Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na nože! - Kuře z Bresse už neběhá po dvoře

28. 09. 2010 | Televizní tipy

Kouzelná zástěra imunity zachránila před vyhazovem naposledy Lukáše. Nyní má šanci vyhrát imunitu další šikulka, který to umí s nožem. Šéf položí před soutěžící jedenáct elitních kuřat s mezinárodní pověstí. Na slavném kuřeti z Bresse je ale něco divného. „Koukáte na něj, jako kdyby mělo dvě hlavy, ale má jen jednu,“ předvádí Zdeněk Pohlreich kuře, ze kterého kromě opeřené hlavy visí i pařáty.

Takhle se tenhle francouzský národní klenot běžně prodává na trhu v Burgundsku. Úkol zní: Kuře vykostit a během třiceti minut z masa vyrobit roládu, která půjde do trouby ve stavu, v jakém je v okamžiku vypršení limitu. Jak dopadne drahé maso v rukou soutěžících? Komu přihraje roláda imunitu? Bude se hodit, protože další den musí uchazeči o titul Superšéf zvládnout zahradní finger food party pro padesát hostů. A ten, kdo selže nebo se jen trapně poveze s ostatními jako černý pasažér, soutěž opustí! Kdo si zabalí nože a zavazadla jako třetí, uvidíte v úterý 28. září ve 21.20 na Primě.

 

Další bitva v soutěži o milion korun začíná. Vykostit kuře je pro Jirku, který to dělá v závodce minimálně jednou měsíčně, rutina. Zato pro Mirka je to novinka. „Chirurgickou práci tohoto rozsahu provádím poprvé,“ hlásí šéfovi. A není sám. Jindy tak vyrovnaná Iveta dokonce propadla panice a po deseti minutách chce vykosťování vzdát jako nesplnitelný úkol! Připravit kuře na galantinu je ale jen půlka práce. Minuty na displeji běží a plát masa (pokud možno bez děr) je třeba něčím naplnit, zavinout, omotat a připravit na pečení. Při práci s nožem všichni přemýšlejí nad složením náplně. Většina se rozhodne pro klasickou houskovou nádivku, ale dobře ji ochutit je také kus mistrovství. „Co ty, raketo z Brna?“ zastaví se šéf se shovívavým úsměvem u Jamieho skloněného nad polovykuchaným kuřecím skeletem. Je z „nejslavnějšího kuřete na světě“ taky pěkně nervózní. Rezignuje na provázek a vypomůže si alobalem. A kdo vedle zápolí se špagátem a žampiony mu přitom z kuřete přetékají na všechny strany? Další z dobrých šéfových rad přitom zní: „Rozhodnete-li se pro houbovou náplň, žampiony nejprve poduste, jinak pustí vodu a obarví maso načerno.“ A slanina prý dělá větší parádu na povrchu než uvnitř. Jirka si píská a žemlovou nádivku ještě obohatí játry a bylinkami. Robert experimentuje s italskou salsicciou, možná sklidí pochvalu. Zdeněk Pohlreich si totiž myslí, že tak luxusní zboží by si zasloužilo lepší zacházení, suroviny a přísady, „protože super francouzská drůbež a český bůček, to asi není ta úplně nejlepší volba“. Kdo bude mít jako první zabalenou úhlednou roládu, za niž sklidí pochvalu ještě před následným upečením a rozhodující ochutnávkou? Jak dopadne křest ohněm, až se rolády vyndají?

Voní pěkně, to ale šéfa neukolébá. Rolády ohodnotí jako nedochucené, přečesnekované, rozpadající se po řezu, nedržící tvar. Zkritizuje i vzhled mozaiky. Jedna galantina obsahuje příliš nedodělaného pórku, druhá hýří výraznou chutí rozmarýnu, třetí hořkne šalvějí, čtvrtá je prostá jak luční kvítí. Davidův výtvor vypadá lépe, než chutná. A mladý šéfkuchař Šivy to schytá za pršut, který se k tepelné úpravě nehodí. Zato by nádivce slušely oříšky, mandle, pistácie a podobná drobotina. Přesto existuje jedna upečená fešanda, která vypadá a chutná tak skvěle, že vyhraje autorovi imunitu. Kdo vykostil pod limitem kuře z Bresse a naplnil ho tak, že uspokojil orlí zrak i zmlsané chuťové pohárky náročné poroty?

Červení versus modří

Ve Ville Richter, klasicistické perle nad Prahou, se pořádá zahradní party pro padesát lidí. Kdo ji připraví? Účastníci soutěže Na nože!, rozdělení na dvě soutěžní družstva.

O tom, zda si povedou lépe červení, nebo modří, rozhodnou hosté. O tom kdo vypadne, porota. Roman Vaněk a Eva Filipová budou mezi hosty sledovat, jak si soutěžící poradí s cateringem, organizací i servisem na tříhodinové „finger food“. Zatímco kolem Svatováclavské vinice panuje nádherný letní den, v útrobách se kují horké plány. Party na volný způsob rádi připravují tvůrčí kuchaři se zkušenostmi s cateringem. A takoví převažují v modrém týmu. Jarda je zvyklý na večírky až pro tisíc hostů. Největší kapacitou mezi červenými je Robert, kterému proto přispěchá na pomoc modrý rytíř v kouzelné zástěře imunity. Šéf před startem cituje: „Každý řetěz je silný jenom tak, jak silný je jeho nejslabší článek.“ Fantazie, rychlost, zručnost, všímavost, předvídavost, to vše se odrazí na výsledku. Nezapomenout na vegetariány! Červení se rozhodnou pro jednoduchost, Iveta upeče malé svatební koláčky. Vsadí nakonec na českou kuchyni? Šéf sleduje cvrkot a ví, že každý pracuje pod tlakem různě. Emoce vyplavaly na povrch, a tak soutěžící poznává zase o trochu víc. Za některými kulinářskými kreacemi je titěrná práce s nejistým výsledkem – brambory plněné bůhvíčím nakonec letí do koše. „Nemyslete si, že jídlo, o němž víte, že není stoprocentní, nějak zamaskujete a nikdo nic nepozná. Pozná! Raději to vzdejte a nepodávejte ho,“ schválí bolestné rozhodnutí červených šéf. Jak dopadne prezentace na terasách? Vědí vůbec kuchaři, co všechno připravili? Nebo svoji dřinu ani neumějí prodat?

I když je raut hlavně kulinářská záležitost, měl by hladce plynout a všechny lahůdky by měly doputovat až k poslednímu stolu. To se ale nestane… Kteří čtyři hříšníci dostanou od poroty největší „sodu“? A koho pošle šéf domů, protože během party nic nepředvedl a spíš jen překážel? Uvidíte v úterý 28. září ve 21.20 na Primě.

 

Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !