Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na studium do zahraničí bez zbytečných bankovních poplatků

20. 08. 2020 | Finance
-Komerční sdělení-

Studium v zahraničí je skvělou příležitostí dnešní doby – mladí lidé se díky němu osamostatní, zdokonalí v cizích jazycích a poznají nové kamarády. Stipendia lze získat na prestižních evropských univerzitách, ale i na školách v USA nebo v Asii. Jak se ale na zahraniční studium připravit po finanční stránce?

Se začátkem nového školního roku vyjíždí středoškoláci i vysokoškoláci na zahraniční studijní pobyty. Nejčastěji vysílá studenty do členských a partnerských zemí Evropské unie program Erasmus+. Dle statistik Domu zahraniční spolupráce vyjelo v minulém akademickém roce do zahraničí více než 7 200 studentů. Mezi nejoblíbenější země patří Německo, Španělsko, Portugalsko, Velká Británie a Francie. Semestr či celý rok je možné strávit třeba i v daleké Austrálii nebo Japonsku.

studium v zahraničíSamotné stipendium mnohdy nestačí


Jedním z hlavních důvodů, proč se mladí lidé o zahraniční stáž neuchází, je nedostatek financí. Zastupitelské organizace, které mají pobyty na starost, jim sice poskytnou stipendium, to ale zpravidla nepokrývá veškeré životní náklady s pobytem v cizině spojené. Lepší tedy je, když si studenti zkusí potřebnou sumu předem našetřit. Během stáže si také mohou zkusit najít brigádu, ta ale často závisí na znalosti místního jazyka. Z průzkumu České bankovní asociace vyplývá, že tři čtvrtiny Čechů si peníze pravidelně odkládají a mladší ročníky tyto peníze často využívají právě na vzdělání. „S výukou finanční gramotnosti doporučuji začít již od dětství, například klasickou hrou na obchod nebo pomocí moderních on-line technologií. Pro děti školou povinné pak existuje řada projektů, které pedagogům pomohou žákům a studentům svět financí přiblížit, například Bankéři do škol. Mladí lidé pak budou vědět, jak nakládat nejen s kapesným od rodičů, ale také s jejich prvními výplatami z příležitostných brigád,“ říká Helena Brychová, vedoucí vzdělávacích projektů České bankovní asociace.

Z bankomatů lze vybírat doma i za hranicemi


Pobytové stipendium v kombinaci s vlastními úsporami již vytvoří solidní základ, který poskytne studentům i jejich rodičům finanční jistotu na větší část stáže v cizině. Finanční podporu ze strany vysílající instituce obdrží studenti na účet v cizí měně, který si předem u české banky založí. Kromě něj je vhodné založit také účet, který nabízí výběry hotovosti bez poplatků i ze zahraničních bankomatů. „Na českém trhu existuje několik bank, které nabízejí klientům benefit v podobě bezplatných výběrů hotovosti ze kteréhokoliv bankomatu libovolné banky doma i v zahraničí. Některé banky ale limitují počet výběrů zdarma nebo mají jiné podmínky. Nejvýhodnější volbou samozřejmě je běžný účet vedený zdarma a s platební kartou, s níž jsou výběry hotovosti kdekoliv po světě vždy bez podmínek. Takový je například náš NEO účet s mezinárodní platební kartou Mastercard, s níž lze vybírat hotovost a platit v podstatě kdekoliv na světě a samozřejmě také nakupovat na internetu,“ doporučuje Přemysl Valouch, ředitel Personálního bankovnictví Expobank CZ. Na účet tak budou moci rodiče kdykoliv vložit potřebný obnos, který si student v zahraničí snadno vybere v místní měně. Z výpisu k účtu budou mít jeho disponenti navíc lepší přehled o provedených transakcích.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !