Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po řeckých Kozani a Greveně

10. 10. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po prefekturách Západní Makedonie, za vonnými bylinkami, houbami a řeckou kuchyní, do mramorových lomů a proti proudu řeky za nejkrásnějšími kamennými mosty z dob Byzantské říše (Premiéra)

Prefektury Kozani a Grevena leží na jihu řeckého kraje Západní Makedonie. Jedná se o kraj žijící většinou ze zemědělství a ze zpracování zemědělských produktů. Ačkoliv je to kraj v Řecku nejméně lidnatý a opomíjený i turisty, je plný krásných přírodních scenérií i historických památek.

V blízkosti města Kozani nalezneme díky pořadu Na cestě po řeckých Kozani a Greveně nejen vykopávky z dob vzniku starověké Makedonie, včetně hrobky Filipa II., otce Alexandra Velikého, ale třeba i lomy, kde se těží mramor, tak typický pro místní současnou výstavbu.

Na cestě po řeckých Kozani a GreveněOd vodní nádrže Polyfyto, která místním nahrazuje moře, pojedeme proti proudu řeky Aliákmon a jejích přítoků až do pohoří Pindos. Na této řece leží ty nejkrásnější kamenné mosty z dob Byzantské říše v celém Řecku.

V horách, kde řeka pramení, se pak rozprostírá národní park Valia Calda. V okolí jeho panenské přírody nalezneme nejen dubové lesy plné hub a houbařů, ale zejména louky, na kterých se pasou stáda ovcí, z jejichž mléka se vyrábí tradiční sýr feta. Řecká kuchyně se bez něj neobejde, stejně tak jako bez místního koření a bylin, jichž je tu největší koncentrace na světě. Na úpatí hor ve městě Grevena nám pak zatancují nadšenci odění do západomakedonských krojů tradiční lidové tance a podělí se s námi o jejich kulturu.

Na cestě po řeckých Kozani a Greveně můžete sledovat 10. 10. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po řeckých Kozani a Greveně:

Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
Na cestě po řeckých Kozani a Greveně
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles