Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nalaďte zahradu na podzimní notu

20. 09. 2016 | Zahrádka
Podzimní čas by měl být pro vaši zahradu dobou údržby, péče a přípravy na zimu. Pokud chcete, aby vaše zahrada a okolí vašeho domu zůstalo chloubou i v příštím roce, je potřeba dát se do práce. Ostatně tak už to s prací na zahradě chodí. Na co bychom tedy v příštích týdnech až měsících měli zaměřit svou pozornost?

Odstranění listí a nečistot z okapů

Okapy byste měli vyčistit alespoň jednou do roka, a to vždy nejpozději do konce podzimu po opadání všech listů ze stromů. Pokud se okapy ucpou listím, mechem a jinými nečistotami, vzniká riziko, že dešťová voda bude přetékat, což může mít za následek poškození krovu a fasády. Tak jako každá výšková práce, i nezajištěné čištění okapů může vést k vážným zraněním. Pokud se bojíte výšek a chcete si práci ulehčit, můžete využít čističe okapů s teleskopickou násadou, a při práci tak zůstat nohama pevně na zemi.

Odborník radí: Aby se zabránilo zanášení okapů a svodů nečistotami a listím, je vhodné je zakrýt síťkou.

zahrada na podzimÚdržba trávníku

Během podzimu nebo také bezprostředně po vertikutaci se na vašem trávníku nahromadí spousta cenného materiálu. Tento materiál rozhodně nevyhazujte, raději jej recyklujte a použijte znovu jako hnojivo. V případě, že neobsahuje semena plevelů, je možné jej použít jako kompost na záhoncích. Tímto způsobem lze využít nejen posečenou trávu, ale také odpad z prořezávání a trimování. Předtím je však nutné větvičky a výhonky rozdrtit v zahradním drtiči.

Odstranění a prevence mechu v dlažebních spárách

Nenechte vaše upravené chodníky zarůst mechem. Jeho odstranění není tak fyzicky náročné, jak byste si asi mysleli a výsledek stojí za to. Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit již vyrostlého mechu, je přelít spáry horkou vodou. Na druhý den pak odstraňte uschlý mech pomocí čističe na spáry. Preventivně pak vyplňujte spáry každou sezónu střídavě pískem a štěrkem, tím odstraníte výtrusy mechu a semena plevelů.

Odborník radí: Pro boj s mechem není vhodná sůl a slaná voda. A to z toho důvodu, že se hromadí v půdě a poškozuje ji.

Sklizeň ovoce ze stromů


Sklizeň ovoce je další výšková činnost, která může být nebezpečná a rozhodně je nepohodlná. Pokud tedy nechcete česat ovoce ze žebříku, můžete si pořídit česač ovoce na teleskopické násadě. Opět se zde jedná o výrazné zjednodušení práce. Důležitá je i forma skladování ovoce. Plody by měly být skladovány v nezamrzající, vlhké místnosti, při teplotě cca 2 až 5 stupňů Celsia. Doporučujeme ve skladovacím prostoru pravidelně kontrolovat, zda se tam nevyskytují nahnilé kusy, protože by se hniloba mohla rychle šířit na další ovoce. Z tohoto důvodu by nemělo být skladováno ovoce spadané.

Uskladnění nářadí na zimu


Správné skladování a očištění ochrání zahradní nářadí před povětrnostními vlivy a prodlužuje jejich životnost. Zahradní nářadí by měly být skladováno na suchém místě, aby bylo chráněno před poškozením. Benzinové přístroje by měly být vypnuty s plnou nádrží, aby nedošlo ke kontaminaci paliva. U akumulátorových zařízení by měl být akumulátor skladován samostatně v domě. Pokud máte rádi pořádek a vše na jednom místě, můžete si pořídit věšák na nářadí, který jen přišroubujete ke zdi a zavěsíte na něj veškeré zahradní nářadí, které doma najdete.

Tip odborníka: Aby se zabránilo korozi zahradního nářadí v zimě, je nutné ošetřit jej olejem: pomocí hadříku nanesete na očištěné nástroje tenkou vrstvu speciálního ošetřujícího oleje na nářadí.

Zdroj, foto: Gardena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pretože som chorá,o záhradu sa stará prevažne manžel,ale našťastie ho to baví.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ráda bych,ale zahradu nemámSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles