Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na nástup do školky připravujte sebe i dítě

22. 08. 2014 | Výchova
Právě probíhají zápisy do mateřských školek. Děti čeká první osamostatnění a velká životní změna. Jak to celé ovšem ponesou rodiče? Připravte se včas na vlastní emoce a novou situaci. Lékařka MUDr. Renáta Růžková mluví o tom, s čím se setká většina matek řešících mateřskou školu.

Cítíte se jako krkavčí máma


Těšíte se na den, kdy své dítě pošlete do školky, jako na smilování. Chcete si od něj oddechnout a věnovat se sama sobě, vrátit se do práce nebo si jen tak užít volný čas. Jste správná máma? Nebojte se takových myšlenek, neznamenají, že své dítě přestáváte mít ráda. Podobně se cítí řada matek a není na tom nic špatného. Podělte se o své pocity se stejně naladěnými kamarádkami, ale před dítětem svou radost ze školky neřešte. Mohlo by školku vnímat jako trest. Ještě horší by bylo, kdyby si začalo myslet, že ho maminka nemá ráda a proto ho chce nechat ve školce! 

Nedůvěřujete učitelce


Na nástup do školky připravujte sebe i dítěMáte problém s učitelkou. Nezdá se vám upřímná a máte pocit, že za strojeným úsměvem musí něco skrývat. Opravdu může být šťastná s patnácti cizími dětmi na krku, když vy jste často měla co dělat se svým vlastním? Stejně jako vy jste si zvolila práci z jistých důvodů, zvolila si ji i paní učitelka a můžeme předpokládat, že ji práce baví nebo k ní má minimálně vlohy, jinak by takto náročnou a odpovědnou práci dlouho vykonávat nemohla. Zjistěte si na paní učitelku reference od maminek dětí, které již do školky chodí, nebo se zeptejte přímo dětí, jak si paní učitelku oblíbily, ještě než dítě nastoupí do školky, a zajímejte se o to také v průběhu docházky. Pravidelně se dítěte ptejte, jak se mu ve školce líbí, jak si s nimi paní učitelka hraje a pokud vás nějaká informace překvapí, ověřte si ji u ostatních rodičů. 

Bojíte se o zdraví svého dítěte a přemítáte,
jak se vyhnout častým nemocem


Sotva si dítě na školku zvyklo a našlo si první kamarády, volá vám paní učitelka, že onemocnělo. Trávíte s ním týdny doma, jen abyste poté onemocněla sama a dítě za měsíc ze školky přineslo další nemoc. Není se čemu divit, nástup do kolektivu dětský imunitní systém nejednou vyzkouší. Na zvýšené riziko přenosu infekčních onemocnění by vás měl upozornit váš pediatr již při tříleté preventivní prohlídce. 

Nechejte si poradit, jak nejlépe dítě připravit – důležitou roli hraje správné oblékání, racionální výživa bohatá na bílkoviny a vitaminy i přiměřený pobyt venku. Proti vážnějším dětským nemocem, které se v kolektivu rychle šíří, by vám lékař měl nabídnout očkování. Zejména u žloutenky typu A a planých neštovic se jedná o nejúčinnější možnost ochrany. Očkované dítě neonemocní, i když se ve školce infekce začne šířit. Ušetříte si několikatýdenní starost o nemocné dítě a získáte dobrý pocit, že jste ho ochránila.

Dítě vás překvapí zvídavými otázkami a sprostými slovíčky


Přichází vaše dítko ze školky se zvídavými otázkami, které vás dostávají do rozpaků? Nebo vás občas překvapí sprosté slovíčko, které doma jistě nemohlo pochytit? A co hůř, než mu stačíte vysvětlit, že takto se nemluví, uplatní peprné výrazy pěkně a nahlas v tramvaji a několikrát je zopakuje. Buďte v klidu. Děti se ve školce naučí mnoha věcem a nová slovní zásoba mezi ně bohužel někdy také patří. V duchu se nad tím usmějte a v klidu dítěti vysvětlete, proč se takto nemluví.  

Cloumají s vámi emoce.
Dítě při loučení brečí nebo vás naopak nevítá


Zkuste s dítětem nástup do školky natrénovat, několikrát se spolu ke školce projděte, najděte mu kamaráda, který už do školky chodí a líbí se mu tam. Zvykejte ho také na skupinu dětí a autoritu cizích dospělých. Podobná cvičení mu mohou ulehčit odloučení a začlenění do kolektivu. Po čase můžete bojovat s opačným problémem. Vyzvedáváte dítě ze školky, ale ono odbíhá za kamarády, v lepším případě si vás všímá a ukazuje hračky, domů se však nechystá. Nebuďte smutná a neberte si to osobně. Je to jen důkaz toho, že kolektiv vrstevníků dítěti prospívá, dokázal se do něj úspěšně začlenit a ve školce se mu líbí.

Autorka: MUDr. Renáta Růžková,
Praktický lékař pro děti a dorost


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jojo-dcera mě tenkrát překvapila peprnými slovy v autobuse- a u syna me to čeká-Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles