Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na nože - Boj o imunitu je tentokrát boj s lososem

21. 09. 2010 | Televizní tipy

Kuchařskou soutěž Na nože!, kde se bojuje o milion korun, opustil jako první Martin Benýšek. Ostatním jde o všechno. Profesionálové se obávají o svou prestiž, proto jejich dočasný domov na statku ovládlo samostudium. Kuchařské knihy se válejí všude kolem.

Zatímco chlapi rychle hltají inspirativní recepty a samozřejmě relaxují, jediné dvě ženy-finalistky zahálet nedovedou a s domácími pracemi si nedají pokoj. Vypraly a vyžehlily všechny rondony, zato vaření si nechávají do kuchyňského studia. Zatím ale nevědí, co se na ně v dalším zápase o imunitu chystá. Instrukce káže vzít si navzdory letnímu počasí hodně teplé oblečení a ostré nože. Jdou snad do mrazírny?
A skutečně: během deseti minut tam musí vyfiletovat lososa, aby v něm nezbyla ani kůstka, ani kousek kůže! Dívejte se na další díl Na nože! už v úterý 21. září ve 21.20 na Primě!


Dvanáctka kuchařů se rozdělí do dvojic proti sobě. Kdo bude mít lepší výsledek, postupuje do dalšího kola. „Jsou to branky body vteřiny, co? Tohle neukecáte!“ věští zlomyslně šéf. Zatímco humor soutěžících zamrzl, Zdeněk Pohlreich se pomalu rozehřívá. Je to nebezpečný úkol, náročný na přesnost. Povinná drátěná rukavice je těžká a neohebná, ryby jsou kluzké a čas zoufale běží. Každá chybička se pozná. Nervozita, nezvyklé nástroje
i zostřené podmínky srazí vaz i kuchařům, kteří lososa vykosťují a zbavují kůže ve své restauraci denně.


Petr alias Brad si to rozdá s Jamiem z Brna. Filetování lososa není pro Petra nic nového, normálně ale rybu zpracovává bez rukavic. Zato Jamie dělá takovou práci podruhé v životě a už dopředu se stresuje, co na to jeho šéf, až v televizi jeho zápas s rybou uvidí. Jana versus Šewy, to je další duel. Šewy si věří, Jana může doufat jen ve svou šikovnost, s lososem moc zkušeností nemá. A Zdeňkovu cvičenému oku neunikne ani jediná zapomenutá kostička. „Tohle by měly zvládnout učni v prvním ročníku,“ tvrdí šéf. Pak se s údivem dozvídá, že je to Jirkův první losos. Jiří je prostě mistr premiér. „Je to pořád samé poprvé – a najednou to bude naposled,“ s nadhledem i obavami vtipkuje padesátiletý kuchař, proti němuž nastoupí zástupce šéfkuchaře Robert. Losos je pro něj denní chleba, jenže je moc nervózní a zbrklý. Ještě se chystá souboj Davida se Zdeňkem a Ivety s Mirkem. Přinese soutěžícímu Zdeňkovi jeho červená čepice štěstí? Chce si zachránit vlastní kůži, ale zapomněl odstranit tu lososí. Ivetu zase šéf upozorní, že dnes se nedělá tatarák, ale filety.



Boj o imunitu pokračuje. Kuchař musí umět nejen krájet, řezat a vařit, ale také hospodařit a správně odhadovat porce. V tomto případě jde o zručnost, ale postoupí ti, kdo udělají podle oka tři porce lososa o váze 180 g. Čí ručička váhy se nejvíce přiblíží celkovým 540 g, postupuje do finále. A finále bude úkol hodný Popelky. Vykostění ančoviček je masakr a prima zábava. Aspoň pro šéfa. „To jste rádi, že jste nepostoupili do finále? A to si představte, že se takovou prací někdo živí,“ připomíná účastníkům druhého souboje
o imunitu. „To se to pak zobe na baru, co?“ Kdo si nakonec jako jediný oblékne kouzelnou zástěru imunity?

 

Si, šéfe!

Porci fantastické pasty podle zásad italské kuchyně chce šéf a porota ochutnat na druhý den. Ať je to molto bene! Soutěžící mají strojek na přípravu čerstvých těstovin, musejí se vejít do čtyřiceti minut. Kuchaře z italské restaurace takový úkol potěší, ale pro českého klasika je to zabiják. Robert začal s tortelini s ricottou a šalvějí, oblíbeným jídlem Romana Vaňka. Soutěžící, jenž předchozí den získal imunitu, je v pohodě, ale možná až moc. Úkol odflákne sušenými těstovinami, které navíc přesolí a nestihne uvařit. Jamie si myslí, že to vytrhne machrováním s italštinou, a zase už si jídlo dělá moc složité. Zatímco porota většinou radí přidat, v jeho případě zazní ubrat! A co dvacetiletý šéfkuchař Šewy? Rozhodl se pro pastu s plody moře, ví ale, jak se pozná čerstvá slávka? A ví vůbec, jak páchne zkažená? Pracuje se škeblemi poprvé v životě! Italská kuchyně není parketa Zdeňka z Dubí. Neumí ani vyslovit mantru této kuchyně Aglio olio e peperoncino. Peperoncino (feferonku) si plete s pecorinem (ovčí sýr), špagety nahradil penne, zbytek dodělal dle vlastní fantazie.

A na to je šéf ras! Jana je na tom podobně. A na své těžké fettucini se slaninou nasypala nahořklý savojský sýr reblochon. „To je zabiják arterií,“ varuje ji šéf. Porota je nespokojená, na kobereček si zavolá hned čtyři kuchaře! Tak jednoduchý úkol a takový propadák! Je snad prostá italská pasta pro českého kuchaře příliš složitá? Kolik kuchařů si na něčem tak jednoduchém vyláme zuby? Koho smete italská pasta ze světel ramp a připraví jej o šanci bojovat o titul Superšéf a jeden milion korun, uvidíte v dalším díle pořadu Na nože! v úterý 21. září ve 21.20 na Primě.


Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !