Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po ománském pobřeží

11. 04. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po ománském pobřeží s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po sultanátu, kde se přírodní krásy snoubí s tradičními zvyklostmi (Premiéra)

Sultanát Omán je místo oplývající nesmírným bohatstvím. Nejen přírodními zdroji, ale především dech beroucí krajinou. A do toho jako klenot největší – stále se usmívající Ománci. Lidé, kteří ctí staré způsoby a i v moderní době žijí dle tradičních zvyků. Krásy přírody a lidské civilizace se tam krásně doplňují. Nádherné ranní paprsky nad mořem odhalují zoranou pláž, kam v noci nakladla želva svá vajíčka. Po náročné práci ji vítá zpěněný příboj a odnáší ji zpět do náruče Arabského moře.

Tytéž vlny omývají i přístavní město Sur, kde budují nezdolné pradávné lodě dhowy. A stejně tak se tam drží i dávných tradic, proto není divu, že dojde na velké rodinné setkání v honosné síni. A aby se mohlo slavit i nadále, vyjíždějí do lagun rybáři a v zapadajícím slunci čekají na svůj úlovek.

Na cestě po ománském pobřežíNa cestě po ománském pobřeží
Slunce se líně protahuje po mořské hladině, ale o něco dál to již žije. Mezi vyprahlými horami jsou údolí zvaná wadi. Průsmyky, kterými se klikatí voda a do suchých krajin tak přivádí život. A že to ve Wadi Tiwi životem přímo pulzuje. Na úpatí hor zde žije stařešina, starající se o své zvířectvo, i moudrý muž, který nás skromně pohostí. A největší osvěžení nám pak poskytne pohádkově průzračný vodopád, který si zurčivě probíjí cestu do moře.

Moře a prozpěvování racků nás pak přivádějí do hlavního města – Muscatu. S červánky na vlnách sem přijíždějí rybáři a své úlovky prodávají na velkém trhu. Trh to ale není jediný, po odpolední siestě se otevírá tradiční souq – kupecké stánky a uličky prokvétající centrem města. A vyjednávání pokračuje i po zavíracích hodinách, to když si domlouváte účes v nedalekém holičství.

V hlavním městě jsou i nádherné památky, jakými jsou nepřehlédnutelná mramorová mešita sultána Kábuse, moderní operní dům či nová mešita probíjející se do noci modrým osvětlením. Svaté místo, kde pronášení modlitby a čtení z koránu se stávají opravdu obřadními událostmi.

Na cestě po ománském pobřeží
A velkým obřadem je pro Ománce také fotbal. S úderem čtvrté se poklidná Qurum pláž proměňuje v neuvěřitelné fotbalové hřiště. Počet hráčů není rozhodující, zásadní je zápal, s jakým se hraje. Hranice také nejsou vytyčeny, hraje se od palem až po pěnivou linii moře. A hraje se tak dlouho, než slunce zapadne za horizont a zapíská tak konec zápasu.

Na cestě po ománském pobřeží můžete sledovat 11. 4. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po ománském pobřeží:

Na cestě po ománském pobřeží
Na cestě po ománském pobřeží
Na cestě po ománském pobřeží
Na cestě po ománském pobřeží
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !