, které přišly o rodiče. Vedle toho ale oslavíme i bengálský Nový rok 1426. Novému roku se v bengálštině říká Pohela Boishakh. Pohela znamená první a Boishakh (nebo Baisakh) je první měsíc bangladéšského kalendáře, který vychází z hinduistického védského solárního kalendáře. Celé město se oblékne do červeno bílé barvy a do ulic vyrazí průvody alegorických masek.

Na cestě po bangladéšské Dháce můžete sledovat 12. 6. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po bangladéšské Dháce:

Na cestě po bangladéšské Dháce
Na cestě po bangladéšské Dháce
Na cestě po bangladéšské Dháce
Na cestě po bangladéšské Dháce
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !