Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na podzim se hubne nejlépe

8. 09. 2014 | Diety
Na podzim se až 80 % žen hubne lépe než v jiném roční období. Proč tomu tak je? Průzkum ukázal, že po létě jsme odpočinutí, máme chuť do nových věcí a mnohem více energie. S novým školním rokem potřebujeme plánovat a nedělá nám tak problém jíst a hýbat se pravidelně – na rozdíl od léta, kdy jsme mimo veškerý rytmus, a vedro zapříčiňuje, že se nám nechce být nikde jinde než ve vodě. A jakých pravidel se při hubnutí na podzim držet?

Díky příjemnému počasí se ještě můžeme nějaký měsíc věnovat outdoorovým aktivitám jako je běhání, cyklistika nebo jízda na kolečkových bruslích, ale úplně to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat, je rychlá chůze. „Minimálně třikrát týdně zkuste vyrazit ideálně do lesa nebo někam na čerstvý vzduch a jděte takovým tempem, až se zpotíte. Naplánujte si nejméně tři čtvrtě hodinovou trasu. Spálíte takto zhruba 1500 kilojoulů, což už je srovnatelné právě třeba s jízdou na kolečkových bruslích. Ty s sebou mnohdy nemáte, ale vlastní nohy vždycky,“ doporučuje odborník na zdravý životní styl Filip Degl.

Na podzim se hubne nejlépeDýně je skrytým zdrojem vitamínů

Sezónní ovoce jako například hrušky, švestky a zejména jablka jsou ideálním zdrojem vitaminu C i potřebné vlákniny a na místě je anglické pořekadlo Jedno jablko denně zahání lékaře. Můžete je pojídat jen tak, či dopřávat ovoce v jakémkoliv množství v odšťavněné podobě.

Nastává ovšem také období dýní, které jsou u nás v posledních letech velmi populární hlavně v podobě polévek. Málokdo však ví, že jsou velkým zdrojem vitamínů – najdete v nich spoustu minerálních látek včetně potřebného draslíku, ale také betakaroten a je prokázáno, že na sebe váže toxiny, které se pak z našeho těla vyplavují ven. Našemu tělu udělá na podzim dobře jakákoliv silná a hlavně teplá polévka.

Zdravé návyky se tvoří 21 dnů

Základní pravidlo hubnutí na podzim je však nejen v jeho skladbě, ale také v pravidelnosti. „Dokud má člověk odhodlání začít žít zdravě a změnit svůj životní styl, je důležité si vše pečlivě naplánovat – to, co sníme i kdy to přes den sníme a pak si to večer pěkně odškrtat. Najednou totiž zjistíte, že jste jedli třeba jen dvakrát třikrát za den a jinak to prokládali nezdravými svačinkami plnými cukru. Důležité je jíst pětkrát až šestkrát za den a myslet si na to, dokud si to nezautomatizujeme, což podle našich průzkumů trvá jednadvacet dnů,“ upřesňuje Filip Degl.

Všechno jídlo, které během dne sníme, bychom si proto měli rozdělit do 5 až 6 dávek. Lidé s nadváhou často vynechávají snídani i dopolední svačinu a první pořádné jídlo si dají až odpoledne po příchodu z práce. V tu dobu je už ale tělo tak vyhladovělé, že se stěží ovládneme a jednorázově spořádáme víc jídla, než člověk, který jí pětkrát denně. Jíst bychom podle odborníků měli zhruba každé tři hodiny a zásadně nevynechávat snídani.

Polévka – to je (podzimní) grunt

Polévky mají hned několik dobrých vlastností, které se hodí pro hubnutí, a to zejména na podzim. Výzkumy ukázaly, že u polévek připravených z rozmixovaných ingrediencí se zvýší potřebné vylučování trávicích šťáv a mozek dostane signál o zasycení daleko lépe, než když zapíjíme pevnou stravu. Zároveň si zlepšíme pitný režim, a pokud jsou připravené ze správně zvolených surovin, také příjem vlákniny, vitamínů a dalších živin.  Navíc se jedná o Na podzim se hubne nejlépejídlo, které lze uplatnit v jakoukoliv denní hodinu. Ráno polévka zahřeje a dostatečně sytou polévku si můžete dát i na oběd nebo večeři. Přidáte-li do každé polévky kalcium, bude omezovat vstřebávání tuku, což lze využít při redukci hmotnosti.

Dýňová polévka

Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru (můžete mít připraven dopředu zamrazen v krabičkách), 100 g dýně, sůl, pepř, lžička másla, špetka muškátového oříšku, petrželová nať
Postup: Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.

Celerová (případně brokolicová) polévka

Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 200 g celeru, 100 g hlívy ústřičné, nať petržele nebo řapíkatý celer, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup: Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem. Stejně lze připravit brokolicovou polévku.

Zelná polévka

Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 200 g kyselého zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g hlívy ústřičné, cibulka, lžíce smetany 30%, drcený kmín dvouletý, sůl, pepř, lžička másla
Postup: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme lžíci 30% smetany.

Zdroj, foto: Ketofit.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na podzim se hubne nejlépe:

Na podzim se hubne nejlépe
Na podzim se hubne nejlépe
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já zase potřebuji, ale nebudu to přehánět. Trochu se omezi jídlo a nebudou se kupovat sladkosti. A když je někdo koupí, tak je bude muset sníst, aby mi nedělali chutě
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí hubnou nepotřebujuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles