Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po severní Patagonii

14. 02. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po severní Patagonii s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po nejbohatším nalezišti zkamenělin světa, pohádkových horských jezerech, latinskoamerickém „Silicon Valley“ i za největší čokoládou na světě.

Jméno Patagonie v jazyce indiánů Mapuche znamená cosi jako „mluvící kámen“.  Do kamene je zde vepsána historie nejen kraje, ale v podstatě celé planety. Patagonie totiž patří mezi nejbohatší naleziště zkamenělin, a tak asi nepřekvapí, že právě zde byly nalezeny i největší exempláře dinosaurů. Navštívíme paleontologické muzeum Trelew nebo důl, ve kterém se těží křemelina, pórovitá hornina ze zkamenělých řas, která plave na vodě.

Na atlantském pobřeží u poloostrova Valdes přivádějí mohutné velryby jižní na svět svá mláďata. V pořadu Na cestě po severní Patagonii uvidíme i nevydařený útok kosatek na mladé rypouše.

Na cestě po severní PatagoniiDo doby patagonských pionýrů nás zaveze romantická parní úzkokolejka La Trochita (tzn. Lokýtek), tažená německou lokomotivou z roku 1920. Se železnicí je úzce spojené osídlování a ekonomický rozvoj Patagonie.

Krajina kolem San Carlos de Bariloche je podobná Švýcarsku – jezera, hory, sjezdovky, dřevěné domy v německém stylu. Najdete zde i nejvíce továren na čokoládu na světě. Podíváme se na výrobu nejznámější značky Mamushka i na to, jak se vyrábí největší čokoládová tyčinka světa, dlouhá 200 metrů a vážící dvě tuny.

Prvním neindiánským obyvatelem Bariloche byl jistý Josef Toušek, který sem přišel s rodinou v roce 1892 z Chile. Ovšem jméno San Carlos nese město na počest jiného přistěhovalce – nějakého Carlose Pivoňky, který zde založil první obchodní stanici a zasloužil se tak významně o rychlý rozvoj a osídlení oblasti.

San Carlos de Bariloche, známý jednoduše jako Bariloche, je dnes nejnavštěvovanější destinací v Patagonii a jedním z nejnavštěvovanějších míst v Argentině. Zdejší národní park Nahuel Huapi zahrnuje jezera, lesy, hory a vynikající lyžařské střediska. V jezeru Nahuel Huapi údajně žije obdoba lochnessky, Nahuelito, prý poslední žijící dinosaurus.

Na okraji Bariloche navštívíme latinskoamerické „Silicon walley“, místo s největším počtem vědců na kilometr čtvereční na celé jižní polokouli. Společnost INVAP zde navrhuje a staví jaderné reaktory, radiolokátory, vojenské bezpilotní letouny, ale nejznámější je zdejší vesmírný program, zejména meteorologické a komunikační satelity.  Podíváme se tedy i do vesmíru.

Na cestě po severní Patagonii můžete sledovat 14. 2. 2018 od 21,10 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po severní Patagonii:

Na cestě po severní Patagonii
Na cestě po severní Patagonii
Na cestě po severní Patagonii
Na cestě po severní Patagonii
Na cestě po severní Patagonii
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !