Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po ostrově Lewiss a Harris

20. 05. 2020 | Televizní tipy
Na cestě po ostrově Lewiss a Harris s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě po největším ostrově skotských Vnějších Hebrid, za divokou přírodou a prastarou historií, kde si lidé dodnes důvěřují natolik, že ani nezamykají své domy (Premiéra)

Lewis a Harris má dvě jména, přesto se jedná o jeden ostrov. Proč má dva názvy, to nikdo s určitostí nedokáže říct. Odlišnost obou částí je ale patrná. Menší Harris je divočejší, členitější, s mnoha kopci i nádhernými plážemi. Žije tam méně lidí než na Lewisu a více tam mluví skotskou gaelštinou, prastarým jazykem původních obyvatel. Na Harrisu navštívíme rodinu námořníka na penzi, podíváme se do místní galerie uprostřed ničeho a setkáme se možná s nejmladším tkalcem proslulého harris tweedu na ostrově.

Na cestě po ostrově Lewiss a HarrisNejvětší atrakcí na Lewis jsou určitě megalitické kruhy, známé jako Calanais Standing Stones, které postavili první obyvatelé ostrova asi před pěti tisíci lety. Od nich se vydáme na ostrov Great Bernera, kde dobrovolníci postavili repliku domu z doby železné. Kousek odtud se na jedné z pláží zúčastníme fotografického workshopu na téma, jak zachytit tu nejkrásnější scenérii. Nevynecháme ani hlavní město Stornoway a nejstarší udírnu ryb.

Na cestě jsme potkali i bývalou psychiatričku a hráčku na cello z Walesu, která se rozhodla usadit mimo ruch velkoměsta a založit farmu velice neobvyklých zvířat, nebo strojírenského inženýra z Anglie, který si postupně na Lewis převezl celou dílnu, včetně modelu parní lokomotivy vlastní výroby. Lewis a Harris v posledních letech proslavily detektivní romány Petera Maye. Ty si připomene v historické vesnici Gearrannan Blackhouse Village, nebo prostřednictvím příběhu o slavných šachových figurkách z ostrova Lewis.

Na cestě po ostrově Lewiss a Harris můžete sledovat 20. 5. 2020 od 20,55 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po ostrově Lewiss a Harris:

Na cestě po ostrově Lewiss a Harris
Na cestě po ostrově Lewiss a Harris
Na cestě po ostrově Lewiss a Harris
Na cestě po ostrově Lewiss a Harris
Na cestě po ostrově Lewiss a Harris
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !