Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po severozápadním Lomboku

11. 10. 2017 | Televizní tipy
Na cestě po severozápadním Lomboku s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem pěšky, lodí a hlavně na skútru po nádherném a turisty nezatíženém ostrově, kde se přesto potýkají s velmi prozaickými problémy.

Indonéský ostrov Lombok na první pohled působí jako ráj na zemi v tom nejpoetičtějším slova smyslu. Nádherné bílé pláže jsou lemovány dlouhými zástupy zelených palem a úrodná půda poskytuje bohatý zdroj obživy místním obyvatelům – Sasakům.

Lombok v překladu znamená chilli, které k ostrovu neodmyslitelně patří. Stejně jako rýžová políčka a chaotická tržiště. Do života Sasaků nahlédneme i na místní svatbě, která dokáže být pěkně hlasitou záležitostí, stejně jako typické lombocké souboje s dřevěnými štíty a ratanovou tyčí zvané Peresean.

Podíváme se i na nedaleký idylický ostrůvek Gili Meno, který se dá pěšky obejít za pár hodin. Vyhledávanou aktivitou většiny příchozích je hlavně potápění. Mořské želvy a pestrobarevné korály jsou lákadlem jak pro potápěče, tak i freedivery. Instruktor Honza Bareš nás vezme v pořadu Na cestě po severozápadním Lomboku na exkurzi do magického světa pod vodní hladinou.

Na cestě po severozápadním LombokuVelkým problémem nejen Lomboku a Gili, ale i celé Indonésie jsou odpadky. Místní se nedokázali vyrovnat s rychlým pokrokem a ještě rychlejším příchodem plastů a s odpadky si neví rady. I přes absenci infrastruktury a tak potřebného know-how si ale dokázali poradit a boj s plastovým morem pomalu začínají otáčet ve svůj prospěch.

Lombok je synonymem nádherné přírody. V období dešťů bohatá fauna ožívá a k životu se probouzí i desítky zdejších vodopádů. Z pláže se vydáme přímo do hor a z úpatí aktivní sopky Rinjani se vydáme na protější, 1700 metrů vysoký kopec Pergasingan. Z ptačí perspektivy totiž ostrov působí ještě magičtějším dojmem.

Na cestě po severozápadním Lomboku lze sledovat 11. 10. 2017 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po severozápadním Lomboku:

Na cestě po severozápadním Lomboku
Na cestě po severozápadním Lomboku
Na cestě po severozápadním Lomboku
Na cestě po severozápadním Lomboku
Na cestě po severozápadním Lomboku
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles