Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po fidžijském Vanua Levui

25. 03. 2020 | Televizní tipy
Na cestě po fidžijském Vanua Levui s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na ostrov Vanua Levu za azurově modrými korálovými lagunami, panenskými pralesy, kanibalskou minulostí melanéských Fidžijců a hinduistickými rituály potomků smluvních dělníků, přivezených z Indie na ostrovy Brity (Premiéra)

Souostroví Fidži má pověst pacifického ráje zejména díky bílým plážím lemovaným střapatými korunami kokosových palem, azurově modrým korálovým lagunám, panenským pralesům a pohodlí luxusních hotelových resortů. Vanua Levu, druhý největší fidžijský ostrov, byl v minulosti známý jako Santalový ostrov kvůli masivní těžbě santalového dřeva. Kamera zavede diváky mimo blýskavý svět luxusních resortů, na skutečné Fidži. Na převážně domorodém jihovýchodě se střídají panenské deštné pralesy s kokosovými plantážemi a pohádkovým výhledem na oceán. Ještě v polovině 19. století zde Melanésané praktikovali kanibalismus.

Na cestěNáčelníci trestali „konzumací“ nepřátele zabité nebo zajaté v boji. Slavný náčelník Undre si za každého snědeného člověka dával stranou kámen. Po jeho smrti jich bylo napočítáno 872. Z dob dávných kanibalských rituálů se do dnešních dnů zachovalo jen několik posvátných kamenů ozdobených petroglyfy a zvyk pití kávy, halucinogenního nápoje z kořene pepřovníku opojného. Západní část ostrova Vanua Levu je naprosto odlišným světem. Žijí zde převážně Indové, potomci smluvních dělníků přivezených na ostrovy Brity před více jak sto lety. Ti si s sebou ze staré vlasti přivezli i svá náboženství a zvyky. Jedním z nejposvátnějších míst indické komunity je třímetrová Kobří skála v hinduistickém chrámu Naag Mandir.

Lidé věří, že dokáže vyléčit nemoci a neplodnost. Podle pověsti skála neustále roste, takže střecha chrámu musela být několikrát přestavována. Vztahy mezi melanéskými Fidžijci a Indy jsou však už od koloniálních dob pokřivené, což s sebou přináší napětí, doprovázené občasnými nepokoji. To je snad jediná černá skvrna na jinak téměř dokonalé pohlednici z tropického ráje.

Na cestě po fidžijském Vanua Levui můžete sledovat 25. 3. 2020 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po fidžijském Vanua Levui:

Na cestě po fidžijském Vanua Levui
Na cestě po fidžijském Vanua Levui
Na cestě po fidžijském Vanua Levui
Na cestě po fidžijském Vanua Levui
Na cestě po fidžijském Vanua Levui
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !