Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na cestě po Trinidadu a Tobagu

13. 06. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po Trinidadu a Tobagu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po nepoznaném tropickém ráji, kde Daniel Defoe čerpal inspiraci pro svůj román Robinson Crusoe, i po oblasti, kde vzkvétá obchod s ropou a plynem a mrakodrapy rostou jako houby po dešti (Premiéra)

Malý ostrovní stát v Karibském moři tvoří kromě dvacítky nepatrných ostrůvků dva hlavní, Trinidad a Tobago. Přes svou blízkost jde o dva naprosto odlišné světy. Zatímco Trinidad je rušný ostrov plný ropných rafinérií, dopravního chaosu a nadnárodních společností sídlících v prosklených mrakodrapech, Tobago žije poklidným venkovským rytmem a většinu jeho plochy pokrývá hustý tropický prales.  

O ostrovy jevilo zájem hned několik námořních mocností – Britové, Francouzi, Nizozemci, Španělé a Litevci. Roku 1763 připadlo Tobago Britům, kteří v roce 1797 obsadili i Trinidad. V roce 1976 se sice stal Trinidad a Tobago republikou, ale stále je členem Commonwealthu.

Na cestě po Trinidadu a TobaguZemě je známá pro neobvyklou etnickou směsici obyvatel. Vedle potomků někdejších afrických otroků a Indů, kteří sem byli přivezeni jako pracovní síla po zrušení otroctví, zde žijí menšiny bělochů, míšenců a Číňanů. Není výjimkou najít vedle křesťanského kostela muslimskou mešitu a buddhistický chrám.

Země patří k nejlépe prosperujícím státům v Karibiku díky těžbě ropy. Kromě ní se zde těží zemní plyn a vysoce kvalitní asfalt. Leží zde i jedno z pouhých tří světových přírodních asfaltových jezer, jehož povrch vypadá jako vrásčitá sloní kůže.

Do duchovního světa odbočíme na tajemném obřadu jedné z křesťanských černošských sekt a v hinduistickém chrámu, který z vděku postavil na mořském břehu jediný muž.
V pořadu Na cestě po Trinidadu a Tobagu nebude chybět ani hlučný orchestr, hrající na typický karibský hudební nástroj, steel pan, vyrobený z vyřazených ropných sudů.
Ostrov Tobago je nepoznaným rájem, který učaroval Daniela Defoa, který zde čerpal inspiraci pro svůj román Robinson Crusoe. Kamera diváky zavede do deštného pralesa i pod hladinu Karibského moře.

Na cestě po Trinidadu a Tobagu můžete sledovat 13. 6. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po Trinidadu a Tobagu:

Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
Na cestě po Trinidadu a Tobagu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !