Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes

22. 02. 2017 | Televizní tipy
Miroslav Táborský představuje památky ČR nominované na zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v pořadu Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes.

Dějiny současné stavby na vrcholu hory Ještěd se začaly psát roku 1966, tři roky poté, co první ještědský hotel vyhořel. Zadání architektonické soutěže původně požadovalo budovy dvě – televizní věž a restauraci s malým horským hotelem. Nakonec však ze soutěže vzešel vítězně projekt architekta Karla Hubáčka, který obě stavby originálně sloučil do jedné. Neobvyklý projekt dotvářející siluetu hory si však žádal také neobvyklé stavební postupy, z nichž některé byly v praxi vyzkoušeny vůbec poprvé.

Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebesSouboj stavitelů s časem i nedostatkem potřebného materiálu v socialistickém plánovacím systému je nutil ke kreativnímu přístupu takřka v každém kroku realizace. Ta se brzy proměnila v neuvěřitelně napínavé dobrodružství. Odvážný projekt ale nakonec zaujal nejen místní architekty, ale i odborníky v zahraničí. Moderní dominanta Ještědu byla otevřena 21. 9. 1973 a pyšní se řadou titulů – mezinárodní Perretovou cenou za architekturu, je národní kulturní památkou ČR a také získala ocenění jako stavba 20. století.

Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes můžete sledovat 22. 2. 2017 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto:Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes:

Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes
Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes
Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes
Národní klenoty II - Ještěd – Portál nebes
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý pořad, ráda se podívám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles