Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po jihu Nového Zélandu

12. 02. 2020 | Televizní tipy
Na cestě po jihu Nového Zélandu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem pěšky, lodí a vrtulníkem po nádherné přírodě, mezi svérázné farmáře, talentované umělce a kutily, záchranářské psy a ohrožené ptáky  (Premiéra)

Jižní ostrov Nového Zélandu představuje z hlediska přírodního bohatství to nejkrásnější, co si člověk dokáže představit. A v jeho jižní části je koncentrace přírodních krás zdaleka největší.

Putování Na cestě po jihu Nového Zélandu po zemi Pána prstenů začneme v městečku Glenorchy. Končí tu silnice a život tu plyne návykově poklidným tempem. V okolních horách se v minulosti těžily vzácné kovy a pozůstatky dolů a zachovalých domů horníků tu jsou k vidění dodnes. Dnes už se tu netěží, nekonečné stráně ale slouží jako pastviny pro dobytek, hlavně krav a ovcí. Navštívíme jednoho z farmářů a zjistíme, co má na životě na “na konci světa” nejraději.

Seznámíme se také s umělcem Danem Kellym, který se věnuje výrobě netradičních svařovaných soch z recyklovaného železa. Hlavním motivem jeho práce je právě novozélandská příroda, která Na cestěho odjakživa fascinovala. V jeho tvorbě dominují hlavně ptáci a jejich rozměrné podobizny zdobí celé okolí. I pozorování okolí je nejlepší právě z ptačí perspektivy, proto se poté proletíme vrtulníkem kolem nedalekého ledovce Ernslaw.

Další zastávkou Na cestě po jihu Nového Zélandu bude národní park Fjordland, rozprostírající se v jihozápadní částí ostrova. Se svými 1,2 mil hektary jde o největší park v zemi. Celý kraj je pokrytý hustým deštným lesem a je jen těžko přístupný. Jeho hornatou tvář formovala zemětřesení, sopečné erupce a ledovce, které zde vyryly fjordy a hluboká údolí.

Nejznámějších fjordem je Milford Sound. Spisovatel R. Kipping se o něm vyjádřil jako o osmém divu světa. Plavba 16 kilometrů dlouhým a 300 metrů hlubokým fjordem je cílem snad každého návštěvníka země. Všude kolem tisícimetrové skalnaté srázy, z nichž padají dlouhé vodopády, a pod kterými se ležérně povalují lachtani. O historii fjordu více promluví Wolfgang.
Fjordland nabízí 500 kilometrů stezek a treků, a jde doslova o ráj pro zájemce o pěší turistiku. Ve společnosti panenské přírody bez lidí, i v létě zasněžených vrcholků okolních hor a kopců a ledovcových jezer jde o nezapomenutelnou podívanou. Když se náhodou někdo v novozélandské přírodě dostane do problémů, přispěchá mu na pomoc Češka Vlaďka Kenet. Už mnoho let se věnuje dobrovolné záchranařině a v současnosti cvičí už svého druhého záchranářského psa. Na celém Novém Zélandu je takových dobrovolníků jenom pár. Společně s Vlaďkou a jejím psem vyzkoušíme, jak takové vyhledávání lidí vlastně probíhá.

V ornitologickém světě je Fjordland známý několika druhy nelétavých ptáků, typických pro Nový Zéland. V Te Anau se proto nachází záchranná stanice, která pečuje o ohrožené opeřence. S ptákem takahe z rodu chřástalů, který je v přírodě dnes už velmi vzácný, nás seznámí ošetřovatelka centra.

Z Fjordlandu se přesuneme na úplný jih země. Hustota osídlení je v těchto končinách velmi řídká a velkých měst tu mnoho není. Žije tu i vynálezce Blair Somerville. Před dvaceti lety dal výpověď v práci a začal budovat unikátní místo nazvané The Lost Gypsy. Jde o autobus s přilehlým areálem, plným nejrůznějších věcí. V naprosté většině jde o Blairovy vlastní vynálezy, které tu tenhle kutil stále vyrábí.

Dlouhé pláže přilehlé rezervace Catlins omílají rozbouřené vody Tasmanova moře a na plážích se ležérně vyhřívají lachtani hřivnatí. Pláže jsou lemovány vysokými útesy a netradičními skalními útvary. A na vše z výšky dohlíží majáky, které v minulosti sehrály důležitou roli a které dodnes střeží nejjižnější cíp Nového Zélandu.

Na cestě po jihu Nového Zélandu můžete sledovat 12. 2. 2020 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po jihu Nového Zélandu:

Na cestě po jihu Nového Zélandu
Na cestě po jihu Nového Zélandu
Na cestě po jihu Nového Zélandu
Na cestě po jihu Nového Zélandu
Na cestě po jihu Nového Zélandu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !