Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na nože! - Pstruh letí zpátky do Vltavy

2. 11. 2010 | Televizní tipy
Týmovou práci naposledy nezvládl Robertův tým, odnesl to ale překvapivě Jamie. Při prodeji občerstvení na koupališti si nejvíc peněz vydělal Jarda a získal podruhé imunitu. Chce se pokusit o hattrick a obléknout si kouzelnou zástěru ještě jednou, potřetí. Šanci má, další nelehký úkol prověří dovednosti soutěžících.

„Dneska zůstaneme v Čechách, budete vařit tu nejklasičtější z klasik – svíčkovou,“ oznamuje šéf zbylé šestici. A přichází propagátor české kuchyně Václav Frič, aby kuchařům předvedl, jak má omáčka s karlovarským knedlíkem vypadat. Zadání vyžaduje co nejvíce se přiblížit dokonalosti předlohy. Kdo to dokáže, získá imunitu. Šéf si při hodnocení připadá jako svíčková bába, příděl svíčkové má prý splněný do konce roku. Další den se čtyři profesionálové a dva amatéři probudí do slunečného rána jako stvořeného na soutěž u vody. Bude se grilovat na člunech na Vltavě, každý musí připravit jedno vynikající jídlo pro čtyřicet hostů na pražském na-noze-pstruh-leti-zpatky-do-vltavy-clunnábřeží. Vypadne ten, komu se jeho gril povede nejméně. Čí talíř poletí i s jídlem do řeky, protože je to podle Zdeňka Pohlreicha prostě hnusný? Proč se David tak zlobí? A na čem se porotci naprosto neshodnou? Uvidíte už v úterý 2. listopadu ve 21.20 na Primě.

„Jestli se dá o nějakým jídle stoprocentně říct, že je český, tak podle mého názoru je to svíčková na smetaně. Dnes to bude srnčí na smetaně, všichni víme, že je to prašť jako uhoď. A jde o to, aby to nebyla vaše svíčková podle vaší chuti, ale aby byla podobná té od Vaška Friče,“ upřesňuje zadání Zdeněk Pohlreich poté, co soutěžícím představí neúnavného propagátora české kuchyně. Svíčková od Vaška Friče – to je pojem. „Já když dělám svíčkovou, tak by neměla být překyselená, přesolená, měla by mít tzv. dětskou chuť,“ říká na začátku své exhibice mohutný kuchař. „Je trendy vracet se k tomu, co jsme kdysi znali. Návrat k zapomenuté babiččině kuchyni. A k tomu domácí knedlík.“ Ten karlovarský se vaří v ubrousku, obsahuje hodně housky, málo mouky, je v něm sníh a pokrájená zelená petržel. Do srnčího na smetaně přidává pan Frič také jablíčko. Jarda si nic nezapisuje, svíčkovou umí, on dává do omáčky místo jablek brusinky. David se trochu hroutí, že musí vařit podle někoho jiného, český kuchař si svou svíčkovou vyladí nejraději sám. To bručoun Robert si dělá poznámky, má nezvykle dobrou náladu, vtipkuje, dokonce si pohvizduje, to ho to tak baví? Prý ano, dodrží zadání, rád se přiučí něco nového. Lukáš tohle jídlo nikdy nedělal a ani se nebude snažit napodobit mistra, zkusí prostě udělat tu nejlepší omáčku, co dokáže. Pro Ivetu to nebylo těžké zadání, docela se cítila. Dělá svíčkovou podle receptu Vaška Friče doma normálně, ví, o co jde. Na splnění úkolu mají soutěžící dvě hodiny. Petr skončí před limitem, myslí si, že už prostě není co zlepšit. David ví, že jeho svíčková je jedna báseň, vždyť nakonec ji dělá podobně jako Vašek. Navařil jí ale kotel jako pro regiment. Profesionálové zkrátka srší sebevědomím, věří si. Jenže Václav Frič si myslí, že každý český kuchař má ve věci svíčkové zbytnělé sebevědomí a podle toho to pak i vypadá.

na-noze-pstruh-leti-zpatky-do-vltavy-obsluha-na-brehu„Stejně si každý udělá tu svoji a z té mé si vezme jen ten nezbytný kousek,“ prorokuje. „Je to taková specialita českého národa, udělat si to po svém,“ zobecňuje známý kuchař. Petr, Jarda, Robert i David se už vidí v zástěře. A co Iveta? Dala do své omáčky srdce, hodinu ji dochucovala, její omáčka je ale trochu hustá. A hodnotí se nejen chuť, ale také hustota, barva a lesk omáčky. Václav se diví, že Iveta je amatérka. „Ona se zbláznila do vaření teprve nedávno. Ona to má obráceně než my, co jsme nejdřív vařili a pak jsme se teprve zbláznili,“ referuje kolegovi o jediné zástupkyni něžného pohlaví v soutěži šéf. Kdo měl omáčku moc slabou, protože jí uvařil moc? A kdo brutálně přesolil knedlík? Čí knedlík se rozpadá? Ochutnávka neskončí podle všeobecného očekávání, pár svíčkových se ale povedlo. Je vidět, že svíčková je srdeční a prestižní záležitost českého kuchaře, jeho prubířský kámen. Míra zhrzenosti je veliká, větší než obvykle. Je to zkrátka na nože!

Houpy hou, na vlnách se gril houpá

Šestici soutěžících čeká úkol, který jednoho z nich bude stát postup do dalšího kola. Ještě večer se kuchaři musejí připravit na další den. Nakládají maso, protože zítra ráno na pražském nábřeží nasednou po dvou do kulatých člunů, uprostřed nichž je gril. Popluje s nimi porota a na břehu čekají hladoví hosté, kteří budou také posuzovat výsledky grilování na Vltavě. Šéf si dal ráno tubu kinedrilu, mořské nemoci se tudíž nebojí. Už jen přibalit opalovací krém, vzít si lehký oděv a každý sám za sebe udělat jedno senzační jídlo!

Ivetina volba všechny zaskočila. Vybrala si pstruhy v citronové šťávě a bylinkách. Je to chyba amatérky, nebo nějaká podivná taktika? Každý přece ví, že na grilování se pstruh zrovna nehodí! David si zvolil kuřecí paličky s barbecue omáčkou, jakou ho naučil kamarád z Filipín. K tomu podává pečenou bramboru. Proč si ale kuře neohlídal? Je celé spálené. Brambora je podle Evy Filipové dobrá, ale málo slaná. Petr dělá taky kuře. Jeho tandoori recept je ale poněkud suchý, pastě něco chybí. A šéf hned ví co… Posádkou na druhém „plovoucím puku“ je Iveta a Jarda. Profesionál griloval marinovaný hovězí pupek se žampiony, baby brambůrky a kukuřicí. Jeho kyselé houby rozpoutaly mezi porotci vášnivou debatu. Roman Vaněk to má rád kyselé, zato Eva vůbec ne. No a Ivetu by šéf nechal na opravdové lodi „přivázat za lano a rovnou minimálně dvakrát protáhnout pod kýlem“. Jakou chybu udělala, že se její pstruzi museli vrátit tam, odkud přišli? Poslední „nebezpečná plavba“ už roznáší hostům grilovanou panenku a vysoký roštěnec. Lukášovo maso je nedopečené, dušená zelenina je ale výborná. Konzumace růžového vepřového může být opravdu nebezpečná a navíc je panenka bez chuti. Takový „sval bez práce“ potřebuje výraznou omáčku, vysvětluje amatérovi hlavní porotce. Robert griloval excelentní vysoký roštěnec a dopustil se opačné chyby. Tak dlouho své hovězí prezentuje porotě, až ho „přetáhne“. „Kvůli tvejm řečem budeme jíst propečenej steak,“ zlobí se šéf. „Oni si mysleli, že je to strašně jednoduchý zadání, ale byli úplně bez vtipu,“ zklamaně hodnotí grilování na řece Eva Filipová. Porota moc spokojená není a jeden z kuchařů to odnese. Kdo to bude? Osudovou roli sehraje imunita…

Zdroj: Prima

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý pořad na pobaveníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...a pstruh? To by do Vltavy zpet urcite nesel...spis na panvicku
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles