Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po jihokorejském Kjongsangu

3. 06. 2020 | Televizní tipy
Na cestě po jihokorejském Kjongsangu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě po zemi klidného rána, do vesnice z dob čosonské dynastie, za tajemstvím bojového umění sunmudo i do tajemných útrob travnatých pyramid (Premiéra)

Oblast Kjongsang, ležící v jižní části východního pobřeží korejského poloostrova, je jakýmsi kulturním depozitářem Korejské republiky. Region se vyznačuje nejen přírodními krásami, ale hlavně historickými památkami z dob království Silla, fascinujícími chrámy, sochami Buddhů vytesaných do skal i staletými tradicemi. Tradiční vesnici Hahoe přenese každého návštěvníka do dávných dob. A to nejen díky starobylému představení v dřevěných, vyřezávaných maskách. Zdejších 230 obyvatel žije postaru, a i jejich příbytky vypadají jak ze starých obrazů.

Na cestě po jihokorejském KjongsanguDo nízkých, dřevěných domů s doškovými střechami proniká světlo skrze okna zakrytá jen ručně vyráběným papírem hanji. Tisíciletou tradici výroby papíru lze vidět i dnes, v nedaleké přízemní továrně plné páry a lidské dřiny. Přístavní město Pohang nepatří k malebným místům. Jeho dominantu totiž tvoří největší ocelárna na světě. Nedaleký, nejvýchodnější výběžek Korejské republiky tak zdobí obří ocelové Ruce soužití. Jedna ruka vystupuje ještě z pevniny, druhá z oceánu.

Symbol lidského soužití a spolupráce. Uprostřed hor je skrytý chrám Golgul –sa.  Jeho dominantou je Buddha, kterého indičtí mniši vytesali do jednoho kusu skály v 6. století.  Klášter Golgul –sa je hlavním korejským místem, kde lze studovat metodu sunmudo – korejské bojové umění spojující bojové dovednosti s meditací. Na závěr dílu se přesuneme do královského města dynastie Silla, kde byly uvnitř vzácných kopek nalezeny skvostné poklady dávných dob – zlaté koruny, nefritové ozdoby, zbraně a také desky s vyrytými texty. Kjongdžu neboli Zlaté město, je po právu označované za „Muzeum beze zdí“, protože se v něm nachází více hrobek, Buddhů a chrámů, než v jakémkoliv jiném městě v zemi.

Na cestě po jihokorejském Kjongsangu můžete sledovat 3. 6. 2020 od 20,55 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po jihokorejském Kjongsangu:

Na cestě po jihokorejském Kjongsangu
Na cestě po jihokorejském Kjongsangu
Na cestě po jihokorejském Kjongsangu
Na cestě po jihokorejském Kjongsangu
Na cestě po jihokorejském Kjongsangu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !