Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Napínavý thriller Američan

24. 11. 2010 | Novinky

V napínavém thrilleru Američan, režiséra Antona Corbijna (Control) v hlavní roli uvidíme Oscarem oceněného George Clooneyho. Scénář k filmu napsal Rowan Joffe podle románu „A Very Private Gentleman” z roku 1990 od autora Martina Boothe. 


Úkladný vrah Jack (George Clooney) je neustále v pohybu a pořád sám.  Poté, kdy jedna zakázka ve Švédsku skončí s větší krutostí, než tento Američan v cizině předpokládal, Jack se uchýlí na italský venkov. Schovává se ve středověkém městečku, kde  si vychutnává, že se na čas vzdálil smrti. Zároveň tam ale přijme zakázku - má sestavit zbraň pro záhadný kontakt - Mathildu (Thekla Reutenová).


ukazkaJack si vychutnává nádherný klid v horách Abruzzo, spřátelí se tam s místním knězem Benedettem (Paolo Bonacelli) a věnuje se vášnivému vztahu s krásnou ženou Clarou (Violante Placido). Čas, který spolu Jack a Clara tráví, přeroste do milostného vztahu, který zdánlivě není vůbec nebezpečný. Jak ale Jack vystupuje ze stínu,  pokouší tím možná osud.


Vznik filmu:


Po svém prvním úspěšném a Oscarem ověnčeném celovečerním dramatickém filmu  Control,  hledal režisér Anton Corbijn úmyslně námět k novému filmu, který by co se nejvíce lišil od filmu předchozího. Připouští, že začal číst scénáře k thrillerům. "Téma Američana, samotáře, který se snaží najít spásu kvůli věcem, které spáchal, mě zaujalo, stejně jako napětí a milostný vztah, který tento příběh obsahuje.  V tom bylo něco, co mi připadalo nejen napínavé, ale též dobré k zamyšlení."


Přes 35 let jsem pracoval jako portrétní fotograf; filmařina je pro mě nové dobrodružství. Pořád se ještě hledám. Cítím, že oba filmy spojuje nápad chtít změnit svůj život. Jak konat dobro, když jste před tím páchali zlo.  Je možné překonat věci, které ve vás možná jsou a které vás definují?”


Hudba jako motivace i téma ve filmu Control – byla pro Corbijna klíčová v letech, kdy začínal. Stejně tak žánr filmu, vzpomíná režisér: “Za svůj život jsem moc filmů neviděl, ale vždy mě lákaly westerny, z dětství si pamatuju film Rawhide [televizní seriál ze 60. let s Clintem Eastwoodem]. Westerny mě vždy přitahovaly díky svým příběhům i morálce.  I když film Američan není vlastně western, tuto strukturu tohoto žánru má; cizinec přijde do malého města a spojí se tam s pár lidmi, ale jeho minulost ho dožene – a dojde na lámání chleba.


Producentka Anne Careyová souhlasně dodává, že v Američanovi, podobně jako ve westernech, “je muž, který žil se zbraní v ruce a násilí, v kterém žil teď ohrožuje klid, který se snažil najít v městečku, kde se usadil.


Román Martina Boothe A Very Private Gentleman jsem četl před deseti lety a hned jsem si řekl, že by to mohl být dobrý, zábavný žánrový film s  komplikovanou a zajímavou hlavní postavou. Producenti Ann Wingateová a Jill Green uzavírali smlouvy na práva současně. Rozhodli jsme se, že si nebudeme konkurovat a radši spojíme síly a film vytvoříme společně.”


O filmových tvůrcích


ukazkaANTON CORBIJN - režie


Anton Corbijn se narodil v Holandsku a žije přes 29 let ve Velké Británii, je známý po celém světě jako vlivný portrétní fotograf, který přes 35 pracuje s malíři, režiséry, herci, spisovateli a muzikant. Jeho fotografie jsou většinou černobílé a lze je vidět na více než 100 obalech desek, v časopisech a knihách, jakož i v galeriích a muzeích.


Více než tucet svazků jeho fotografií bylo publikováno pod názvy FAMOUZ, 33 Still Lives, WERK, a U2&i. Corbijn vydal knihu o natáčení svého posledního filmu Control,  pod názvem In Control a ve stejnou dobu, kdy je uváděn film Američan, vyjde kniha s názvem Inside The American, která bude obsahovat fotografie z natáčení a příprav filmu v roce   2009. Kniha vyjde v nakladatelství  Schirmer/Mosel Verlag v Mnichově.


Američan je jeho druhý celovečerní film,  první dramatický film natočil Control  v roce 2007, tento film získal 5 cen BIFA (British Independent Film Awards), jakož i celou řadu dalších cen po celém světě vč. ceny The Best New British Feature Award na Mezinárodním filmovém festivalu v Edinburghu. Ve filmu  Control hraje Sam Riley, nový herecký objev,  který za svou roli Iana Curtise vyhrál několik cen včetně ceny BIFA, stejně tak jako Toby Kebbell, který hrál ve filmu manažera. Samantha Mortonová, která hrála Ianovu ženu Debbie, byla nominovaná na cenu BIFA a získala nominaci na cenu BAFTA - stejně tak jako samotný film.


ROWAN JOFFE - scénář


Rowan Joffe nedávno dokončil jako režisér výrobu svého prvního celovečerního filmu Brighton Rock, který byl upraven podle stejnojmenného románu Grahama Greena. V tomto filmu hrají Sam Riley, Helen Mirrenová, John Hurt a Andrea Riseboroughová.


Rowan Joffe vyhrál cenu BAFTA  za režii svého televizního filmu The Shooting of Thomas Hurndall, v kterém hrají Kerry Fox, Matthew McNulty, a Stephen Dillane, nominovaný na cenu BAFTA. Tento televizní film byl nominován rovněž na cenu BAFTA jako Best Single Drama; tento film získal nominaci na mezinárodní cenu Emmy za nejlepší televizní film/krátký seriál (Best TV-Movie/Miniseries).  Rowan Joffe získal také cenu Zlaté nymfy (Golden Nymph Award)  na televizním festivalu v Monte Carlu za Nejlepší režii.


MARTIN BOOTH spisovatel


Martin Booth (1944-2004) romanopisec, kritik, životopisec a autor dětských knížek a sociální historik. Martin Booth dokončil své  velmi dobře přijaté vzpomínky na  dětství v  Hong Kongu, Gweilo (v USA vyšlo pod názvem Golden Boy) krátce před svou smrtí. Mezi jeho uznávané romány patří Hiroshima Joe, podle skutečného příběhu zkrachovaného Brita, který přižil atomový útok na Nagasaki; dále The Industry of Souls, uvedený na seznamu ceny The Booker Prize; a  A Very Private Gentleman, podle které vznikl scénář k filmu Američan.


Film Američan přichází do našich kin 2. 12. 2010


Zdroj: Bioscop.cz


Vendi V.
ChytráŽena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Napínavý thriller Američan:

Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
Napínavý thriller Američan
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nemusí to být špatné
Obrázek uživatelky
profil
ja ich mam prave rada
Obrázek uživatelky
profil
thrilery 2x nemusím, ale je v tom filmu láska a italský venkov a to mě láká
Obrázek uživatelky
profil
minimálně George mě ale určitě nadchne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak kouknu a uvidím,ale už jste mě trošku navnadili.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles