Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na festival Ibérica 2014 přijedou hvězdy flamenka

6. 08. 2014 | Kultura
Festival španělské kultury Ibérica 2014, který mezi 11. a 16.8. 2014 zamíří do Prahy, Brna a Boskovic, nabídne už pojedenácté uhrančivá představení plná vášnivého flamenka a španělských rytmů, ale také filmovou přehlídku či tvůrčí dílny a ochutnávky španělských vín a delikates. Hlavní hvězdou letošního ročníku bude čerstvá manželská dvojice Jesús Carmona a Lucía Campillo, na jejichž vystoupení s názvem Ekilibrio Flamenco se mohou 15.8. 2014 těšit diváci v pražském divadle ABC a o den později na závěrečném galakoncertu v Boskovicích.

Jak už však bývá dobrým zvykem, zahraniční hosté se na Ibérice neukáží jen na pódiu, ale zapojí se jako lektoři i do tvůrčích dílen, jichž letos festival nabízí přes dvě desítky. Zájemci o španělskou kulturu tak mají vynikající příležitost přiučit se od mistrů svých oborů, jakými jsou Iván Vargas a Virginia Delgado (flamenco), Alvaro Vargas (tango), Maykel E. Varona (salsa), Luis Mariano (kytara) a mnozí další.

Na festival Ibérica 2014 přijedou hvězdy flamenkaLetošní nabídka tvůrčích dílen obsahuje premiérově i vaření. Tradiční španělskou paellou provoní festival účastníci kurzu, který povede Enrique García, šéfkuchař projektu El Romero Home Cooking. Většina workshopů se však již tradičně zaměří na hudbu a tanec.

Jsem rád, že se nám opět podařilo na festival přilákat celou plejádu vynikajících lektorů. Lekce flamenka povede mimo jiné virtuózní granadský tanečník Iván Vargas. Jeho jmenovec, kolumbijský tanečník Alvaro Vargas zase obstará kurz tanga,“ těší se dramaturg festivalu Ibérica 2014 Petr Vít. Výuky salsy se pak ujme kubánský tanečník Maykel Eduardo Varona. Mezi hudebníky se jako lektor představí mimo jiné brilantní kytarista Luis Mariano a hře na cajón, tradiční flamenkový perkusivní nástroj, bude učit přední český perkusista Michal Cába.

Letos se již podruhé na festivalu Ibérica 2014 otevírají kurzy pro děti (od 6 let), v nichž se seznámí s prvními krůčky flamenkových, ale i latinskoamerických tanců. Zájemce o zdokonalení se ve španělštině čeká intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, pořádaný sdružením SPAINART.

Letošní bohatý doprovodný program festivalu Ibérica 2014 okoření festivalové dění projekcemi španělské a iberoamerické kinematografie, výstavou fotografií s flamenkovou tématikou, ochutnávkami španělských vín a delikates nebo hned dvěma večerními fiestami. Milovníci módy by si neměli nechat ujít flamenkový bazar a módní přehlídku kolekcí OH la moda flamenca v Zámeckém skleníku.

Letošní ročník festivalu Ibérica 2014 zahájí vernisáž výstavy „Ibérica objektivem Martina Zemana“. Dvorní fotograf festivalu dokázal zachytit svým objektivem plejádu španělských umělců v jejich nejintenzivnějším prožitku na vystoupeních napříč dosavadními ročníky festivalu Ibérica. Tradiční filmová sekce Ibériky nabídne v brněnském Artu pět španělských filmů, mezi kterými nebudou chybět ani medailemi ověnčená flamenková „Sněhurka“ (Blancanieves) Pabla Bergera či animovaný „Chico y Rita“ od známého španělského výtvarníka Mariscala.

Pro filmové fajnšmekry připravili pořadatelé festivalu Ibérica 2014 také dvě pásma krátkých filmů vybraných z tradičního brněnského festivalu B16. Ibérica do svého dramaturgického záběru pravidelně zahrnuje i latinskoamerickou kulturní oblast. Letos ji bude reprezentovat přední venezuelský kytarista Gabriel Guillén. Jeho kytarový recitál věnovaný latinskoamerickým a španělským autorům umocní svým elegantním projevem španělská flamenková tanečnice Virginia Delgado.

Festival Ibérica 2014, jenž letos zavítá do Prahy, Brna a Boskovic, je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

Mezi flamenkovou elitu se řadí i letošní hlavní hvězda Ibériky, proslulý tanečník z Barcelony Jesús Carmona, jenž si vedle instrumentálních ekvilibristů ve vlastní kapele přiveze i uhrančivou tanečnici  Lucíu Campillo. Carmona ve svém stylu propojuje klasické baletní vzdělání a zkušenosti ze Španělského národního baletu s nespoutaností, syrovostí a citovostí pravého flamenka. Ač není rodilý Andalusan, flamenco má v krvi a věnuje se mu již od dětství. „Jesús má vycizelovanou techniku, což jej odlišuje od zemitých flamenkových tanečníků bez formálního vzdělání,“ upřesňuje umělecký ředitel festivalu Petr Vít.

Tancuje ovšem autentické flamenko, což dokazuje i jeho ocenění Premio Desplante i titul nejlepší tanečník v soutěži Certamen de Danza Española y Flamenco, které přísluší výhradně stylovým flamenkovým interpretům.“ Devětadvacetiletý Carmona je na prahu ideálního flamenkového věku, kdy se v tanci vedle technické brilance projevuje i narůstající životní zkušenost. Do ČR přijíždí vůbec poprvé.

Festival Ibérica 2014 – program:


11.8. Brno Kino Art
19:00 - Vernisáž fotografií M. Zemana a zahájení přehlídky španělských filmů

12.8. Boskovice Zámecký skleník
19:30 - Úvodní koncert BOSKOVICE
I. Vargas, V.Delgado, L.Čellárová, P.Šťastná, Z.Čorejová, V.Vítová - tanec, L. Mariano, P. Vít, M.de Triana - kytara, M. Cába - perkuse

14.8. Brno Sklepní scéna Divadla Husa na provázku

19:30 IBÉRICA CLÁSICA
kytarový recitál z děl španělských autorů
Gabriel Guillén - kytara (Venezuela)
jako host vystoupí
Virginia Delgado - flamenkový tanec (Espana)

15.8. Praha Divadlo ACB Praha
19:30 EKILIBRIO FLAMENCO
Jesús Carmona, Lucía Campillo - tanec, Luis Mariano - kytara, El Cheyenne - perkuse, Moi de Morón - zpěv

16.8. Boskovice Zámek
20:00 EKILIBRIO FLAMENCO
Jesús Carmona, Lucía Campillo - tanec, Luis Mariano - kytara, El Cheyenne - perkuse, Moi de Morón - zpěv

Doprovodný program festivalu Ibérica 2014:


Brno Kino Art - Přehlídka španělských filmů - 20:30
11. 8. 18:00: Podej mi šampón (Pásmo krátkých filmů z B16)
11. 8. 20:30: Tango - režie: Carlos Saura
12. 8. 20:30: Trosečník - režie: Pedro Aguilera
13. 8. 20:30: A také déšť - režie: Iciár Bollaín
14. 8. 19:00: Dáš si smetanu? (Pásmo krátkých filmů z B16)
14. 8. 20:30: Chico a Rita - režie: Fernando Trueba, Javier Mariscal
15. 8. 20:30 Sněhurka: Jiný příběh - režie: Pablo Berger

13. 8. 21:00 - Zámecký skleník
Flamenková módní přehlídka- kolekce z ateliéru OH La Moda Flamenca
Flamenkový bazar
Fiesta Flamenca
DJ EKIRNE SOUNDS (Espana)

14. 8. 20:30 Boskovice
Projekce filmu

15. 8. 21:00 - Zámecký skleník
Fiesta Latina
DJ Don Rodney (Bolivie)

Tvůrčí dílny:

Po celou dobu festivalu probíhají oblíbené tvůrčí dílny se špičkovými lektory od nás i ze zahraničí. Přiučit se můžete od mistrů svých oborů, jakými jsou I. Vargas a V. Delgado (flamenkový tanec), A. Vargas (tango), M. E. Varona (salsa), L. Mariano (kytara), E.García (španělská gastronomie) a mnozí další.

Před festivalovými koncerty probíhají ochutnávky španělských vín a delikates.

Festival Ibérica 2014 nabídne ve dnech 11. a 16.8. 2014
opravdu bohatý program


Zdroj, foto: Iberica 2014

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles