Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na co si dát pozor, když si pořizujete bydlení?

28. 12. 2019 | Moderní bydlení
Chystáte se koupit si v dohledné době větší byt či dům? Nebo si chcete pořídit první vlastní bydlení? Ať jste ostřílení mazáci, či nováčci v nákupu nemovitosti, tuto důležitou událost byste neměli podcenit. Proto si před tím, než zvednete kotvy, ohlídejte pět záludností, na které byste mohli narazit.

1) Nový, nebo rekonstruovaný?
Přemýšlíte nad tím, jestli opravit svůj stávající byt, nebo koupit nový? Rozmyslete si, co upřednostňujete. Rekonstrukci staršího domu zvolíte, pokud chcete žít v určité lokalitě, kde je však další výstavba z nějakého důvodu omezená, nedostupná, nebo dokonce zakázaná. Naopak do novostavby se přestěhujete spíš tehdy, když toužíte po změně a chcete domov podle svých představ. Nikdy ale nezapomínejte na to, že vaše plány může zhatit nízký rozpočet.

2) Budete mít z čeho zaplatit?
Pamatujte na to, že když pořizujete bydlení, neměli byste se vydat z peněz úplně. Mohou nastat nepředvídatelné situace, jako například nemoc nebo ztráta zaměstnání. Nejen pro tyto případy myslete na zadní vrátka. Vlastní střecha nad hlavou zpravidla představuje velký životní krok. Proto se rozhodně vyplatí financování nepodcenit. Porovnejte si své představy a finanční rezervy. Abyste nemuseli stěhování odkládat, měli byste si buď včas našetřit, nebo si půjčit.

dům3) Pozor na skryté vady
Než se do nového příbytku nastěhujete, zpozorněte. Před převzetím nemovitosti totiž můžete objevit skryté vady, které si později vyžádají nemalé stavební zásahy a mohou se pořádně prodražit. Při první obhlídce hledejte trhliny ve zdivu, zkontrolujte stav krovu a dřevěných trámových stropů. Tím odhalíte statické vady. Zaměřte se i na suterény a přízemí u nepodsklepených objektů, protože jejich špatné odvodnění většinou vede k vlhnutí stěn v přízemí. Abyste mohli zůstat v klidu, je dobré zaplatit si certifikovaného odborníka, který umí zhodnotit technický stav nemovitosti nejlépe.

4) V novém místě nebudete sami
Pokud se nestěhujete na samotu mimo civilizaci, budete mít nejspíš nějaké sousedy. Zdá se to jako maličkost, ale málokdo na to myslí. Přitom špatné sousedské vztahy dokážou znepříjemňovat váš život mnoho let. Proto si zjistěte, vedle koho vlastně budete žít. Popovídejte si s původním majitelem, jak se mu bydlelo, a dejte se do řeči s lidmi v okolí. Případně se zastavte přímo u vašich budoucích sousedů a udělejte si obrázek sami. Nikdy se nedozvíte úplně všechno, ale je dobré to aspoň zkusit.
 
5) S bytem přicházejí závazky
Kupujete byt? Potom zbystřete. Mohou z toho pro vás plynout určité povinnosti. Bytové domy obvykle mají společenství vlastníků jednotek, které sdružuje všechny, kteří v nich žijí. Znamená to, že byste se měli účastnit pravidelných schůzí a spolupracovat s ostatními na chodu a údržbě domu. Nevyhnete se tomu ani tehdy, když se stanete členem družstva při přestěhování do družstevního bytu, kde pravidelná setkávání obyvatel bytového domu fungují podobně. Proto vám určitě přijde vhod zjistit si předem všechny povinnosti, které s bydlením v bytovce budete mít. Nemusí to být ale na škodu. Berte to jako možnost se na dění v domě podílet.

Zdroj: AČSS



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !