Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náhony na Hamerském potoce

7. 06. 2014 | Česká republika

Za technickým umem našich předků se tentokrát vydáme do Lužických hor, severně od Cvikova.  Zalesněným údolím mezi Kamenným a Suchým vrchem zde protéká Hamerský potok. Jeho název nás nenechává na pochybách, jaké měl v minulosti využití; jeho voda poháněla lopatky vodních kol mlýnů, pil a hamrů. Zdejší, dá se říci specialitou, je časté použití náhonů, vytesaných ve skále. Na dnešní toulky se tedy bude hodit i baterka.

Výlet zahajujeme v obci Trávník. Modrá značka míří k severu, ale ve chvíli, kdy odbočuje vpravo do Antonínova Údolí, setrváme na širší neznačené cestě. Povšimneme si zvláštní stavby, kapličky přebudované na rekreační chalupu. Z borového lesa vlevo nad údolím vystupuje štíhlá pískovcová skalní věž s železným křížem na vrcholu. Podle něj bývá nazývána Křížová, ale můžeme se setkat i s názvy Havraní nebo Krkavčí skála.

Karel Stein ve své knížce „Pomníčky Lužických hora a Českého Švýcarska“ uvádí, že původní dřevěný kříž sem umístili majitelé továrny Schicht a Wieser v Antonínove Údolí. U kříže byla umístěna lucerna s olejovou lampičkou, která odtud svítila lidem do údolí. Každodenně ji sem - po třicet let - za soumraku vynášel tkadlec Josef Weiss, řečený „Pepa-Ducke“ (Ducke-Seff). Po jeho smrti se světlo rozsvěcovalo alespoň o Velikonocích, a po válce tento zvyk zanikl nadobro. Později zmizel i kříž a my se můžeme jen dohadovat, zda byl pro někoho „ideologickým problémem“ nebo šlo pouze o projev vandalství.

Náhony na Hamerském potoceVlevo přes louku vstupujeme do lesa. Za závorou mírně stoupáme zpevněnou kamenitou cestou. Při ní nelze přehlédnout skalní útvar Kočka a po chvíli jsme na křižovatce pod zříceninou hradu Milštejn.  I v tomto případě nám název napoví více Milštejn = Mühlstein = Mlýnský kámen. Těžba kamene, velmi tvrdého křemenného pískovce, tu probíhala patrně už před vznikem hradu a po celý středověk. Dala hradu nejen název, ale byla i důvodem jeho zániku. Největší rozmach těžby probíhal koncem 19. století, kdy se zde vyrobilo na 600 mlýnských kamenů ročně. Několik nedokončených můžeme ještě dnes najít v blízkém okolí. Z hradu samotného se dochovaly jen skromné zbytky, a tak obdivujeme především přírodní asi 3,5 m vysokou a 7 m širokou skalní bránu. K Milštejnu se vztahuje mnoho romantických pověstí, mezi nimiž nechybí ty o tajných chodbách a pokladech. Jak by ne, ve skalním masivu se nachází řada podzemních dutin, převisů a jeskyní.

Vrátíme se na červenou značku a pokračujeme další dva kilometry na rozcestí pod Suchým vrchem, kde je odbočka k Ledové jeskyni.  Ta není běžně přístupná, neboť opakovaně docházelo k jejímu poškozování a navíc díky posuvu balvanu nad vchodem hrozí zavalení. Jde o asi 30 m dlouhou puklinu vzniklou mrazovým zvětráváním, v níž zamezená cirkulace vzduchu udržuje po celý rok stálou teplotu blízkou bodu mrazu.

Ale to už na nás z hlubokého údolí Hamerského potoka mrká smaragdová hladina přehradní nádrže Naděje. Byla vybudována v letech 1937-1938 a sloužila jako akumulační nádrž pro pohon mlýna a pily v osadě Hamr. Na stavbu hráze byl použit kámen z blízkého Suchého vrchu. Uváděná délka hráze je 91,6 metrů, výška 8,5 metru.

Dolů po proudu Hamerského potoka nás nyní bude provázet žlutá značka a budeme pátrat po zbytcích náhonů.  Přecházíme po několika dřevěných můstcích, první z náhonů začíná právě u jednoho z nich. Vede po pravé straně potoka nejprve otevřeným korytem, které je dále vysekané ve skále a překryté kamennými deskami.  Náhon končí na okraji osady Hamr. V minulosti zde stával hamr na drcení železné rudy, později mlýn na mouku, dvě pily a výletní hostinec. Po 2. světové válce polovina budov zanikla. Dnes je nejvýraznějším domem v osadě bývalá Mitterova vila. V sezoně se lze občerstvit v penzionu Pod přehradou.

Opravdu parádní kousek na nás čeká v podobě náhonu U Naděje vytesaného do skály. Je dlouhý 83 metrů, vysoký přes 2 metry a nově byl vyhlášen kulturní památkou.

Naleznete ho tak, že projdete osadou Hamr a jen pár desítek metrů za posledním stavením přejdete vpravo přes potok betonový mostek. Pěšina vás dovede až k patě terénního zlomu, kde se ocitnete na hraně náhonu. Napravo vede náhon otevřený, částečně zasypaný sutí. Nalevo je náhon vytesán do pískovcové skály, a jelikož je již bez vody, skýtá vynikající možnost pořádně ho prozkoumat. Cesta tmou se zdá delší, než je a vyústí do ruiny bývalé budovy. Baterka se opravdu hodí a nemusíte mít obavy, chodba je bezpečná.

Vrátíme se na žlutou značku a pokračujeme k dalšímu náhonu zvanému v Antonínově Údolí. Voda protéká 75 m dlouhým skalním tunelem a dále otevřeným korytem do malého rybníčku, který v minulosti sloužil jako zásobárna vody pro přádelnu bavlny. Dnes je v její budově ústav pro osoby se zdravotním postižením. Náhon u ústavu odváděl vodu z přádelny zpět do potoka a můžeme do něj nahlédnout některým ze 4 otvorů. To už jsme se dostali až na křižovatku se skalní kapličkou Sv. Antonína Paduánského, podle které se zdejší samota nazývá.

Po dalších 200 metrech přicházíme na křižovatku se silnicí vedoucí z Trávníku do Mařenic. Pokračujeme vpravo směrem na Trávník a po 150 metrech odbočíme ze silnice vlevo na výraznou pěšinu vedoucí k bývalému Neumannovu mlýnu. Z mlýna zbyly jen sklepy vytesané ve skále, ale můžeme zde prozkoumat Průchodný náhon (v některých mapách označován jako Náhon v Trávníku).

Už ze silnice je vidět reliéf Krista vytesaný do skály ve svahu. Hned pár metrů za reliéfem je ve skále okno (tudy ne!), vhodný vstup je zhruba o 60 metrů dále. Jestliže se rozhodnete ke vstupu do náhonu, postupujte pouze ve směru od silnice, směrem k silnici je zával. Pokud by se vám cokoli nezdálo, do náhonu nevstupujte!

Po silnici pak dojdeme už jen malý kousek do osady Trávník, odkud jsme toto zajímavé i trochu dobrodružné putování zahajovali.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Náhony na Hamerském potoce:

Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
Náhony na Hamerském potoce
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase jsem poznala hezký koutek naší zemičkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vďaka za zaujímavé informácie a prostredníctvom krásnych fotiek aj za virtuálny výlet na miesta, kde som nielenže nebola, ale som o nich ani nepočula.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsou vážně suprSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

velmi zajimave a fotky jsou nadherneSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles